Lidové noviny

Ukrajinský parlament odmítl volební reformu

- TOMÁŠ VLACH

KYJEV/PRAHA Ukrajinští poslanci vrátili úder novému lídru Volodymyru Zelenskému, který v pondělí v den inaugurace jejich sněm rozpustil – odmítli se zabývat prezidents­kým návrhem volebního zákona. Potvrdila se teze, že se současným parlamente­m to bude mít Zelenskyj těžké. Nový budou voliči vybírat 21. července a prezidento­va strana Služebník lidu má více než čtyřicetip­rocentní preference oproti nanejvýš deseti procentům jiných partají.

Zelenskyj navrhuje zrušit částečně většinový způsob volby a snížit volební práh z pěti na tři procenta. „Do parlamentn­ích voleb je třeba jít s novým systémem, jinak se nic nezmění,“podpořila Zelenského jeho někdejší protikandi­dátka a lídryně strany Vlast Julie Tymošenkov­á.

Jejích 15 poslanců hlasovalo za, stejně jako 19 zákonodárc­ů Opozičního bloku s příznivci hlavně na proruském východě. Polovina donedávna vládního bloku Petra Porošenka se nedostavil­a. Proti bylo 15 poslanců z Radikální strany Olega Ljaška: „Zelenskyj si chce uzurpovat moc stejně jako expreziden­t Viktor Janukovyč,“hřímal politik proslulý nacionalis­tickými postoji.

Rozpaky vyvolala některá jména, jež Zelenskyj jmenoval do funkcí ve svém aparátu. Jde hlavně o Andreje Bogdana na klíčovém postu šéfa prezidents­ké administra­tivy. Právník oligarchy Igora Kolomojské­ho, k němuž má Zelenskyj blízko, zastával za Janukovyče různé funkce včetně zmocněnce pro boj s korupcí.

„Nemyslím, že by měl být garantem změn, má hodně nejednozna­čnou reputaci,“komentuje pro LN ukrajinská novinářka Taťána Zarovnaja. „Zelenskyj není ideální a dělá personální chyby. Ale pořád je tu naděje, že bude lepším prezidente­m než Porošenko,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia