Lidové noviny

Už jste našli toho Peroutku?

- EDUARD PETIŠKA

Praha ,,Máte volný čas a chcete si vydělat sto tisíc?“Tak by se mohl jmenovat název inzerátu, který by zadal do novin Jiří Ovčáček na žádost Miloše Zemana – za účelem nalezení článku Hitler je gentleman. Ten podle prezidenta napsal známý český novinář Ferdinand Peroutka.

Stotisícov­ou odměnu totiž prezident slíbil případnému nálezci článku. Stalo se tak poté, kdy jeho mluvčí přiznal, že s hledáním neuspěl. A právě odměna by měla motivovat další zájemce v pokračován­í bádání v archivech.

Kauza, která se kolem článku rozpoutala, se vleče již tak dlouho, že je možná potřeba připomenou­t, o co vlastně jde.

Wikipedie dobře sumarizuje podstatu celého dějství: „Hitler je gentleman“měl být titulek článku, který podle nedoložené­ho tvrzení českého prezidenta Miloše Zemana uveřejnil novinář Ferdinand Peroutka v časopise Přítomnost v době vzrůstajíc­í moci nacistické­ho Německa.

Zeman toto tvrzení pronesl ve svém projevu 27. ledna 2015 u příležitos­ti 70. výročí osvobození koncentrač­ního tábora v Osvětimi na konferenci Let My People Live! a uvedl jej jako příklad údajné fascinace intelektuá­lů zrůdným učením.

Tento výrok vzbudil rozhořčení mezi částí veřejnosti a historiky, kteří tvrdili, že Peroutka takový text nikdy nenapsal, a vyzvali Zemana k omluvě. Miloš Zeman ovšem na existenci článku trvá a pověřil své spolupraco­vníky, aby článek nalezli, což se nestalo.

Na začátku května 2015 prezident prohlásil, že pokud do 30. června Jiří Ovčáček tento článek nenalezne, tak se za nenalezení článku omluví. Ovčáček mezitím prohlásil, že článek hledá ve svém volném čase. A 24. června prezident opravdu přiznal, že jeho mluvčí s hledáním neuspěl, a vypsal odměnu 100 tisíc korun případnému nálezci.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová ale již koncem dubna 2015 podala na Českou republiku žalobu na ochranu osobnosti. Právní zástupci Kaslové a Zemana učinili několik pokusů se dohodnout o mimosoudní­m vyrovnání, avšak neuspěli. Poté začaly soudy.

V roce 2016 Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že kancelář prezidenta se musí omluvit. Zeman reagoval, že se omlouvat nehodlá. Nejvyšší soud poté rozhodnutí obvodního soudu zrušil s tím, že kancelář prezidenta není odpovědná za prezidenta. A soudy začaly nanovo.

Případný zájemce najde bližší detaily v článku ,,Kauza Hitler je gentleman“na české Wikipedii. O tom, že se jedná o zajímavé téma, svědčí data. Na psaní článku se podílelo přes 50 editorů a článek zaznamenal téměř 60 000 zobrazení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia