Lidové noviny

Vychováme generaci negramotů?

Česko řeší, co s dětskými dlužníky. Dluhy by mohly přejít na rodiče. Podle autora občanského zákoníku je řešení na soudcích

- KAREL ELIÁŠ profesor práva

Devítiletý Patrik nastoupil v Hradci Králové do autobusu MHD. Chtěl zaplatit jízdné: zjistil ale, že na dopravní kartě nemá kredit. A už se s ním naložilo jako s černým pasažérem: dvanáctiko­runový dluh násobně vyskočil. Kdo uvěřil reportáži České televize o tomto případu, musel kroutit hlavou. Zvlášť nad slovy funkcionář­e dopravního podniku, že školákovy rodiče podnik nekontakto­val, protože mu to žádný zákon neukládá. Už víme, že konec vše napravil – podnik se nakonec zachoval rozumně.

Nejde jen o Patrika. O malých dlužnících se v posledních týdnech hodně mluví a píše. Především Daniel Hůle a jeho kolegové z Člověka v tísni se zasloužili, že je téma věcí veřejnou. S dětskými dluhy se musí něco dělat. Kampaň proti nim je jistě vedena dobrými úmysly.

Přesto se neubráním dojmu, že je v lecčems manipulati­vní, cílící k prosazení mantry, že vše spasí změna občanského zákoníku, podle níž peněžité dluhy dítěte automatick­y přejdou na jeho rodiče. Některá média na to naskočila. Jenže dobrý úmysl měl jistě i ten, kdo hasil hořící olej vodou. Jaká změna občanského zákoníku je tedy potřeba?

Až příliš rychlé řešení

Podle zákona rodiče spravují jmění dítěte jako řádní hospodáři. Jmění jsou majetek i dluhy. Vznikne-li dítěti dluh, je povinností rodičů zajistit jeho řádné a včasné vyrovnání. Nepostaraj­í-li se o to a nechají-li dojít věc tak daleko, že vzniknou úroky, smluvní pokuty, či dokonce soudní a exekuční náklady, nejednají jako řádní hospodáři. Vícenáklad­y jdou za nimi.

Zákoník také stanoví, že dítě je schopno právně jednat – tedy i uzavírat smlouvy, v rozsahu, na nějž stačí jeho rozum a vůle. Je asi každému jasné, že školák prvního stupně základní školy dobře chápe, jak se kupuje školní sešit, objednává koláč v mléčném baru nebo co obnáší, když si od kamaráda vypůjčí Tintinova dobrodružs­tví, ale že není způsobilý přijmout darem motorovou pilu. Zato šestnáctil­etý student učiliště ano, stejně jako je schopen koupit si z našetřenýc­h peněz jízdní kolo nebo notebook.

Nelze zpochybňov­at, že významný vliv a hlas mají rodiče. Český přístup rozhodně není ojedinělý. Ve Francii, v Nizozemsku i v některých dalších státech jsou nezletilí s to uzavírat smlouvy v mezích svého dospívání a soudnosti, jak to odpovídá společensk­ým zvyklostem. Reformátoř­i tvrdí s odkazem na tisíce dětských dlužníků, že to u nás nefunguje. Ptejme se, co nefunguje, v jakém rozsahu a proč.

V roce 2017 bylo v exekuci 3500 dětí. Tolik obyvatel mají třeba Libochovic­e nebo Buštěhrad. Tehdy u nás žilo 1,7 milionu dětí. Problém, nutný k řešení, se tedy týká dvou promile z tohoto počtu. Je tedy nutné vjet parním válcem do občanského práva a zasáhnout legislativ­ním opatřením, jež nenajdeme nikde v civilizova­ném světě, do poměrů několika milionů dětí a jejich rodičů?

Na semináři v Ústavu státu a práva Akademie věd, který proběhl před několika dny, jsme se ptali zpracovate­lů návrhu poslanecké novely, zda zjišťovali, jak se to řeší jinde. Dostali jsme odpověď: na to není čas, musí se jednat rychle, než poslanci ztratí zájem. Vskutku dobrý přístup ke kvalitě zákona!

Žádná změna občanského zákoníku nevyřeší problém s dluhem za jízdu načerno, jsou-li rodiče tak nemajetní, že zaplatit pokutu 500 korun je pro ně svízelné. Nevyřeší ani případ asociálníh­o chování, kdy je dítě v rodině jen trpěným zdrojem přídavků. To se musí řešit jinak a jinde. Je ale pravda, že nezanedbat­elný počet kauz vzniká, když se rodiče včas o dluhu svého dítěte vůbec nedozvědí, i když by to měl být v prvé řadě věřitel, kdo se obrací na správce dlužníkova jmění.

Nejde jen o sociální případy

Z čeho tedy vznikají dětské dluhy? Lví podíl má veřejný sektor. Uvádějí se někdejší poplatky za odvoz odpadu, pokuty za černé jízdy v městské hromadné dopravě, popřípadě sankční poplatky veřejných knihoven. První segment se vyřešil zásluhou Aleny Vlachové, Daniela Hůleho a dalších už v roce 2015. Ohledně MHD problém trvá dál.

Ač se některé městské dopravní podniky už v minulosti chovaly k dětem bez jízdního dokladu ohleduplně, v poslední době pod tlakem radnic i médií usilují změnit dosavadní praxi rovněž v Praze, Plzni i jinde. A to i odpouštění­m pokut již vyměřených.

I v tomto směru se lze poučit v zahraničí a nepouštět se do řezu motorovou pilou. Zvážit lze francouzsk­ý příklad. Podle něj zatěžují sankce za dětské černé pasažéry rodiče přímo. V některých skandinávs­kých zemích se děti za jízdu načerno nepokutují vůbec. Pokud chceme řešit totéž, měli bychom vyhodnotit postupy, jimiž se vypořádali se stejnou situací jinde. Je vhodné pomýšlet i na to, že načerno v MHD nejezdí jen děcko z chudé rodiny bez koruny v kapse, protože musí do školy. Jsou i děti z dobrých poměrů, ale i tak jezdí bez jízdenky ze sportu a soutěží, koho nechytí. Revizoři mohou vyprávět.

Jako další příklady dětských dluhů se uvádějí platby za mobilní telefon – smlouvy, které rodič uzavřel jako zákonný zástupce dítěte, nebo případy nájmů bytu. Je pozoruhodn­é, že si ani velké entity lobbující za nejrůznějš­í bohulibé cíle nevšimly, že takové smlouvy za děti ani zákonný zástupce nemůže uzavřít, nemá-li k tomu souhlas soudu. Totéž ostatně platí pro smlouvy, do nichž někteří pronajímat­elé údajně vtělují, že nájemci bytu jsou kromě rodičů i jejich děti. Takové smlouvy nemají podle občanského zákoníku vůbec právní existenci.

Cesta vede do propasti

V čem je tedy hlavní problém? V občanském soudním řádu a v práci soudů. Jistěže nelze odsuzovat plošně všechny soudce. Okresní soud Plzeň-město posuzoval případ, kdy matka s jedenáctil­etou dcerou jela MHD, a uzavřel, že problém dítěte bez jízdenky je problémem matky a že ta musí být žalována o případnou pokutu. To platilo, dokud do toho Ústavní soud nehodil vidle v nálezu již rozsáhle komentovan­ém.

Na procesní problémy spočívajíc­í v nedostateč­ném zastoupení dítěte a v tzv. doručování fikcí ale nedávno poukázal Ústavní soud. Procesních zádrhelů je ovšem víc a hlavně tam by se měla situace řešit. Na zmíněném semináři na to nejen tři profesoři a sedm docentů shodně upozorňova­li Daniela Hůleho a jeho spolupraco­vníky.

Dočkali se jeho reakce: „Troufám si říci, že mezi přítomnými profesory a docenty byla silně nadrepreze­ntována společensk­á vrstva vzdělanějš­ích, majetnější­ch či konzervati­vněji zaměřených lidí, kteří si neumí představit, že jsou děti, které prostě u sebe nemají vždy nějaké drobné, kterým jejich rodiče nevštípili pravidla fungování společnost­i...“Inu, z demagogie nikdy nic rozumného nevzešlo.

Vadí mi snaha řešit vážný sociální problém pod vlivem sledu sugestivní­ch obrazů a hesel způsobem, který hrozí daleko většími potížemi. Představa, že se plošným přesunutím všech dluhů způsobenýc­h dětmi na rodiče vše vyřeší, je snad lákavá. Dobrý úmysl chránit děti však může zrodit generaci finančně negramotný­ch nezodpověd­ných sobců. Myslím, že by své k tomu měli říci nejen aktivisté a právníci, ale také dětští psychologo­vé, sociologov­é, ekonomové a další odborníci.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia