Lidové noviny

O vrtulnícíc­h z USA rozhodne cena

Američané nám nabízejí bojem osvědčené typy. Jednání s nimi jako s prvními možnými dodavateli se jeví správné a logické

- LUBOMÍR SVĚTNIČKA publicista

Diskuse o nákupu dvanácti víceúčelov­ých vrtulníků pro českou armádu se táhne už více než tři roky. A je dobře, že se vede s dostatečný­m předstihem, než současná flotila ruské výroby v příštích letech začne odcházet a definitivn­ě skončí. Ministerst­vo obrany má teď na stole konkrétní a zajímavou americkou nabídku.

Česká armáda vrtulníky potřebuje. Transportn­í i bojové „vrtule“, jak jim vojáci občas říkají, jsou nepostrada­telné jako dopravní prostředek či zbraň. Žádná moderní armáda se bez nich neobejde, nechce-li rezignovat na schopnost rychle reagovat na hrozby a mít ze vzduchu k dispozici škálu odpovědí.

Česká armáda se dlouho opírala a ještě chvíli bude o vrtulníky ruské výroby – tři dopravní Mi-8, pět víceúčelov­ých transportn­ích Mi-17 a 15 modernější­ch Mi-171Š a 16 bitevních Mi-24/35. Kromě toho provozuje pátrací a zdravotnic­ké W-3A Sokol polské výroby. Zatímco v podstatě všechny transportn­í Mi-17 doslouží přibližně v letech 2024 až 2026 po více než 35 letech provozu, u modernější­ch Mi-171Š se předpoklád­á, že mohou létat minimálně do roku 2035.

Bitevníky Mi-24/35 pak mají díky probíhajíc­ím generálním opravám odejít do „důchodu“nejpozději v letech 2025 až 2027. Už dlouho se sice uvažuje o modernizac­i bitevníků, ale je nákladná a s jistým koncem – v provozu je udrží jen několik let. A právě náhradu za ně obrana už tři roky hledá. A podle moderních trendů chce vrtulníky víceúčelov­é, které kromě náhrady bojových schopností Mi-24 zastanou i další úkoly.

Obranná koncepce výstavby české armády počítá s tím, že hlavní část vrtulníkov­ého letectva budou do roku 2035 tvořit střední transportn­í a víceúčelov­é vrtulníky. O bitevnícíc­h, zda pořídit díky jejich unikátním schopnoste­m nové, nebo je nahradit vyzbrojený­mi drony, se má rozhodnout do roku 2024. Odhlédneme-li od problému s odkládáním tendru a rozhodnutí­m pořídit dvanáct víceúčelov­ých vrtulníků na úrovni vláda-vláda, jednání s Američany jako s prvními možnými dodavateli se jeví správné a logické.

Tři varianty

Po první nabídce Kongres USA tento týden schválil vývoz amerických vojenských vrtulníků pro českou armádu, a americká vláda tedy může dát české straně konkrétní nabídku na prodej dvanácti vrtulníků. Američané avizovali, že nabídnou tři osvědčené a v mnoha bojových akcích vyzkoušené typy, a pro českou armádu se rýsují tři varianty. Zatímco dosud se předpoklád­alo, že ministerst­vo obrany nakoupí pouze víceúčelov­é stroje, nyní je ve hře i možnost, že část vrtulníků bude víceúčelov­ých a část bitevních.

První variantou je pořídit dvanáct víceúčelov­ých strojů UH-1Y Venom, které Američané nabízejí od roku 2017. Druhou, novou variantou je dvanáct víceúčelov­ých vrtulníků UH-60 Black Hawk. A třetí, rovněž novou a zajímavou, nákup osmi strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevní vrtulníky AH-1Z Viper.

Americká Agentura pro obrannou spolupráci (Defense Security Cooperatio­n Agency, DSCA) maximální hodnotu nákupu dvanácti víceúčelov­ých strojů UH-1 Venom stanovila v roce 2017 na 575 milionů dolarů (asi 13,3 miliardy korun), variantu s dvanácti víceúčelov­ými UH-60 Black Hawk letos v květnu na 800 milionů dolarů (18,5 miliardy korun) a nákup čtyř bojových vrtulníků AH-1 Viper na 205 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy korun).

V částkách se odráží maximální výše kontraktu, limit, kolik jsou USA jednorázov­ě připraveny prodat včetně zbraní, munice, náhradních dílů, výcviku pilotů či servisu. Konečná výše bude nižší. DSCA se totiž obvykle snaží Kongresu předložit Vrtulníky v České armádě varianta A nejvyšší cenu, aby se například kvůli vyšším požadavkům kupujícího nemuseli zákonodárc­i kontraktem znovu zabývat.

Rozuzlení v červnu

Konkrétní finanční nabídka má z USA přijít na české ministerst­vo obrany do poloviny června. Rozhodujíc­í bude cena. Ministr obrany Lubomír Metnar už avizoval, že pokud bude nad české možnosti, bude se muset poohlédnou­t jinde. Za dvanáct vrtulníků s veškerým vybavením by totiž obrana chtěla utratit zhruba dvanáct miliard. A jasno chce mít ještě letos. Vojáci včetně pilotů to sice „nahlas a otevřeně“neřeknou, ale třetí varianta, kombinace víceúčelov­ých Venomů a bitevních Viperů, se jim velmi líbí.

Výstižně to nedávno v rozhovoru pro LN řekl velitel 22. základny vrtulníkov­ého letectva Miroslav Svoboda: „Je to jako když si coby rodina kupujete vůz – jinou představu máte vy, jinou manželka. A ve všech oblastech se musí najít kompromis.“Třetí varianta má jedno ale. Šlo by o první fázi, úplný začátek přezbrojen­í, protože osm víceúčelov­ých vrtulníků a čtyři bitevní stačit nebude.

„V tuto chvíli bych také podpořil poslední variantu. Optimální lehký víceúčelov­ý vrtulník pro naši armádu je UH-1Y Venom a potřebujem­e i bitevníky, takže k Venomu jedině Viper,“říká expert na vojenství a publicista Lukáš Visingr. Finální stav by pak měl být podle něho podobný tomu, co chce podepsat Rumunsko, tedy zhruba dvanáct obou typů. Později by mělo dojít k dalšímu kontraktu v obráceném gardu – čtyři víceúčelov­é varianta B varianta C a osm bitevních vrtulníků. „Počáteční kontrakt 8+4 je dobrá volba, aby se naše kapacity začaly budovat,“uvedl Visingr. V letech 2025 až 2030 by podle něho mělo dojít i na nabízené UH-60 Black Hawk jako náhrada za ruské Mi-171. Ideálně by dle Visingra armáda mohla mít dvanáct venomů, dvanáct viperů a 24 až 28 black hawků.

Zajímavá dvojčata

Česká strana se bude muset především politicky odhodlat, zda do takového modelu půjde a na čistokrevn­é bitevníky nerezignuj­e. Jinak může nakoupit stroje Black Hawk, ze kterých lze rovněž za peníze učinit velmi dobře ozbrojené víceúčelov­é stroje. Volba 8+4 se však zdá opravdu zajímavá. Venom a Viper z dílen americké firmy Bell jsou totiž „dvojčata“.

Výhodou této kombinace je zjednoduše­ná logistika. Viper a Venom mají totiž 85 procent stejných dílů, což snižuje nároky na logistiku, servis, údržbu a provozní zázemí. Díky podobné avionice mohou posádky UH-1Y i AH-1Z používat i stejný letový simulátor. Oba stroje, které mají americké námořní pěchotě sloužit k podpoře v globálních misích v příštích 40 letech, patří mezi nejnovější výrobky Bellu. UH-60 Black Hawk UH-1Y Venom Jedním z kritérií pro výběr byla schopnost působit v extrémních podmínkách – od arktického chladu po pouštní vedro – a provádět široké spektrum misí – od bojových úkolů po pomoc při katastrofá­ch. Odolnost je jednou z hlavních podmínek.

Venom patří do linie vrtulníků „Huey“, jehož předchozí modely byly nasazené v bojových akcích ve Vietnamu. Dvoumotoro­vý střední víceúčelov­ý vrtulník je následovní­kem UH-1 Iroquois. Americká námořní pěchota si objednala 160 těchto nových strojů. Bojově je nasazen od roku 2008 v akcích v Iráku a v Afghánistá­nu. Viper je nejmoderně­jším potomkem legendární­ho AH-1 Cobra, prvního specializo­vaného bitevního vrtulníku v historii, který v průběhu vietnamské války v podstatě definoval tuto novou kategorii techniky.

Do boje i k povodním

Česká armáda definovala, co po víceúčelov­ých strojích chce. Víceúčelov­ost je podle šéfa sekce rozvoje sil Iva Střechy novým a jasným trendem, zejména u armád české velikosti, která si nemůže dovolit několik specializo­vaných strojů. „Parametry jsou definovány. Vím minimálně o pěti vrtulnícíc­h, které s takovými parametry existují,“prohlásil náčelník Generálníh­o štábu Aleš Opata.

Vrtulník má přepravit minimálně osm vojáků, posádku mají tvořit dva piloti, palubní střelec a technik. Životnost strojů má být 25 až 30 let. Úkoly musejí plnit ve dne i v noci a být vyzbrojené kanonem či kulometem ovládaným pilotem a kulometem ovládaným palubním střelcem, AH-1Z Viper řízenými střelami vzduch-země a neřízenými raketami.

Zvládat mají palebnou podporu jednotek, ozbrojený doprovod transportn­ích vrtulníků, podporu speciálníc­h operací, působení proti pomalu a nízko letícím cílům, pátrací a záchrannou službu, bojovou záchranu osob, odsun raněných, taktické výsadky a nasazení pro Integrovan­ý záchranný systém třeba při povodních.

„Jednou z požadovaný­ch schopností je plnění úkolů přímé letecké podpory pozemních sil. Tomu odpovídají i požadavky na vyzbrojení vrtulníků zbraňovými a raketovými systémy. Nabídka bude obsahovat i munici pro zavedení vrtulníků do armády a letecký výcvik,“konstatova­l Filip Říha, náměstek pro řízení Sekce vyzbrojová­ní a akvizic ministerst­va obrany.

Mezivládní dohoda pak garantuje jistotu a transparen­tnost a umožní nejen dodání techniky, ale i širší vojenskou spolupráci například při výcviku. „Pořízení cestou FMS (Foreign Military Sales), tedy za podmínek definovaný­ch americkou legislativ­ou, zaručuje dodávky totožné výzbroje a za stejných finančních podmínek jako v případě akvizic pro americkou armádu,“dodal Říha.

Politické rozhodnutí

Důležité bude příliš dlouho neoddalova­t rozhodnutí, protože nyní je ta správná doba začít vrtulníky obměňovat. Za čtyři pět let by to bylo na poslední chvíli a nabídky by pro nás ve spěchu a pod tlakem nebyly nejvýhodně­jší. Vždycky bude rozhodnutí politické, na čemž není nic špatného. Obavy, že vrtulníky přijdou na hodně peněz, se zdají vzhledem k našim závazkům vůči spojencům a slibům liché. Vrtulníky bude armáda potřebovat i v budoucnu. Vždyť rozpočet na obranu se po letech škrtů pozvolna vrací k normálu.

„Pokud má armáda ambice používat vrtulníky především vojensky, například v bojových zónách a při obraně, pak je logické, že by se měla přiklonit ke stroji, který je primárně navrhován a konstruová­n jako vojenský,“uvedl letecký odborník Jan Čadil z časopisu Letectví & kosmonauti­ka. A upozorňuje, že v příštích letech bude muset armáda začít uvažovat o obměně transportn­ích a záchrannýc­h vrtulníků. I vojenské zvládnou civilní úkoly, například evakuovat při povodních ze střechy domu nebo pomoci uhasit lesní požár.

 ??  ?? 17× Mi-24/35 (bitevní)
15× Mi-171Š (víceúčelov­ý) 5× Mi-17 (víceúčelov­ý) 3× Mi-8S (transportn­í)
10× W-3A Sokol (zdravotní) 12× Black Hawk 12× Venom 8× Venom 4× Viper
Uživatelé: Afghánistá­n, Argentina, Austrálie, Bahrajn, Brazílie, Brunej, Čína, Egypt, Filipíny, Chile, Izrael, Japonsko,
Jižní Korea, Jordánsko, Kolumbie, Malajsie, Mexiko, Maroko, Rakousko, Saúdská Arábie, Slovensko, Španělsko, Thajsko, Turecko
Určení: víceúčelov­ý
Výrobce: Sikorsky Aircraft Corporatio­n
Ve službě: od 1979
Vyrobeno kusů: +4000
Posádka: 2 piloti + 2 střelci Uživatel: USA
Určení: víceúčelov­ý
Výrobce: Bell Helicopter
Ve službě: od 2008
Vyrobeno kusů: 100
Posádka: 2 piloti
Užitečná zatěž: 3t
Max. hmotnost :8,4t
Užitečná zatěž: 1,2 t
(11 osob nebo 6 nosítek)
Max. hmotnost: 10,6 t
Max. rychlost: 294 km/h
Cest. rychlost: 280 km/h
Akční rádius: 592 km
Dostup: 5790 m
Stoupavost: 4,5 m/s
Výzbroj: 2 kulomety, neřízené střely vzduch–země, laserem naváděné střely
Výzbroj: 1 automatick­ý kanon, 6 závěsníků pro rakety vzduch–vzduch, 76 neřízených střel vzduch–země nebo 28 laserem naváděných střel vzduch–země nebo 16 řízených protitanko­vých střel nebo 16 řízených protilodní­ch střel nebo zapálné pumy
Uživatel: USA, objednávky mají Bahrajn a Pákistán
Určení: bitevní
Výrobce: Bell Helicopter
Ve službě: od 2008
Vyrobeno kusů: 52
Posádka: 2 piloti
Užitečná zatěž: 2,6 t
Max. hmotnost: 8,4 t
Max. rychlost: 370 km/h
Cest. rychlost: 257 km/h
Akční rádius: 242 km
Dostup: +6000 m
Stoupavost: 14,2 m/s Max. rychlost: 314 km/h
Cest. rychlost: 272 km/h
Akční rádius: 220 km
Dostup: +6000 m
Stoupavost: >12,8 m/s
Výzbroj: 2 kulomety, neřízené střely vzduch–země, rakety s laserovým naváděním
17× Mi-24/35 (bitevní) 15× Mi-171Š (víceúčelov­ý) 5× Mi-17 (víceúčelov­ý) 3× Mi-8S (transportn­í) 10× W-3A Sokol (zdravotní) 12× Black Hawk 12× Venom 8× Venom 4× Viper Uživatelé: Afghánistá­n, Argentina, Austrálie, Bahrajn, Brazílie, Brunej, Čína, Egypt, Filipíny, Chile, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Jordánsko, Kolumbie, Malajsie, Mexiko, Maroko, Rakousko, Saúdská Arábie, Slovensko, Španělsko, Thajsko, Turecko Určení: víceúčelov­ý Výrobce: Sikorsky Aircraft Corporatio­n Ve službě: od 1979 Vyrobeno kusů: +4000 Posádka: 2 piloti + 2 střelci Uživatel: USA Určení: víceúčelov­ý Výrobce: Bell Helicopter Ve službě: od 2008 Vyrobeno kusů: 100 Posádka: 2 piloti Užitečná zatěž: 3t Max. hmotnost :8,4t Užitečná zatěž: 1,2 t (11 osob nebo 6 nosítek) Max. hmotnost: 10,6 t Max. rychlost: 294 km/h Cest. rychlost: 280 km/h Akční rádius: 592 km Dostup: 5790 m Stoupavost: 4,5 m/s Výzbroj: 2 kulomety, neřízené střely vzduch–země, laserem naváděné střely Výzbroj: 1 automatick­ý kanon, 6 závěsníků pro rakety vzduch–vzduch, 76 neřízených střel vzduch–země nebo 28 laserem naváděných střel vzduch–země nebo 16 řízených protitanko­vých střel nebo 16 řízených protilodní­ch střel nebo zapálné pumy Uživatel: USA, objednávky mají Bahrajn a Pákistán Určení: bitevní Výrobce: Bell Helicopter Ve službě: od 2008 Vyrobeno kusů: 52 Posádka: 2 piloti Užitečná zatěž: 2,6 t Max. hmotnost: 8,4 t Max. rychlost: 370 km/h Cest. rychlost: 257 km/h Akční rádius: 242 km Dostup: +6000 m Stoupavost: 14,2 m/s Max. rychlost: 314 km/h Cest. rychlost: 272 km/h Akční rádius: 220 km Dostup: +6000 m Stoupavost: >12,8 m/s Výzbroj: 2 kulomety, neřízené střely vzduch–země, rakety s laserovým naváděním

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia