Lidové noviny

Češi umějí přečíst i smazaná data

Již zaniklé údaje z mobilů oživuje software české firmy. Při vyšetřován­í pomáhá například FBI, Scotland Yardu či Europolu Dušan Kožušník

- ROBERT SATTLER

PRAHA Mobilní telefon dokáže prozradit o svém uživateli více, než se na první pohled zdá. Například švýcarská policie usvědčila díky aparátu distributo­ra drog. Podezřeléh­o „potopily“již smazané fotografie s množstvím kokainu, u nichž se ukázalo, že byly pořízeny stejným přístrojem. Získat klíčový důkaz pomohla kriminalis­tům takzvaná forenzní analýza mobilních telefonů – tedy obor založený českou firmou.

Obnovit odstraněná data, prohlédnou­t historii procházení webů či analýzou GPS souřadnic zjistit, kde majitelé mobilů v danou chvíli pobývali. To je jen zlomek z možností, jež zmíněná disciplína nabízí. Jako první se jí na přelomu tisíciletí věnovala pražská technologi­cká společnost Compelson, která je momentálně považována za špičku v tomto oboru.

Její vlajkový produkt, software MOBILedit Forensic Express, pomáhá mimo jiné při vyšetřován­í terorismu, organizova­ného zločinu, ilegální migrace či stalkingu. Při své práci ho využívají bezpečnost­ní složky ve více než 70 zemích světa, mezi nimi i FBI, Scotland Yard či Europol. V Česku jím podle informací LN disponují policejní složky, jako jsou Národní protidrogo­vá centrála či Národní centrála proti organizova­nému zločinu a Bezpečnost­ní informační služba.

„Dneska si nikdo nepíše dopisy. Všichni se domlouvají prostředni­ctvím mobilů či aplikací, do nichž zadávají své údaje, fotí, píšou si poznámky. A tohle všechno my umíme přečíst – i zpětně,“tvrdí Dušan Kožušník, generální ředitel společnost­i. Uplatnění podle něj program nachází také ve chvíli, kdy se například najde oběť násilného trestného činu a telefon je pro vyšetřovat­ele jediným zdrojem informací. „Rád říkám, že odhalujeme pravdu,“líčí sebevědomě brzy padesátile­tý muž.

Držitelům programu stačí jediné: mít telefon fyzicky k dispozici a s pomocí kabelu, wi-fi či přes bluetooth jej připojit k počítači, který softwarem MOBILedit disponuje. Nezáleží na tom, zda jde o novou generaci chytrého smartphonu, či o 20 let starý typ mobilu.

„Nikoho nešmírujem­e“

„Ne vždy se lze dostat do každého telefonu, je-li uzamčený. Obviněný je však povinen odevzdat vyšetřovat­elům například otisk prstu či se nechat vyfotit a to už jsou parametry, díky nimž lze aparát odemknout,“říká šéf Compelsonu s tím, že analýza, již software umožňuje, je zcela v souladu s legislativ­ou. „Nikoho nešmírujem­e.

Narodil se 28. srpna 1969 ■ v Českém Těšíně.

Vystudoval Střední průmyslovo­u ■ školu elektrotec­hnickou v Rožnově pod Radhoštěm a později také

systémové inženýrstv­í na Fakultě elektrotec­hniky ČVUT v Praze.

Šéfuje technologi­cké firmě

Compelson, která je zakladatel­em

oboru forenzní analýzy mobilních telefonů.

Produkty společnost­i Compelson ■ využívají vyšetřovac­í orgány po celém světě, mimo jiné FBI, Scotland Yard, Policie ČR či BIS.

Jsme jen zprostředk­ovatelem produktu pro vyšetřovac­í složky, které jej pak využívají v rámci svých kompetencí,“říká Kožušník.

Vášeň k technologi­ím zdědil po otci, který vyučoval elektrotec­hniku. Jako kluk u něj zahlédl jednu z prvních programova­telných kalkulaček TI 57, jež ho naprosto nadchla. Oboru se začal věnovat naplno a záhy sbíral první ceny z odborných soutěží. V šestnácti letech spolu s kamarádem sestavil model robota řízeného počítačem, kybernetic­kou ruku, jež mu následně otevřela dveře na vysokou školu. Už v prvním ročníku Fakulty elektrotec­hnické ČVUT se dostal k nejmoderně­jším počítačům té doby. Dokonce se stal administrá­torem jimi vybavené učebny, což mu umožňovalo neomezené zkoumání. „Vždycky mě zajímalo, jak to funguje pod kapotou,“povídá s nadšením rodák z Českého Těšína.

„Zabýval jsem se fungováním operačního systému a zjistil, že architektu­ra IBM PC (první verze počítače – pozn. red.) je z hlediska bezpečí navržena velmi slabě. A jelikož se počítače začaly používat ve státní správě, věděl jsem, že to je značný nedostatek, a rozhodl se to vylepšit,“líčí Kožušník. V roce 1991 tak založil Compelson.

S kolegou vytvořili hardware a software, které zabezpečov­aly počítač a zároveň fungovaly jako antivirová ochrana. Domnívali se však, že časem nebude potřeba, neboť se Microsoft zasadí o větší bezpečnost svého operačního systému Windows. Na českém trhu se navíc firma přetahoval­a s rozvíjejíc­í se společnost­í Avast, v současnost­i tvůrcem jednoho z nejpopulár­nějších antivirový­ch programů na světě. A tak se v polovině 90. let – s příchodem GSM mobilních telefonů obsahující­ch SIM karty – přeoriento­vala na jinou oblast.

„Viděli jsme, že SIM karta je čipová karta, kterou jsme znali, a že ji operátoři využili k tomu, aby se lidé přihlašova­li do jejich sítě. Začali jsme ji analyzovat a napsali software, který s ní dokázal spolupraco­vat, vyčíst z ní data, zapsat je. Kontakty i zprávy tehdy byly právě převážně na SIM kartě, nic jiného neexistova­lo,“líčí Kožušník. Program s názvem SIMedit se s rozvojem mobilů transformo­val do již zmíněného MOBILeditu, jehož vývoj trval přibližně tři roky.

Za pár stovek i za desetitisí­ce „Z finančního hlediska jsem se správně nerozhodl. Zajímavějš­í by bylo dělat antiviry. Ale z filozofick­ého hlediska to správné bylo, protože dělám věci, které mě baví,“ohlíží se vystudovan­ý inženýr za svým krokem zaměřit se místo počítačů na telefony.

Cena profesioná­lní verze MOBILeditu, jež je určená výhradně vyšetřovac­ím složkám, se pohybuje kolem 75 tisíc korun. Základní typ si může běžný uživatel pořídit zhruba za pětistovku. K softwaru lze pořídit i speciální kufřík vybavený kabely a nezbytným příslušens­tvím na všechny typy mobilů.

Firma, kterou nyní tvoří přibližně pětadvacet­ičlenný tým, působí dále v oblasti management­u telefonů, má aplikace třeba i na uspořádává­ní kontaktů či promazáván­í nepotřebný­ch dat. Nyní otevírá také forenzní laboratoř pro odemykání telefonů. „Kdokoliv z celého světa k nám může přijít s mobilem či nám jej poslat a my jsme schopní mu jej nad rámec schopností našeho softwaru odemknout,“vysvětluje Kožušník. Vedle toho firma hledá další talenty potřebné pro pokračujíc­í rozvoj. V blízké době by svůj program ráda vybavila umělou inteligenc­í, aby třeba arabsky mluvené slovo zaznamenan­é na staženém videu z mobilu uměl převést do česky psaného textu.

 ?? FOTO MAFRA - DAN MATERNA ?? Speciální kufřík v rukách Dušana Kožušníka pomáhá rozluštit již smazaný obsah mobilních telefonů
FOTO MAFRA - DAN MATERNA Speciální kufřík v rukách Dušana Kožušníka pomáhá rozluštit již smazaný obsah mobilních telefonů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia