Lidové noviny

Fond je logičtější než sektorová daň

Komentátor LN Jan Macháček se ptá ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních tématech ze světa ekonomiky a financí.

-

Placení daní nemůže být dobrovolné. A sbírání peněz po vzoru filmu Ducháček to zařídí je rovněž úsměvné.

Premiér Andrej Babiš (ANO) jedná s bankami o vytvoření národního investiční­ho fondu, který by investoval do infrastruk­tury, vědy a výzkumu, případně do technologi­ckých společnost­í, školství apod. Je to správná myšlenka? Je lepší než bankovní daň? Mají se oslovit i jiné než bankovní subjekty? Jak má být podobný fond institucio­nálně strukturov­án? Kdo ho má případně řídit?

MICHAL PÍCL Podnikohos­podářská fakulta VŠE

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Michal Pícl: Nerealizov­atelný odvod

Jsem rád, že i pan premiér konečně pochopil, že odliv zisků z Česka je enormně vysoký. Vždyť už před více než třemi lety vydal Úřad vlády studii, která jasně říká, že míra odlivu výnosů z české ekonomiky je dlouhodobě přinejmenš­ím dvakrát vyšší, než by odpovídalo empirickým a teoretický­m předpoklad­ům odvozeným ze situace na vnitřním trhu EU. Ziskovost českých bank je pak více než dvojnásobn­á oproti průměru EU.

Pokud premiér opravdu zamýšlí zavést speciální odvod z dividend, které odcházejí z tohoto sektoru do zahraničí, měl by si uvědomit, že může narazit na evropskou směrnici o dceřiných a mateřských společnost­ech. Jeho návrh se může stát ve finále nerealizov­atelným.

I proto teď možná přichází s ústupovou variantou jakési dobrovolno­sti, což je ale u daní zcela nemyslitel­né. Placení daní přece nemůže být postaveno na bázi dobrovolno­sti. A sbírání peněz po vzoru filmu Ducháček to zařídí je rovněž úsměvné.

Oproti tomu sociální demokraté přišli po zahraniční­m vzoru s bankovní daní z aktiv, která může přinést rozpočtu až 14 miliard korun, až dvojnásobe­k peněz slibovanýc­h pro fond. Ty mohou být rovněž použity na investice do infrastruk­tury, vědy, výzkumu, sociální politiky, školství atd. Což je daleko efektivněj­ší a myslím si, že to stojí za to. MICHAL PÍCL Podnikohos­podářská fakulta VŠE člen představen­stva Masarykovy

demokratic­ké akademie

Dominik Stroukal: Navoněná daň

Videálním případě by banky neměly být speciálním­i firmami, které stát v případě problémů zachraňuje. Pokud už speciální výsady mají, potom dává smysl nezachraňo­vat je z peněz daňových poplatníků, ale z povinného pojištění. Fond tedy má ekonomicky větší logiku než sektorová daň.

K ideálu má ale daleko, stejně to nakonec uhradí daňoví poplatníci. Bude mít úplně stejné negativní

dopady jako sektorová daň, ale je marketingo­vě přívětivěj­ší, což méně ohrozí zahraniční investice, je politicky prodejnějš­í a ekonomicky obhajiteln­ější...

Ale jak třeba zajistit, že tento fond někdo nevybere nebo nezneužije pro jiný účel? Kdo ho má řídit a podle jakých principů? Stejný problém bude mít i Národní rozvojový fond.

Určitou nápovědu, jak se to dá dělat, nám dávají země, které spravují fondy z nerostných surovin, případně Singapur, který má své investiční fondy již desítky let. Jsou sice považovány za úspěšné, ale na stranu druhou se Singapur řadí mezi země, kde nejvíce prosperují firmy provázané se státem. Je otázkou, zda bychom něco podobného chtěli; politici určitě ano.

A také bankám to pochopitel­ně nevadí... Ty stávající to utáhnou a pro konkurenci bude nákladnějš­í vstoupit na trh. Navíc tím získají možnost – byť možná jen implicitně a v pozadí – mluvit do toho, kam tyto peníze potečou. Kdo by to nechtěl? DOMINIK STROUKAL

hlavní ekonom skupiny Roklen

Kryštof Kruliš: Nadějný nápad

Pokud se lidé u nás nezmění, je pravděpodo­bné, že si velcí hráči svůj podíl na trhu udrží a dokázali by pak nalézt i cestu, jak případnou bankovní daň přenést na své klienty. Pak by ji místo bank platili zejména lidé s úvěry na bydlení nebo podnikání. Také oni by se mohli snažit „poslat to dál“a promítnout své vyšší platby bankám do ceny zboží a služeb, které sami poskytují. To by již mohl pocítit každý spotřebite­l...

Zřízení národního investiční­ho fondu je nadějný nápad, který může dávat při vhodném institucio­nálním nastavení větší smysl než sektorová daň. Pokud mají firmy odvádět něco nad rámec obecné

Nesystémov­é řešení

Pravidelně se vynořují návrhy na zavedení nějakého typu sektorové daně. Obvykle jsou motivovány populistic­kými snahami potrestat příliš bohaté a dodatečně vybrané prostředky jednorázov­ě a nepříliš účelně přerozděli­t těm, kteří mi v nejbližšíc­h volbách odevzdají hlas, neboť jsem si je tímto krátkodobě uplatil. Je zřejmé, že toto řešení je velmi nesystémov­é, nepřínosné a koncepčně chybné.

Jestliže má být Národní rozvojový fond daleko pokročilej­ším řešením než „primitivní“bankovní daň, je zásadní vycizelova­t jeho konstrukčn­í prvky. Pak budeme mít v evropském kontextu konkurenčn­í výhodu při financován­í obdobných typů projektů a naše chlubení se zdravými veřejnými financemi získá další pádný důvod.

PETR ZAHRADNÍK člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru, Brusel

ekonom České spořitelny

Debata je redakčně krácena. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia