Lidové noviny

Bohatí Číňané přijíždějí udělat se krásnějším­i

-

PRAHA Rostoucí poptávky Číňanů o zákroky z oblasti estetické medicíny chce využít jedno z největších českých zařízení specializu­jících se na tyto služby, Petra Clinic. Jejich požadavky prý dokáže splnit obvykle během jedné či dvou návštěv.

„Naším bodem zájmu je především klientela, která se v rámci turismu vydává do České republiky,“uvedl pro LN Tomáš Řehořek, jednatel společnost­i Petra Clinic.

Turistů z Číny mířících do Česka skutečně přibývá. Podle Českého statistick­ého úřadu jich k nám loni přijelo téměř 620 tisíc, což je o čtvrtinu více než rok předchozí. Za posledních šest let přitom vzrostl počet čínských turistů čtyřikrát.

Číňané mají největší zájem o zesvětlení pokožky a odstranění různých pigmentací. „Jsme schopni uspokojit přání klienta během jednoho až dvou zákroků,“upřesňuje Řehořek. Zákrok trvá zhruba hodinu, pacient po něm nemusí být na klinice hospitaliz­ován a může se dále věnovat svému naplánovan­ému programu.

Zástupce Petra Clinic se během podnikatel­ské mise v Číně setkal s cestovními agenturami, které vozí čínské turisty do České republiky. „Asijský trh je specifický,“ujišťuje Řehořek. Dle něj je pro úspěšný start spolupráce potřeba více času a většího poznání se navzájem. „Bez osobních neformální­ch schůzek a setkání při obědě či večeři se ve spolupráci většinou dále neposunete,“je přesvědčen.

Klinika nyní jedná s několika čínskými partnery z oblasti cestovního ruchu. I když jsou rozhovory na začátku, Petra Clinic již zkušenosti s asijskou klientelou má. Konkrétně s turisty z Jižní Koreje, kteří stihnou vedle prohlídky českých památek i kosmetický zákrok.

Čína, pokud jde o estetickou medicínu, zažívá neuvěřitel­ný rozkvět. Lidé bohatnou, takže si mohou návštěvu na klinice dovolit, a podstatnou roli hrají také sociální média – fyzický vzhled se stal důležitou hodnotou spotřebite­lů. Výnosy odvětví estetické medicíny dosáhly loni v Číně bezmála 18 miliard dolarů. Do roku 2021 by se Čína, jak vyplývá z výzkumu společnost­i Frost & Sullivan, měla stát největším trhem estetické medicíny na světě. Dnes jsou světovou jedničkou Spojené státy, druhá příčka patří Brazílii. „Snaha o fyzickou krásu se stala v Číně velkým byznysem,“komentuje situaci Čao Č-ťie, analytik HSBC.

Podle studie poradenské společnost­i Deloitte podstoupil­o v roce 2017 nějaký zákrok kosmetické chirurgie zhruba 14 milionů Číňanů. Drtivé většině z nich je méně než 35 let. Někteří Číňané jezdí kvůli operacím do zahraničí. Důvodem jsou časté skandály, protože služby v Číně nabízejí tisíce nelicencov­aných klinik, praxi mnohde vykonávají nekvalifik­ovaní lékaři a objevily se i případy, kdy byly pacientům podány neúčinné náhražky léků. km

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia