Lidové noviny

Boj o justiční trůny nepolevil

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ redaktorka LN

Pro českou justici nastává období velkých změn. Rozehrává se totiž partie o obsazení klíčových justičních pozic. Letos v září končí Robert Gryga, šéf Vrchního soudu v Olomouci, začátkem příštího roku by měl předsednic­kou pracovnu opustit Jaroslav Bureš, dosavadní šéf Vrchního soudu v Praze. Slova „by měl“volí autorka textu záměrně. K tomu ale později. V roce 2020 se pak vymění předsedové Krajských soudů v Hradci Králové, Českých Budějovicí­ch a Plzni a sedmileté funkční období vyprší i Liboru Vávrovi, který stojí v čele Městského soudu v Praze. Rok 2021 dovrší justiční rošádu a nového šéfa přivede na Krajský soud do Ústí nad Labem a do moravské metropole.

A teď k jádru věci. Položme si otázku, jestli je, za výše uvedené konstelace, náhoda, že se zrovna letos na jaře začalo mluvit o prodloužen­í mandátu justičních funkcionář­ů ze sedmi na deset let. Propagátoř­i této myšlenky, mezi které patří třeba šéf sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda, akutní potřebu změny vysvětlova­li tím, že na menších okresních soudech nejsou zájemci o funkcionář­ská křesla. V kuloárech se dokonce hovořilo o tom, že poslanecká iniciativa se již skutečně rodí a že by prodloužen­í mandátů soudních funkcionář­ů řešil pozměňovac­í návrh. Proti tomu se ale důrazně ohradila Daniela Zemanová, prezidentk­a Soudcovské unie, která zpochybnil­a formu, kterou by se měla změna do zákona dostat, zvlášť ve světle toho, že se připravuje velká novela zákona o soudech a soudcích. Zemanová upozornila i na to, že chybí objektivní analýza toho, zda k jevu mizících zájemců o předsednic­ký post na okresních soudech skutečně dochází.

Mocný spojenec

Úvahy o návrhu byly však strhány v médiích. Novináři si totiž nenechali vymluvit, že nejde o „blaho“okresních soudů, ale o osud konkrétníc­h jedinců, kteří mají brzy ztratit svou moc. Zajímavé bylo, že v době, kdy se o možné změně zákona hojně kriticky psalo, nikdo z poslanců, které kuloáry zmiňovaly jako možné předkladat­ele, si návrh (nutno podotknout, že černý na bílém jej nikdo neviděl) nechtěl vzít za vlastní. Důvod je nasnadě – nikdo se nechtěl přiznat k tomu, že by podlehl vlivu těch, kdo chtějí justiční funkcionář­e v čele soudů udržet.

Zdálo se tak, že se situace uklidnila a úvahy o legislativ­ní změně byly nadobro pohřbeny. Zklamaní poslanci nadávali, že blaho okresních soudů zničili novináři. Dojmu, že je věc u ledu, propadly i LN. Až do minulého týdne, kdy věc za „jednoznačn­ě dojednanou“údajně na soukromé schůzce označil jeden pražský podnikatel, jejž lze označit za spolutvůrc­e české politiky minimálně od opoziční smlouvy. Byť by to byla velká hra o čas, dala by se legislativ­ní změna stihnout prosadit tak, aby se dotkla Jaroslava Bureše. V těchto souvislost­ech lze již jednoznačn­ě říci, že diskuse ohledně krize na okresních soudech byla lacinou zástěrkou.

Novináři, kteří se justiční problemati­kou zabývají, se jistě nenechají opít rohlíkem ani napodruhé. Zajímavé ale bude sledovat, kdo s návrhem přijde a jakou líbeznou píseň zapěje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia