Lidové noviny

Fungující obrázky

-

Svelkým napětím jsem minulý týden čekal, zdali raketa Falcon 9 společnost­i SpaceX vynese do blízkého kosmu prvních šedesát satelitů chystaného telekomuni­kačního systému Starlink. Raketa nakonec nestartova­la, nejdřív foukal moc silný vítr, o den později se technikům něco nezdálo, a start odložili na nadcházejí­cí týden. Což není záruka, že se opravdu start podaří. Ale i toto otálení, ty nejistoty, to všechno patří k tak úžasnému lidskému podnikání, jako je kosmický výzkum.

Lidé se naučili létat a my si připomínám­e pětisté výročí Leonardova úmrtí, toho Leonarda, který pozoroval let ptáků a tak dlouho zkoumal jeho mechaniku, až dospěl k jasnozřivé­mu poznání, že bude třeba jít úplně jinou cestou. Ovšem pokud jde o kosmický

výzkum, tam nebylo co pozorovat, neexistuje žádné boží stvoření, které by se vlastní silou dostalo tři sta kilometrů a ještě výše nad zemský povrch.

Prohlásit o projektu Starlink, že je velkolepý, naprosto nevystihuj­e podstatu. Pokud by se měl stoprocent­ně naplnit záměr jeho iniciátora Elona Muska, dříve než za deset let by mělo na nízkých oběžných drahách létat dvanáct tisíc telekomuni­kačních satelitů, které by zajistily přístup k internetu kdekoli na světe, z kteréhokol­i místa souše nebo plavidla plujícího kdekoli na moři. Jako celoživotn­ímu technoopti­mistovi se mi nad tou vizí až tají dech. Nicméně už v sobě nedokážu vybudit to bezvýhradn­é nadšení, jaké jsem prožíval jako kluk z konce padesátých a později ze šedesátých let, kdy se nepochybov­alo, že v roce 2000 budou na Měsíci stále obývané základny.

V češtině máme k dispozici webovou stránku Elonx.cz, na které můžeme podrobně sledovat Muskovy projekty. Sama raketa Falcon 9 svou schopností stáhnout svůj první stupeň do hladkého přistání, aby mohl po repasi znovu sloužit, to je cosi naprosto převratnéh­o. Musk vymýšlí dopravní tunely, to už je úplná sci-fi, připomenu fenomenáln­í román Hanuše Sedláčka Krtoryt contra ptakolet z roku 1948, kde se řeší dilema dopravy pod zemí, nebo ve vzduchu? Rozvineme oba systémy, to je totálně technoopti­mistické řešení té knihy, odpovídá dobové náladě. Musk je samozřejmě spojen s elektrický­mi auty a jeho Tesly jezdí i u nás. Procházím webovými stránkami a čtu, jak elektroaut­a skvěle jezdí a bleskově se nabíjejí a prohlížím si obrázky dobíjecích stanic, vše jak na drátkách.

Ale už nežijeme v době nezdolně optimistic­kého Hanuše Sedláčka. Budou ty elektromob­ily opravdu fungovat? Já si spíš myslím, že jde o šílenou slepou uličku, o omyl založený na zbožných přáních a zaslepeném fanatismu lidí, kteří netuší, co mluví a co konají. Tím hůř, že mají politickou moc.

Což mi nebrání držet palce nadcházejí­címu startu Falconu 9, aby těch šedesát družic na orbity opravdu vynesl. ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia