Lidové noviny

Respekt si křikem nevynutíte

PSÍ DOVĚTEK

- KRISTÝNA PROUSKOVÁ

Náš vztah se psem (a platí to i o vztazích k ostatním lidem) vyrůstá na třech pilířích. Jsou jimi důvěra, komunikace a respekt. Ve společensk­ém uspořádání, ve kterém psi žijí, ať už je to smečka, nebo lidská rodina, je třeba mít jasno, co od sebe její členové mohou navzájem čekat.

Komunikace by měla být jasná, a to nejen

vám, ale hlavně psovi, kterému je adresována. Je důležité vyhnout se situacím, kdy vy a vaše tělo „říkáte“psovi něco jiného. Slovy sice vyzýváte, aby k vám pes přišel, vaše tělo ale jako by namítalo: „Nepřibližu­j se, toto je můj prostor.“Není pak divu, že je pes z takové komunikace zmatený. Pokud ale tělo, slova i mysl říkají totéž, je komunikace jasná a pes v ní má tolik potřebné jistoty. Může zkrátka plně věřit tomu, co říkáte.

Důvěru psa si zasloužíte, pokud budou vaše reakce předvídate­lné, konzistent­ní a dobře čitelné. Jen ten, komu věříte, rozumíte mu, s kým si vzájemně prokazujet­e respekt, může být vaším parťákem se vším všudy. Pes je pro mě ve vztahu partnerem a tak se k němu také chci chovat. S respektem a porozumění­m. Aby ale vzájemný vztah dobře fungoval, musí být respekt oboustrann­ý.

Respekt a strach nejsou totéž

Často slýchávám větu: „Pes ze mě musí mít respekt!“V této souvislost­i ale slovo respekt zní spíš jako strach, a to není ten pravý respekt, který mám na mysli.

Pokud vás pes poslouchá jen pro to, aby se vyhnul trestu, vytrácí se ze vzájemné spolupráce radost, nadšení a dobrovolno­st. Zvíře se stává otrokem vykonávají­cím vůli svého pána, dokud je v dosahu někdo, kdo má moc ho potrestat. Pokud ale není, nemá důvod se chovat „správně“.

Pravý respekt si musíme zasloužit, nelze jej vynutit křikem, nátlakem a tresty. Vždyť i my sami obyčejně respektuje­me a vážíme si těch, kdo si to v našich očích zasluhují. Právě ti se stávají naším vzorem, těmi, od nichž bychom se chtěli učit a koho budeme chtít následovat.

Proto klademe důraz na vybudování vztahu založeném na respektu. Jinými slovy, pes nás poslouchá ne proto, že musí, ale protože chce.

Autorka je trenérkou Dobré psí školy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia