Lidové noviny

Komu ze synů budeme fandit, mámo?

Hvězdný Stephen Curry nastupuje ve finále Západní konference NBA proti bratru Sethovi Play off NBA

- JAKUB EICHLER

PRAHA Minulou neděli v noci Sethu Currymu na mobilu naskočila zpráva. „Uvidíme se v úterý, těším se.“Krátce předtím jeho Portland vybojoval na palubovce Denveru postup do finále Západní konference NBA. Psal mu bratr Steph a vítal ho v nové sérii proti Golden State, za nějž sám hraje.

Jako malí kluci spolu sváděli bratrovraž­edné bitvy na dvorku, v současnost­i se nacházejí uprostřed nejdůležit­ějšího vzájemného zápasu, tentokrát s opravdovým­i rozhodčími a před zraky milionů fanoušků. Stephen a Seth Curryovi jsou historicky první bratrskou dvojicí, která proti sobě nastupuje v konferenčn­ím finále NBA.

Jedenatřic­etiletého Stephena zná prakticky celý svět. Opora Golden State Warriors byla žádaná na draftu talentů v roce 2009, teď má na svém kontě tři tituly z NBA, dvakrát vyhrál cenu pro nejužitečn­ějšího hráče celé soutěže. Byl u vytváření týmu, který svou dominancí v posledních letech štve fanoušky všech ostatních týmů nejlepší basketbalo­vé ligy světa.

O tři roky mladší Seth neměl cestu do NBA zdaleka tak vydlážděno­u. V draftu si ho nikdo nevybral a on se musel protloukat nižšími zámořskými soutěžemi a zkušebními kontrakty, než přesvědčil o svém umění. Průlom přišel předloni v Dallasu, jenže pak si Seth přivodil únavovou zlomeninu holeně a musel vynechat celý rok.

Před tímto ročníkem po něm sáhl Portland a ukazuje se, že to byla vzájemně dobrá volba. Blazers dodal potřebnou ofenzivu z lavičky, když zářil hlavně při střelbě z dálky. Nakonec byl v úspěšnosti trojek třetí nejlepší v celé lize, trumfl i staršího bratra a stal se plnohodnot­nou součástí rotace celku ze severozápa­du USA, který do finále konference pronikl poprvé od roku 2000.

Víc září slavný Stephen Bratrského duelu se okamžitě chytla americká média a začala historický souboj probírat ze všech stran. Přitom nechybělo mnoho a tenhle úkaz se objevil v obou konferenčn­ích finále. Na východě totiž za Toronto válčí španělský pivot Marc Gasol a do kádru jejich soupeře z Milwaukee přibyl v průběhu sezony veterán Pau Gasol. Staršího Paua ale trápilo v závěru základní části zraněné chodidlo, až se rozhodl pro operaci, a ve vyřazovací­ch bojích nenastoupi­l ani na sekundu.

Zůstal tak duel Curryových, který má ještě další perličky. Jejich otcem je totiž Dell Curry, který má za sebou šestnáct sezon v NBA a po němž zřejmě oba synové zdědili parádní střelbu z dálky.

„Věděli jsme, že na střet kluků může dojít, ale bylo to pořád hodně daleko. Až v závěru druhého kola play off jsem si najednou uvědomil, že se to opravdu stane,“řekl táta Dell ještě před prvním vzájemným duelem synů. „Je skvělý pocit, že jeden z našich kluků bude ve finále, takže budeme mít radost. Jeden ale bude stoprocent­ně smutný, takže nás čeká pár těžkých dní,“dodala matka Sonya, v mládí úspěšná volejbalis­tka.

Oba rodiče po celé play off létají po halách v USA a fandí střídavě jednomu a druhému synovi. Od úterý se jejich cestování výrazně zjednoduši­lo, vyvstalo však jiné dilema. „Komu budeme fandit? Hodíme si mincí a podle toho si vezmeme dresy,“usmíval se Dell.

Na los nakonec došlo, řešení však bylo lišácké. Rodiče si nechali na první dva zápasy vyrobit speciální dresy, které měly na hrudi číslo jednoho ze synů a na zádech toho druhého. Ve třetím utkání zase fandili v bundách

Semifinále: Milwaukee Toronto

■ 125:103 - stav série: 2:0; Portland - Golden State 99:110 stav série 0:3.

s logy obou týmů. Ukázali tak jasně, že se nemohou rozhodnout, komu držet palce víc.

V sérii však zatím jasně kraluje zkušenější Stephen a to nejen z individuál­ního pohledu, ale i toho týmového. Warriors totiž zatím zvítězili ve všech třech odehraných zápasech a jediná výhra je dělí od postupu do pátého finále v řadě. Hvězda Golden State zatím pokaždé nasázela alespoň 36 bodů a při zranění spoluhráče Kevina Duranta táhne svůj tým za postupem. To Seth i přes solidní minutáž zatím odehrál jen jeden dobrý zápas, když ve druhém utkání série šestnácti body trápil soupeře a minutu před koncem ještě posílal svůj tým do vedení. V tomtéž utkání si také připsal čtyři zisky a všechny na svého bratra, ani to ale k výhře nevedlo.

„Je opravdu zvláštní se podívat do hlediště a vidět mámu, jak se raduje z mého koše, a přitom má na sobě dres Portlandu. Baví mě to, ale také se těším, až to skončí,“říkal po druhém utkání Stephen.

Možná to bude už dnes v noci.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Stephen Curry uniká svému bratru Sethovi ve třetím finále Západní konference, v němž Golden State porazil Portland 110:99
FOTO ČTK/AP Stephen Curry uniká svému bratru Sethovi ve třetím finále Západní konference, v němž Golden State porazil Portland 110:99

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia