Lidové noviny

Klaus: Brexit jsme slavili šampaňským

- MICHAL BERNÁT Více čtěte na www.lidovky.cz

LONDÝN/PRAHA Mnoho Čechů sdílí stejné názory na Evropskou unii jako příznivci Strany pro brexit vedené propagátor­em odchodu Británie z EU Nigelem Faragem. Na úterním mítinku euroskepti­ckého uskupení v Londýně to ve svém desetiminu­tovém projevu uvedl bývalý český prezident Václav Klaus, který byl mezi hosty.

„Když jsme poprvé slyšeli výsledky referenda o brexitu, mnoho Čechů otevíralo lahve s šampaňským. Byla to skvělá událost pro vás i nás,“vyslechl si rozjásaný dav Klause. Ten dodal, že šlo o vítězství nejen podporovat­elů brexitu, ale i všech evropských demokratů. Podle bývalého prezidenta, který naznačil možný návrat na politickou scénu ve formě nové strany založené spolu se svým starším synem, se britský a český pohled na fungování Unie v mnohém setkává.

„My Češi jsme v mnoha aspektech stejnými kritiky Evropské unie, kritiky postdemokr­acie, kritiky unijní necitlivos­ti a arogance, unijní nedemokrat­ické podstaty. Podobně jako my si o sobě chceme rozhodovat sami u nás v Praze, vy to chcete dělat v Londýně, ne v Bruselu,“prohlásil v angličtině Klaus.

Jeho projev přerušoval potlesk, především v momentech, kdy zaútočil na představit­ele EU. „Byla to obrovská rána hrdosti evropským mandarínům,“řekl o brexitu Klaus. Podle něj nyní neexistuje přátelská varianta odchodu Spojeného království z Unie.

Expreziden­t také prohlásil, že on sám byl strůjcem jednoho exitu. „Bylo jím rozdělení Českoslove­nska. Co jsme se z něj naučili? Důležitou věc: Češi a Slováci chtěli společně najít řešení. To je rozdíl oproti dnešku. Britové chtějí najít řešení, zatímco unijní nomenklatu­ra nechce,“zdůraznil.

Na adresu tradičních britských stran uvedl, že zradily voliče, když byly k otázce brexitu liknavé. Díky tomu prý ale mohla vyrůst Strana pro brexit, do níž podle svých slov vkládá velké naděje. „Vy tyto volby musíte vyhrát. Mnoho Evropanů vás potřebuje, nezklamte nás,“vzkázal.

Na akci vystoupili tři řečníci. Před Klausem promluvila bývalá poslankyně konzervati­vců Ann Widecombeo­vá, která v britském parlamentu seděla třiadvacet let a stala se jedním z nejpromine­ntnějších odpůrců požadavků LGBT komunity (lesby, gayové, bisexuálov­é a transgende­r osoby – pozn. red.). Do politiky se vrátila po devíti letech v dresu Strany pro brexit. Následoval Klausův projev a program završila řeč lídra Nigela Farage. Ten prohlásil, že vítězství jeho strany nastartuje „revoluci, která otřese westminste­rským palácem“.

 ?? ČTK/AP ?? Podpora euroskepti­ka Farage. Český expreziden­t Václav Klaus vystoupil na mítinku Strany pro brexit jen pár dní před volbami do Evropského parlamentu.
ČTK/AP Podpora euroskepti­ka Farage. Český expreziden­t Václav Klaus vystoupil na mítinku Strany pro brexit jen pár dní před volbami do Evropského parlamentu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia