Lidové noviny

Tak konečně! Slavia má 19. titul

Hlavní strůjci slávistick­ého titulu

- TOMÁŠ KUBÁNEK JIŘÍ ČIHÁK rkj

Kolo před koncem nadstavby fotbalisté Slavie stvrdili odkládaný zisk titulu, stačila jim k tomu remíza 0:0 v Ostravě. Klub z Edenu je mistrem popáté v samostatné historii, celkově získal už 19. titul.

OSTRAVA/PRAHA S pohárem budou křepčit až za týden v neděli po posledním kole nadstavby doma se Spartou, nicméně už včera zaplavila slávisty mistrovská euforie. V Ostravě uhráli proti Baníku potřebný bod za bezbrankov­ou remízu, a tak je druhý obhájce z Plzně už nemůže předstihno­ut.

„Jsou to krásné pocity, udělali jsme radost tolika lidem v republice. Když vidíte, jak fanoušci brečí štěstím, zahřeje vás to víc než poháry a trofeje,“těšil se z úspěchu trenér Jindřich Trpišovský. „Pocity jsou skvělé. Zvládli jsme to kolo před koncem, což jsme chtěli,“přidal své bezprostře­dní dojmy záložník Josef Hušbauer.

Těžký poslední krok

Radost se však mísila také s úlevou. Sešívaní totiž ve finiši sezony téměř prohospoda­řili devítibodo­vý náskok, jímž se pyšnili po 25. kole. „Je to za námi, zvládli jsme to, hráli jsme o to dlouho a až teď máme definitivu, proto úleva. Všechny ty věci mi dojdou postupem času,“přiznal Trpišovský.

Jako by slávistům na jaře docházely síly. Není divu, vždyť bojovali na třech frontách zároveň: kromě nejvyšší domácí soutěže došli v Evropské lize do čtvrtfinál­e a jsou ve finále tuzemského poháru. Klíčové se tak nakonec ukázaly předchozí výhry s Plzní (3:1) a Jabloncem (2:1). „Všichni věděli, že když je zvládneme, budeme hodně blízko. S Plzní i s Jabloncem, kdy jsme dali gól ke konci, to byly dva klíčové okamžiky z konce sezony,“uvedl Hušbauer.

TOMÁŠ SOUČEK: Už loni stáli

■ zájemci o služby obra Součka před Edenem frontu, ale šéf klubu Tvrdík se s ním dohodl ještě na jedné sezoně. Tu měl Souček famózní, psychicky ho podpořilo i narození dcery. Jakožto střední záložník, původně defenzivně laděný, se trefil do sítě Sparty, Plzně i Jablonce, dohromady zaznamenal

12 branek a 6 asistencí. Nastoupil do 33 zápasů, celkem odehrál

2966 minut, suverénně nejvíce z celého kádru. Ve 24 letech se předvedl i v Evropské lize, a tak zájemců přibývá. Nicméně i tentokrát chce klub svůj klenot za zhruba čtvrt miliardy korun udržet, aby táhl tým v bojích o Ligu mistrů. Uspěje?

MIROSLAV STOCH: Pokud

■ bychom do fotbalu převedli hokejové kanadské body, měla Slavia ve slovenském reprezenta­ntovi velkou oporu. Za 32 zápasů vstřelil malý, ale šikovný a zahraničím protřelý záložník 12 branek, k nimž přidal 11 asistencí. Slavia hodně hrozila jeho standardní­mi situacemi. Devětkrát byl vyhlášen hráčem utkání. Většinu ročníku odehrál v základní sestavě, od poloviny dubna spíše střídal.

VLADIMÍR COUFAL: Těžko vybírat ■ nejlepšího obránce sešívaných. Stoperská dvojice Ngadeu–Deli

JINDŘICH TRPIŠOVSKÝ

+ JAN NEZMAR: Spojení sportovníh­o ředitele Nezmara a kouče Trpišovské­ho, které fungovalo už v Liberci, přineslo Slavii titul ve druhé sezoně jejich angažmá. Osvědčené duo posilovalo kádr chytře. Přišli defenzivní hráči Traoré a Král, šikovní záložníci Ševčík s Masopustem, zajímavý je i ofenzivní univerzál Olayinka. Velkým příslibem do budoucna je také příbramský talent Matoušek, kterého sešívaní nechali ve středočesk­ém klubu na jarní část, aby nasbíral co nejvíce zkušeností. Co se týče herního projevu na hřišti, poklony lze skládat zejména trenérovi Trpišovské­mu.

Zaujal hlavně působivým výkonem na stadionu Chelsea, kde sešívaní prohráli 3:4. V české lize Slavia po většinu sezony neměla konkurenci, nebýt jejích klopýtnutí se slabšími soupeři v závěru základní části, bylo by o titulu rozhodnuto dříve.

Pověstný nejtěžší poslední krok přitom nemusel vyjít ani včera v Ostravě. To kdyby v 86. minutě brankář Kolář nevytáhl Kuzmanovič­ovu ránu nad břevno. „Říkal jsem si, ať to hlavně netrefí. Trefil to hezky doprostřed brány a Koli nás podržel,“oddechl si Hušbauer.

V utkání skoupém na velké šance slávisté hrozili především zkraje zápasu, kdy Součka vychytal Laštůvka a Traoré z úniku po straně přestřelil.

Druhý titul pro Číňany

Za necelé čtyři roky pod čínskými vlastníky získali červenobíl­í titul podruhé. Vyhráli nejvíc zápasů, nastříleli nejvíc branek, mají nejméně proher i inkasovaný­ch gólů. „Slavia hrála výjimečnou sezonu,“uznal kouč plzeňského rivala Pavel Vrba.

Pozítří slávisté opět proti Baníku zaútočí na double, který naposledy získali za protektorá­tu, před 77 lety. „Byl to náš cíl už před sezonou. Titul jsme udělali, teď už jenom pohár. Jsme ve finále, je to poslední krok,“burcuje Hušbauer.

A dál? Slavia bude mít v boji o Ligu mistrů dobrou výchozí pozici, stačí jí zdolat jediného soupeře. Pokud se jí to nepodaří, má aspoň jistou účast v základní skupině Evropské ligy.

 ?? FOTO ČTK ?? Jsme mistři! Fotbalisté Slavie se radují ze zisku titulu, v Ostravě jim stačila remíza. Pohár však převezmou až doma po posledním utkání se Spartou.
FOTO ČTK Jsme mistři! Fotbalisté Slavie se radují ze zisku titulu, v Ostravě jim stačila remíza. Pohár však převezmou až doma po posledním utkání se Spartou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia