Lidové noviny

ČSSD se ptala po „něčem“na Babiše, tvrdí Žáček

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Andrej Babiš je pro ODS častý a oblíbený terč. Opoziční strana kritizuje premiéra kvůli střetu zájmů, čerpání dotací či zavedení elektronic­ké evidence tržeb. Proto překvapí, že se předseda hnutí ANO dočkal zastání právě od jednoho z členů strany s modrým ptákem v logu. Stalo se tak během sporu o údajné zneužívání Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR) k politickém­u boji.

Někdejší šéf ÚSTR a dnes poslanec ODS Pavel Žáček uvedl, že v minulém volebním období za ním přišli členové ČSSD a sondovali, zda se ve sbírkách ústavu nenajdou kompromitu­jící materiály na jejich tehdejšího koaličního partnera.

„Když byla vytvořena vláda premiéra (Bohuslava) Sobotky (ČSSD) a nastoupil do ní Andrej Babiš, tak přišli sociální demokraté za mnou coby bývalým ředitelem a zakladatel­em (ústavu) a ptali se, jestli je v tom archivu něco k Andreji Babišovi,“řekl Žáček v rozhovoru pro Český rozhlas.

Na doplňující dotaz moderátora odmítl přiblížit, kteří sociální demokraté měli tuto „sondáž“provádět. „Nebudu jmenovat, tak dalece nepůjdu,“odpověděl místopředs­eda bezpečnost­ního výboru sněmovny.

Žáčka k jeho slovům vyprovokov­al spor okolo ÚSTR, který se nedávno rozhořel. Úvodní výstřel vzešel od nového člena rady ústavu Františka Bublana. Exšéf rozvědky má dlouhodobě velmi blízko k ČSSD, seděl za ni ve sněmovně, v Senátu i na ministerst­vu vnitra, jež vedl v letech 2004 až 2006.

Podle Bublana vznikl ústav jako „bič na levici“pod taktovkou ODS a právě prvního ředitele Žáčka. „Vyhledával­y se informace na některé politiky. Zveřejnilo se třeba, že bývalý levicový starosta Vídně byl spolupraco­vníkem Státní bezpečnost­i. To se mi nelíbilo,“řekl Bublan taktéž v rozhovoru pro Český rozhlas minulé úterý.

Proti tomu se Žáček ohradil. „Máslo na hlavě“má podle něj naopak bývalý šéf vnitra Bublan. „Pan ministr a jeho předchůdci jsou zodpovědní za to, že se materiály StB zneužívaly proti českým občanům, přestože byly tajné. A zneužívaly je instituce, které vedl. My jsme to dostali pod režim zákona,“prohlásil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia