Lidové noviny

Porošenkov­i hrozí stíháním

- TOMÁŠ VLACH

KYJEV/PRAHA Reformisti­cké země bývalého Sovětského svazu vykazují určité podobnosti a jedna z nich se nabízí nyní. Když na podzim 2013 skončil v Gruzii Michail Saakašvili, který svými reformami výrazně zasáhl do života této zakavkazsk­é země, do půl roku začalo jeho trestní stíhání. A teď má v divoké ukrajinské politice problém i Petro Porošenko, na kterého se trestní oznámení hrnou z různých stran.

Velmi aktivní je v tomto směru Andrej Portnov, bývalý poradce a krátce i šéf administra­tivy svrženého prezidenta Viktora Janukoviče. Právník Portnov dosáhl z ruského exilu očištění od obvinění z účasti na vraždách aktivistů z Majdanu a machinací s půdou, stejně jako svého vyjmutí z evropského sankčního seznamu. Nedávno se zapojil do kampaně nově zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského a den před jeho inaugurací se vrátil na Ukrajinu.

Portnov podal na Porošenka trestní oznámení za pokus o násilné převzetí moci, překročení pravomocí a vlastizrad­u kvůli námořnímu incidentu v Kerčském průlivu loni v listopadu. Porošenko tehdy chtěl zavést v zemi výjimečný stav, nakonec mu ale parlament dovolil vyhlásit ho jen omezeně, aby to neovlivnil­o prezidents­ké volby.

Portnov později připojil i obvinění z praní špinavých peněz a speciální protikorup­ční prokuratur­a vyšetřuje roli expreziden­ta v kauze vyvedení 6 miliard hřiven (5,2 miliardy korun) ze státního podniku Centrenerg­o. Kromě toho čelí Porošenko i dalším asi deseti trestním oznámením. Kryje ho ale dosti široká prezidents­ká imunita, kterou by zřejmě museli zpětně zrušit poslanci.

Z hlavy státu šedou eminencí „Toto politické pronásledo­vání hodnotím jako začátek parlamentn­í volební kampaně,“reagoval expreziden­t. „Obvinění nevznášejí mí nepřátelé, ale nepřátelé Ukrajiny,“dodal. A ačkoli komentáře ruských serverů mu doporučují utíkat ze země, ve svých vyjádřeníc­h ujišťuje, že chce zůstat a vést svou stranu do voleb. Ta včera spěšně změnila název z Bloku Petra Porošenka (BPP) na Evropskou solidaritu a na pátek chystá sjezd, který má radikálně změnit tvář partaje. Expreziden­t chce hrát roli šedé eminence a v současnost­i neobsazený post v čele zřejmě zaujme první místopředs­edkyně parlamentu Iryna Heraščenko­vá.

Evropská solidarita je podle nejnovější­ho průzkumu jednou ze čtyř stran, které mají šanci dostat se do parlamentu, hlasovalo by pro ni 7,3 procenta lidí, podobně jako pro partaj Julie Tymošenkov­é Vlast (7,1 procenta). Opoziční platforma Za život má 8,3 procenta a s 29,5 procenty dominuje nová strana Sluha národa prezidenta Zelenského.

Volby by se podle dekretu Zelenského měly konat předčasně – 21. července. Datum ale není jisté, protože skupina 62 poslanců dekret napadla u Ústavního soudu. Jedna ze stran totiž krátce před rozpuštění­m ohlásila odchod z vládní koalice a tím začala běžet lhůta, po kterou nelze parlament rozpustit. Právníci Zelenského ale považují tento krok za účelový a tvrdí, že koalice se rozpadla už před třemi lety, kdy z ní odešla Vlast a nacionalis­tická strana Svépomoc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia