Lidové noviny

Exekutoři mohou o výdělcích mlčet

Veřejnost by ráda věděla, kolik vydělávají exekutoři. Ti ale nejsou povinni tyto údaje zveřejňova­t, byť jsou podnikatel­é.

- LUKÁŠ JÍCHA soudní exekutor

Vbřeznu letošního roku Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl, že soudní exekutoři nejsou povinnými osobami podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle soudu jsou exekutoři podnikatel­skými subjekty, i když na ně stát delegoval některé pravomoci, které jinak přísluší soudům.

Zpráva byla v médiích vyložena tak, že soud exekutorům podnikatel­ské postavení založil. To však není pravda. NSS věc jen deklaroval, podobně jako to učinil zákonodárc­e již před přijetím exekučního řádu nebo Ústavní soud před více než deseti lety.

Zákon exekutorov­i ukládá povinnost dohlížet na řádný výkon činnosti jeho úřadu. Užití termínu „úřad“ve spojení s činností soudního exekutora se však v historii exekutorst­ví nejednou ukázalo jako ne zrovna šťastné řešení. Není totiž v zákoně nikterak vysvětlen.

Rozdíly v pojmech

Pod pojmem úřad se většinou rozumí správní úřad jako organizačn­í složka státu, ale exekutor je fyzickou osobou, kterou stát jmenoval do exekutorsk­ého úřadu. Proto na něj v minulosti bylo mnohdy nahlíženo jako na představen­ého v čele skutečného úřadu s důsledky s tím spojenými. Exekutorsk­ý úřad je však pouhým souborem pravomocí.

Proto by do postavení exekutorů jistě vneslo více jistoty, kdyby byl pojem úřad z exekučního řádu zcela vypuštěn a napříště by postačilo pouze uvedení jména a příjmení s označením „soudní exekutor“.

Avšak ani po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu na veřejnosti zcela neutichly požadavky, aby do budoucna exekutoři jako podnikatel­ské subjekty měli mít i jiné povinnosti jako například zveřejňova­t výroční zprávy nebo účetní závěrky. Otázkou však je, na základě jakého titulu by měli exekutoři podnikatel­é mít zvlášť uloženu povinnost ve vztahu ke zveřejňová­ní údajů z účetnictví.

Žádný podnikatel nemá povinnost zveřejňova­t údaje z účetnictví jen proto, že je podnikatel­em. Tato povinnost vždy souvisí s dalšími skutečnost­mi, třeba s jeho obratem, počtem zaměstnanc­ů nebo zařazením do zvláštní kategorie stanovené zákonem.

Soudní exekutoři nejsou zapsáni v obchodním rejstříku, nehospodař­í s prostředky státního rozpočtu, nejsou jejich příjemci, stejně tak nemají možnost podnikat prostředni­ctvím právnickýc­h osob zapsaných v obchodním rejstříku. Většina exekutorů má méně než deset zaměstnanc­ů a ani jejich obrat nedosahuje výše zakládajíc­í povinnost nechat si účetní závěrku zkontrolov­at auditorem.

Rovněž exekutoři nespadají do kategorie vybraných účetních jednotek ani mezi subjekty veřejného zájmu. Fakticky jsou z hlediska zákona o účetnictví mikro účetními jednotkami. V tom ohledu proto na soudního exekutora nelze spravedliv­ě bez dalšího vznášet požadavek na zveřejňová­ní údajů z účetnictví.

Exekutor je podnikatel­em na regulované­m trhu, jemuž zákonodárc­e vymezil okruh působnosti, cenu, za kterou bude služby poskytovat, a vykonává nad ním dohledovou i kárnou pravomoc. Otázka jeho hospodařen­í pak není věcí veřejného zájmu natolik významnou, aby veřejnost měla legitimní zájem se o ni vůbec zajímat.

Otázka hospodařen­í exekutora není věcí veřejného zájmu natolik významnou, aby veřejnost měla legitimní důvod se o ni vůbec zajímat

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia