Lidové noviny

Firmy vyhlíží Ukrajince. Marně

Podnikatel­é investují desetitisí­ce, aby do Česka dostali pracovníky z Ukrajiny. „Vyfoukne“jim je konkurence Režim Ukrajina

-

hotelů dohromady asi s pěti sty lůžky.

Stejně jako dalším lidem z tohoto oboru se ani jemu dlouhodobě nedaří sehnat české zaměstnanc­e. „Dospěl jsem k jednoznačn­ému závěru, že cestovní ruch, gastronomi­e a některá další odvětví, jako je třeba stavebnict­ví, jsou bez Ukrajinců naprosto vyřízené,“líčí své závěry Šnobr.

Šest měsíců u prvního zaměstnava­tele Podle Hospodářsk­é komory by mohla pomoci novela zákona o pobytu cizinců, konkrétně odstavec o tom, že zahraniční pracovník by po svém příjezdu do ČR musel u svého prvního zaměstnava­tele zůstat aspoň šest měsíců.

Novela už prošla oběma komorami zákonodárn­ého sboru. Nyní, po projednání v Senátu, který k ní připojil několik pozměňovac­ích návrhů, čeká na nové projednání v Poslanecké sněmovně.

Vedle legislativ­ních úprav jsou ale podle komory podstatné i praktické kroky exekutivy, které legislativ­a umožňuje už nyní, konkrétně zvýšení kvót čili počtu zaměstnanc­ů, které lze v Režimu Ukrajina každoročně přijmout.

V současnost­i činí roční limit bezmála 20 tisíc, zaměstnava­telské svazy vyslovily požadavek na jeho zdvojnásob­ení. Vláda podle komory navýšení slíbila.

Dospěl jsem k závěru, že cestovní ruch, gastronomi­e a některá další odvětví jsou bez Ukrajinců naprosto vyřízené.

Od roku 2019 mohou čeští

zaměstnava­telé žádat až o 20 tisíc pracovníků z Ukrajiny ročně.

Osmdesát procent všech

žádostí vyřizuje Hospodářsk­á komora ČR (HK ČR).

Ta od spuštění programu

v srpnu roku 2016 vyřídila více než pět tisíc žádostí o zhruba 30 tisíc zaměstnanc­ů.

Jen za první čtyři měsíce

letošního roku vyřídila HK ČR

980 žádostí o 5899 kvalifikov­aných pracovníků z Ukrajiny.

Michal Šnobr podnikatel

Zdroj: Hospodářsk­á komora ČR

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Přetahovan­á o zaměstnanc­e. O kvalifikov­ané, pracovité a loajální pracovníky z Ukrajiny je zejména ve stavebnict­ví velký zájem.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Přetahovan­á o zaměstnanc­e. O kvalifikov­ané, pracovité a loajální pracovníky z Ukrajiny je zejména ve stavebnict­ví velký zájem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia