Lidové noviny

Chartista, který stříhal dráty

- TOMÁŠ MALÍNEK historik

K 30. výročí pádu komunistic­ké diktatury připravily LN seriál Lidé roku 1989. Dnešní díl je věnován novináři, disidentov­i a prvnímu polistopad­ovému ministrovi zahraniční­ch věcí Jiřímu Dienstbier­ovi (1937–2011).

Sedmnáctéh­o prosince 1989 bylo chladno a slunce zůstalo celý den skryto za mraky. Přesto se v českoslove­nsko-rakouském hraničním pásmu nedaleko městečka Laa an der Thaya shromáždil­y davy lidí. Byli mezi nimi novináři z celého světa, ale především lidé z příhraničn­ích obcí. Za jejich nadšeného potlesku pak ministři zahraničí obou států Jiří Dienstbier a Alois Mock nůžkami přestřihli několik řad ostnatého drátu. Symbolicky tím ukončili existenci železné opony mezi Českoslove­nskem a Rakouskem. K pobavení přítomných následně Dienstbier předal kus odstřižené­ho drátu Mockovi jako suvenýr.

V roce 1989 to nebylo první „stříhání drátů“ve střední Evropě. Již v červnu se při stejné příležitos­ti setkal Alois Mock se svým maďarským protějškem Gyulou Hornem. Jak ale později řekl Jiří Gruša, zatímco odstranění ostnatého drátu na maďarských hranicích rozpad železné opony zahájilo, na hranicích Českoslove­nska jej završilo. Jiří Dienstbier si celou akci ještě jednou zopakoval den před Štědrým dnem 1989. Tentokrát mu při stříhání drátěného plotu nedaleko Rozvadova asistoval západoněme­cký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher.

Novinář

Jiří Dienstbier se narodil 20. dubna 1937 v Kladně. Pocházel z intelektuá­lně založené a levicově smýšlející rodiny. Oba jeho rodiče byli lékaři a členové KSČ. V letech 1955 až 1960 studoval na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy žurnalisti­ku a češtinu. Školu absolvoval s vynikající­m prospěchem. Již během studií vstoupil do komunistic­ké strany a začal pracovat v Českoslove­nském rozhlasu, kde byl od roku 1963 členem zahraniční redakce. V letech 1964 až 1967 působil jako koresponde­nt na Dálném východě. Ve svých reportážíc­h informoval českoslove­nské posluchače o krvavém státním převratu v Indonésii nebo o válce ve Vietnamu.

Osudovým okamžikem jeho života se stal 21. srpen 1968. Dienstbier patřil ke skupině „rozhlasáků“, kteří zajišťoval­i v srpnových dnech navzdory urputné snaze okupantů a jejich pomocníků necenzurov­ané a objektivní vysílání o dění v zemi. Zpočátku se zdálo, že jejich snažení nebylo marné a v českoslove­nské společnost­i zůstane zachováno aspoň něco z reformního procesu. V září 1968 Dienstbier dokonce odcestoval do Washington­u, aby se ujal místa stálého koresponde­nta v USA. Takzvaná normalizac­e ale brzy dorazila i do Českoslove­nského rozhlasu. V roce 1969 se jeho ředitelem stal Bohuslav Chňoupek, shodou okolností pozdější dlouholetý českoslove­nský ministr zahraniční­ch věcí, a nastaly personální čistky. Dienstbier byl z USA odvolán, a ačkoliv tušil, co ho doma čeká, vrátil se zpět do vlasti. V roce 1970 byl z rozhlasu propuštěn a následně vyloučen z KSČ. Jak s humorem sobě vlastním poznamenal: „Dopadla na mě tvrdá pěst dělnické třídy.“Po propuštění z rozhlasu nastoupil jako dokumentát­or v Projektové­m ústavu výstavby hlavního města Prahy, kde zůstal až do roku 1979. Publikovat nesměl, proto několik jeho knih a divadelníc­h her vyšlo pod cizími jmény nebo v samizdatu. Ačkoliv nebyl spoluautor­em Prohlášení Charty 77, stal se jedním z jejích prvních signatářů a patřil ke „sběračům“podpisů před jejím zveřejnění­m v lednu 1977. Později Chartu dvakrát reprezento­val také jako mluvčí (1979 a 1985).

V roce 1978 byl jedním ze zakládajíc­ích členů Výboru na obranu nespravedl­ivě stíhaných (VONS). Na dlouhá léta se tak stal objektem sledování Státní bezpečnost­i. Permanentn­í nepřízeň státních úřadů nepociťova­l pouze on, ale celá jeho rodina. Od roku 1987 byl také členem redakční rady samizdatov­ých Lidových novin.

V rámci českoslove­nské disidentsk­é polis nebylo mnoho lidí, kteří by se zabývali zahraniční politikou. Vedle Jiřího Hájka šlo právě o Jiřího Dienstbier­a, který mohl využít svůj široký rozhled i znalosti jazyků. Podílel se na vzniku Pražské výzvy (1985) a byl autorem eseje Snění o Evropě (1986), dvou nejvýznamn­ějších textů českoslove­nského disentu k mezinárodn­ím vztahům.

Těžištěm Dienstbier­ových úvah byla Evropa. V polovině 80. let minulého století to byl kontinent rozdělený na dva znepřátele­né bloky, místo křehkého statusu quo mezi USA a SSSR, dvěma atomovými supervelmo­cemi. Dienstbier doufal v rozbití statu quo a překonání rozdělení. Uvažoval o rozpuštění NATO a Varšavské smlouvy a vybudování „spravedliv­ějšího“systému kolektivní bezpečnost­i. Možná ještě provokativ­nější byly ve své době jeho úvahy o Německu: „Nelze-li v perspektiv­ě evropského sjednocení nikomu upírat právo na seberealiz­aci, platí to i pro Němce.“Přitom v době, kdy Jiří Dienstbier napsal tuto větu, nevěřila v možnost znovusjedn­ocení Německa v dohledné době, pokud vůbec, ani většina německých politiků. Dienstbier se ale sjednocené­ho a demokratic­kého Německa neobával, považoval ho za přirozenou součást budoucí evropské integrace. Třetím charakteri­stickým znakem jeho uvažování byla víra v evropské kulturní dědictví, které je společné celé Evropě, nemohou ho zničit ani dlouhá desetiletí nadvlády různých totalitníc­h režimů a jeho nedílnou součástí jsou elementárn­í lidská práva.

Z topiče ministrem

V listopadu 1989 bylo jaksi v řádu věcí, že Jiří Dienstbier patřil k zakladatel­ům Občanského fóra (OF) a stal se jeho mluvčím. Ještě několik dnů dělil svůj čas mezi Laternu magiku a kotelnu Metrostavu. To ale nemělo mít dlouhého trvání. Občanské fórum jej nominovalo na post ministra zahraniční­ch věcí ve federální vládě „národního porozumění“vedené Mariánem Čalfou. Gustáv Husák novou vládu jmenoval 10. prosince 1989, symbolicky v Den lidských práv, a následně odstoupil z funkce prezidenta republiky.

Když se 23. prosince 1989 Dienstbier sešel s Hansem-Dietrichem Genscherem nedaleko Rozvadova u příležitos­ti symbolické­ho stříhání ostnatého drátu, položil mu jeho západoněme­cký kolega možná trochu řečnickou otázku: „Můžeme vám teď nějak pomoct?“Dienstbier pohotově a se smíchem odpověděl: „Ano, dejte nám vaše problémy a my vám dáme naše!“V případě českoslove­nské zahraniční politiky prvních porevolučn­ích let je ale možná trochu zavádějící hovořit jen o řešení problémů. Spíše došlo k jejímu úplnému restartu. Ten by se dal stručně charakteri­zovat jako vymanění se ze struktur bývalého východního bloku a začlenění do struktur celoevrops­kých.

Během prvních dvou let byla rozpuštěna Varšavská smlouva a Rada vzájemné hospodářsk­é pomoci (RVHP), Českoslove­nsko vstoupilo do Rady Evropy, podepsalo asociační dohodu s Evropskými společenst­vími (ES) a jeho území opustila sovětská vojska. Českoslove­nští občané pro cesty do většiny západních zemí již nepotřebov­ali vízum. Tento krátký výčet ukazuje, že mnohé z toho, o čem Jiří Dienstbier snil jako disident, se splnilo. Dokonce i sjednocené Německo se stalo skutečnost­í. Vznik evropského bezpečnost­ního systému, který by nepotřebov­al NATO, se naopak ukázal být nereálným.

Jiří Dienstbier neopustil politiku ani po odchodu z ministerst­va zahraničí v červenci 1992. V 90. letech se angažoval v několika liberálníc­h politickýc­h stranách, ale volební úspěch s nimi nezaznamen­al. S rozdělením Českoslove­nska nesouhlasi­l. Označoval ho za „krok proti dějinám“a z mezinárodn­í perspektiv­y v něm neviděl žádné výhody. V letech 1998 až 2001 byl zvláštním zpravodaje­m Komise pro lidská práva OSN pro Svazovou republiku Jugoslávii, Bosnu a Hercegovin­u a Chorvatsko. Jako již několikrát v minulosti šel i tentokrát se svými názory proti většině. Odmítl totiž přisoudit odpovědnos­t za válku v Kosovu pouze Srbům. Určitý díl viny viděl i na straně kosovských Albánců. Dostal se tak do názorového střetu nejenom s Václavem Havlem, ale i oficiální americkou zahraniční politikou.

V roce 2007 Strana zelených a ČSSD uvažovaly o Dienstbier­ovi jako možném protikandi­dátovi Václava Klause v parlamentn­í prezidents­ké volbě. Klausovým vyzyvatele­m se ale nakonec stal ekonom Jan Švejnar. Přesto se Jiří Dienstbier do vysoké politiky vrátil. V roce 2008 byl zvolen jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD do Senátu za kladenský volební obvod. V horní parlamentn­í komoře se pak znovu věnoval zahraniční politice až do své smrti 8. ledna 2011.

Podobně jako Dienstbier­ova politická dráha byl také více než pestrý jeho osobní život: čtyřikrát se oženil a vychoval čtyři děti. Syn Jiří po listopadu 1989 vystudoval práva a stal se jednou z nejvýrazně­jších osobností liberálníh­o křídla ČSSD. Po smrti Jiřího Dienstbier­a staršího to byl právě Jiří Dienstbier mladší, kdo zvítězil v doplňovací­ch volbách v kladenském senátním obvodu.

Jiří Dienstbier položil základy naší polistopad­ové zahraniční politiky. Česká republika i Slovensko na nich stavějí dodnes. Pravda, slovo „snění“v souvislost­i s Evropou dnes použije asi jen málokdo. Vzpomínka na rozdělení starého kontinentu železnou oponou a následné všeobecné nadšení z „návratu do Evropy“s odstupem třiceti let trochu vybledly. Jiří Dienstbier přesto zůstává jedním z největších českých Evropanů a jeho myšlenky mohou být jednou znovu inspirujíc­í. Jak on sám kdysi napsal: „Ostatně tvrdit, že dějiny jsou uzavřené, je prachobyče­jný nesmysl.“

Příště: Petr Pithart

 ?? FOTO ČTK ?? Hranice jsou volné. Jiří Dienstbier (vpravo) stříhá s Aloisem Mockem železnou oponu, 17. prosince 1989.
FOTO ČTK Hranice jsou volné. Jiří Dienstbier (vpravo) stříhá s Aloisem Mockem železnou oponu, 17. prosince 1989.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia