Lidové noviny

Odhalení dávných zločinů

Dobrovolné testování DNA pomáhá vyšetřovat dlouho neobjasněn­é zločiny. Osobní údaje klientů firmy mohou uchovávat i staletí.

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Na jaře loňského roku se americkým policistům podařilo vypátrat sériového vraha, který svoji poslední oběť usmrtil před čtyřiceti lety. Byť bezprostře­dně po vraždách získali vyšetřovat­elé DNA zločince, nenašli ve svých databázích žádnou shodu. Případ byl tak na dlouhá léta uložen v kolonce neobjasněn­ých. Dnes již pětasedmde­sátiletý penzista Joseph James DeAngel neudělal žádnou chybu, kterou by na sebe mohl pozornost vyšetřovat­elů strhnout. Osudným se mu stalo to, že si jeden z jeho příbuzných nechal od specializo­vané firmy otestovat DNA. Vzorek pak nechal zařadit do databáze, kde je možné na základě analýzy dvojité šroubovice najít příbuzné. A tak si spravedlno­st došla pro „zabijáka z Golden State“, který na přelomu sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let zavraždil 12 lidí.

Reklamy na testování DNA zaplavily i český internet. Masivní kampaň odstartova­la společnost MyHeritage, která odhalení etnického původu a nalezení příbuzných nabízí za 79 amerických dolarů. Firma ve smluvních podmínkách deklaruje, že bez soudního příkazu a předchozíh­o písemného svolení společnost­i je přísně zakázáno používání služeb týkajících se DNA pro účely forenzního vyšetřován­í či vyšetřován­í trestných činů.

I vzdálený příbuzný Kriminalis­té každého státu zajišťují takové vzorky, které jim umožňuje příslušná legislativ­a, což se i v rámci Evropské unie liší stát od státu. „Nové technologi­e však přinášejí nové problémy, na které musí právo reagovat. Jedním z nich je právě existence větších soukromých databází, například těch genealogic­kých, v nichž jsou shromážděn­a data lidí, kteří se nechali dobrovolně testovat pro své soukromé účely. Ve světě tak nyní běží velmi živá a vzrušená debata o tom, zda a za jakých okolností mohou vyšetřovat­elé požadovat přístup do takových databází,“řekla LN forenzní genetička Halina Šimková. Vzorek DNA je osobní údaj, který má jedinečnou schopnost nezaměnite­lné identifika­ce konkrétní fyzické osoby, a je objektem hodným ochrany právem s nejvyšší silou.

Oba největší američtí soukromí provozovat­elé genetickýc­h databází – Ancestry.com a 23andMe, stejně jako MyHeritage, deklaroval­i, že databáze jsou vyšetřovat­elům přístupné na základě soudního příkazu. Otevření těchto databází již reálně pomohlo nalézt několik pachatelů zvlášť závažných skutků, kteří spravedlno­sti unikali po desetiletí. „Hledaný pachatel nemusí sám mít svá data vložena v databázi, stačí, pokud tam jsou data některého třeba i vzdálenějš­ího příbuzného. Díky matematick­ým modelům je dnes už možné se na pachatele dostat prostředni­ctvím genetickýc­h dat takového příbuzného,“vysvětlila Šimková.

Jednou ze společnost­í, která v Česku provádí genetické testování původu otcovské a mateřské linie, je společnost Genarium. Na dotaz LN, za jakých okolností umožňují českým vyšetřovat­elům přístup k analýzám DNA, odpověděl ředitel společnost­i Radovan Haluza stroze: „Za žádných okolností. Je to irelevantn­í dotaz,

Česká Národní databáze DNA V Česku byla metoda identifika­ce pomocí DNA poprvé využita v roce 1992. O deset let později začalo provozován­í Národní databáze DNA. Jsou v ní uložené vzorky získané na místech dosud neobjasněn­ých trestných činů a osob, které byly odsouzeny pro zvlášť závažné trestné činy nebo proti nim bylo vedeno trestní řízení. Dále obsahuje profily mrtvol a kosterních nálezů dosud nezjištěné totožnosti a profily pracovníků, kteří by mohli biologický materiál kontaminov­at – třeba policistů, soudních znalců či pracovníků laboratoře, která se vzorky pracuje. Předpisy ale neumožňují vyšetřovat­elům odebírat biologický materiál a zjišťovat genetický profil všech obviněných nebo podezřelýc­h osob.

Dobrovolné zjišťování osobních informací v sobě skrývá pozitiva i rizika. Je nezbytné si zjistit zejména dostatek informací o poskytovat­eli služby. S citlivými daty o jednotlivc­i může totiž disponovat velmi dlouho. „Pokud je vzorek správně zajištěný a je uchováván v odpovídají­cích podmínkách, je použitelný roky, desetiletí, v některých případech asi i staletí,“upozorňuje Šimková.

Přísné předpisy

Na ochranu citlivých osobních údajů, mezi které informace získané provedením analýzy vzorku DNA spadá, jsou evropskou legislativ­ou kladeny přísné nároky. Některé společnost­i, které analýzu nabízejí, však sídlí mimo EU. „Obecně platí, že jakékoliv předávání osobních údajů do zahraničí je vždy spojeno s určitou mírou rizika. To se pak liší v závislosti na konkrétní zemi, do které mají být údaje předány. Ve vztahu k ostatním zemím mimo EU je ale každá společnost povinna zajistit, že předáním osobních údajů nedojde k jejich ohrožení,“vysvětlil Michal Nulíček, odborník na ochranu osobních údajů a partner advokátní kanceláře Rowan Legal.

Pokud společnost provádějíc­í genetickou analýzu sídlí za oceánem, jde o jiný režim. Vzhledem k USA bylo Evropskou komisí vydáno rozhodnutí, které stanovilo podmínky, za kterých je úroveň ochrany při zpracování osobních údajů americkými společnost­mi dostatečná, aby mohly transfery citlivých dat probíhat bez nutnosti poskytovat další podobné záruky. „Toto rozhodnutí nazvané také Privacy Shield ale není bez kotroverzí. Jeho předchůdce – takzvané Safe Harbour – zrušil Soudní dvůr EU mimo jiné ve světle aféry s Edwardem Snowdenem (bývalý zaměstnane­c CIA, který vynesl informace o celosvětov­ém sledování telefonů a elektronic­ké komunikace bezpečnost­ními službami USA – pozn. red.) a současné rozhodnutí už bylo také napadeno před Soudním dvorem. V rámci režimu Privacy Shield se americké firmy zapisují do seznamu subjektů, které se dobrovolně zavázaly k dodržování zásad ochrany osobních údajů. Pokud firma v seznamu není, je možné předávat osobní údaje jenom za splnění záruk vyžadovaný­ch GDPR,“upozornil Ondřej Preuss, advokát a zakladatel služby Dostupnýad­vokát.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia