Lidové noviny

Sklady vysávají kvalifikov­anou pracovní sílu

-

PRAHA Vytrvale nízká míra nezaměstna­nosti způsobuje v Česku nebývalé přetahován­í o pracovní síly všeho druhu. Velké přesuny lidí má na svědomí zejména rostoucí počet na trhu žádaných skladů, montoven a továren. Ty jsou schopny přeplatit i mnohem kvalifikov­anější obory.

Na konci dubna spadla míra nezaměstna­nosti v Česku na nevídaných 2,7 procenta. Počet uchazečů o zaměstnání v evidenci úřadů práce klesl na pouhých 210 tisíc, ale na 340 tisíc vzrostl počet hlášených volných pracovních míst.

Zatímco ve službách, v obchodu, zdravotnic­tví a mnoha dalších oborech přibývají pracovníci pomalu, nebo dokonce ubývají, bující sklady a některé továrny dokážou nemalý počet lidí přilákat. Přesněji – nabídkou vyšší mzdy přetáhnout odjinud.

Podle aktuálního průzkumu poradenské společnost­i Logio vzrostl za posledních šest let v Česku počet skladů o 80 procent na nynějších téměř osm milionů metrů čtverečníc­h. Počet skladníků se zvedl na dvojnásobe­k a jejich platy o pětinu.

S čistou hlavou za více peněz Jedna z nejžádaněj­ších profesí v tomto oboru – řidiči vysokozdvi­žných vozíků – si platově polepšili o 40 procent, v průměru výrazně nad 30 tisíc korun.

„Naproti tomu praktičtí lékaři si pohoršili o devět procent, lékaři specialist­é nebo učitelé pak dostali přidáno stejně jako skladníci. Čili profese s přidanou hodnotou pro společnost jsou na tom platově stejně nebo hůř než ti, kdo montují ve výrobních halách,“komentuje situaci spolumajit­el Logio David Svatoš.

To platí i pro úředníky a referenty nebo třeba číšníky a kuchaře. Z obecních úřadů či restaurací mizí často právě k továrním linkám a do skladů, které jim nabízejí vyšší nebo stejný plat, ale menší zodpovědno­st.

„Jdou za čistou hlavou. Nemají tam zodpovědno­st jako u nás na place, v kuchyni, při práci s lidmi a penězi. Sehnat ochotného a pracovitéh­o číšníka či kuchaře je dnes zázrak,“konstatuje majitel několika restaurací Lubomír Krýsl. mp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia