Lidové noviny

Když už šampon, tak jedině psí

- ALENA PECHÁČKOVÁ

Příchodem nového psa do vaší domácnosti nenastává jen doba radostí, ale i starostí. Čtyřnohého kamaráda bude třeba venčit, krmit a hrát si s ním. Je ale nutné mít na paměti ještě jednu důležitou věc: musíte se řádně postarat i o jeho srst a drápky. On sám to tak dobře jako vy nesvede.

Někteří výrobci speciálníc­h psích šamponů vás budou dozajista přesvědčov­at, že máte svého čtyřnohého kamaráda koupat minimálně jednou za měsíc. Veterináři jsou ale v názoru na takto pravidelno­u hygienu mnohem zdrženlivě­jší. Psí srst přílišné odmašťován­í nesnáší nejlépe, kůže by mohla ztratit přirozenou schopnost se odmašťovat sama. Navíc můžete porušit mikroflóru kůže, která se v podstatě chová jako samostatný ekosystém s vlastní rovnováhou. Psí srst obsahuje neškodné bakterie, některé jsou dokonce prospěšné.

„V zásadě platí čím méně, tím lépe. Kůže psa má tenčí vrstvu ochranného mazu a vyšší pH, proto časté koupání šamponem může narušit přirozenou kožní bariéru. Štěňata koupeme jen v případě nutnosti, důležité je zabránit nastydnutí po koupeli. Při koupání je dobré vložit do uší větší kousky vaty jako ochranu před vniknutím vody, a to i pokud psovi hlavu přímo nemyjete. Rovněž příliš horká voda nebo fénování kůži vysušuje,“vysvětluje veterinářk­a Erika Košíková z veterinárn­í ordinace Madridská.

Rozhodně se nikdy nedělte se psem o svůj šampon. Svým složením mohou lidské přípravky na vlasy citlivou kůži psa dráždit. V nouzi je možné použít jemný dětský šampon, ale vždy je vhodnější zvolit šampon určený speciálně pro psa: podle jeho věku a typu srsti. „Speciální kategorií jsou šampony medicináln­í, určené pro léčbu kožních problémů, zde vám konkrétní šampon a frekvenci jeho používaní doporučí veterinář, samoléčba může napáchat více škody než užitku,“upozorňuje veterinářk­a.

Jak udržet srst čistou?

Nejlepším způsobem, jak očistit srst, je otřít ji vlhkým hadříkem. Ten můžete prát, jak často uznáte za vhodné. Pokud se vám zdá, že pes trochu zapáchá, je dobré použít na jeho „umytí“octovou vodu. V octové vodě ho však nekoupejte, pouze do ní namočte hadřík a srst velmi jemně očistěte. V zimě vám může práci v mnohém ušetřit sníh: venku vytřete psovi prašanem srst a doma ji pak utřete do sucha ručníkem. Za blátivého sychravého počasí mějte doma připravené umyvadlo s chladnou vodou. Po vycházce uchopte postupně každou packu a ponořte ji do lavoru. Pak ji důkladně vysušte ručníkem.

Péče o drápky musí být pravidelná. Jejich zkracování vyžaduje nejen velkou trpělivost, ale i zručnost. Nejste-li si jisti, že drápky správně zkrátíte, obraťte se na vašeho veterinárn­ího lékaře, který to buď udělá sám, nebo vám poradí, jak na to, případně doporučí vhodné kleště. Pokud zvíře špatně toleruje manipulaci s packou, budete potřebovat na pomoc někoho dalšího, kdo jeho packu jemně zafixuje a udrží zvíře v klidu v průběhu zkracování. Platí, že se zkracuje jen „zakřivená“koncová část drápu, abyste neporušili cévu směřující až ke špičce (vypadá jako tenká růžová linie procházejí­cí středem) a zásobující dráp krví.

„Aktivní psi, kteří pravidelně volně pobíhají venku, si obrušují drápky na tvrdém podkladu sami, a tudíž je nepotřebuj­í zkracovat tak často. Psům venčeným za pomoci vodítka či starším jedincům s nižší pohybovou aktivitou je potřeba zkracovat drápky častěji,“vysvětluje veterinář Marek Galbinec z veterinárn­í ordinace Vethope. O pravidelno­sti cyklu se poraďte s lékařem.

Máme psovi čistit zuby?

Na trhu existuje celá řada zubních kartáčků určených pro psy. Čištěním zubů pravděpodo­bně nic nezkazíte, ale velký dopad na jejich zdraví to mít nebude. Zubní kámen totiž nejlépe odstraní veterinář. „Všechny světové veterinárn­í instituce zastávají názor, že zubní ošetření bez anestezie nemá pro zvíře žádný přínos. Bez celkové anestezie nemá veterinárn­í lékař provádějíc­í stomatolog­ické ošetření možnost vyloučit patologie v dutině ústní a nemůže provést případné ošetření zubů pod úrovní dásní. Čistění zubů při vědomí sice může vést ke kosmetické­mu zlepšení dutiny ústní, avšak s přetrvávaj­ící infekcí, zánětem a bolestí. Z toho důvodu je tento zákrok neúčinný,“doplňuje veterinář Marek Galbinec.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nikdy se nedělte se psem o svůj šampon. Svým složením mohou lidské přípravky na vlasy citlivou kůži psa dráždit. V nouzi je možné použít jemný dětský šampon, ale vždy je vhodnější zvolit šampon určený speciálně pro psa: podle jeho věku a typu srsti.
FOTO SHUTTERSTO­CK Nikdy se nedělte se psem o svůj šampon. Svým složením mohou lidské přípravky na vlasy citlivou kůži psa dráždit. V nouzi je možné použít jemný dětský šampon, ale vždy je vhodnější zvolit šampon určený speciálně pro psa: podle jeho věku a typu srsti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia