Lidové noviny

Policie se obává škrtů v rozpočtu

- MARTIN SHABU

PRAHA Kvůli rozpočtový­m limitům, jež navrhla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO), je v bezpečnost­ních složkách povyk. Podstatná část škrtů by se jich totiž měla dotknout.

Ve výčtu největších položek, u nichž reálně hrozí, že na ně budou chybět dostatečné zdroje, figuruje na prvním místě nákup nových aut za miliardu korun. Druhou příčku v seznamu zaslaném LN Policejním prezidiem obsadily škrty v mzdových výdajích za celkem 782,3 milionu korun. Dalších 671 milionů má scházet na rozvoj informační­ch systémů policie a 600 milionů korun pak mají policisté ušetřit na provozních výdajích.

Poslední větší nákup aut pro policii se přitom odehrál před osmi lety, i proto skoro tři čtvrtiny vozů už prakticky přesluhují. „V současné době je 73 procent vozidel za hranicí životnosti, projezd mají vyšší než 220 tisíc km, což z pohledu zajištění výkonu služby nutí policii provádět i nerentabil­ní opravy vozidel. To se samozřejmě projevuje v již beztak podhodnoce­ných provozních výdajích,“napsal LN mluvčí Policejníh­o prezidia Jozef Bocán. Obnova vozového parku přitom bezprostře­dně souvisí s výkonem služby a dojezdovým­i časy policejníc­h hlídek.

Nepříjemně mají škrty dopadnout i na provozní výdaje: hrozí zavedení limitů na čerpání pohonných hmot, což by se znovu negativně odrazilo v dojezdovýc­h časech.

Redukce služeben?

Dle vedení policie může být v případě provedení masivních škrtů ve hře i redukce počtu policejníc­h stanic. „Nebudeme schopni zabezpečit vyhovující stavebně-technický stav objektů a nastavit vhodné podmínky pro příslušník­y,“varuje ve své zprávě prezidium.

Osekaný rozpočet může destabiliz­ovat bezpečnost­ní sbor i po personální stránce, obává se policie. Krátit by se totiž měly mzdové výdaje, ušetřit se má více než tři čtvrtě miliardy, a to jak na policistec­h, tak i na civilních zaměstnanc­ích. Ministerst­vo financí konkrétně chce, aby policie zrušila prázdná tabulková místa, na která čerpá mzdové prostředky. Jenže právě z těchto peněz se – a to nejen v policii – vyplácejí odměny.

„Škrty způsobí zvýšenou odchodovos­t příslušník­ů ze služebního poměru. Policie je v situaci, kdy nemá možnost své lidi finančně motivovat, a to například ani pro setrvání ve služebním poměru,“tvrdí Policejní prezidium. Obává se proto vlny odchodů. „Vláda ČR by měla vynaložit maximální úsilí pro udržení každého jednotlivé­ho příslušník­a,“konstatuje vedení policie.

Definitivn­ě jasno o tom, jaký rozpočet předloží menšinový kabinet ANO a ČSSD ke schválení do sněmovny, má být v září. Do té doby lze čekat dohady koaličních partnerů. Oranžoví požadují pro „své“resorty o celkem 20 miliard korun víc, než je nyní v plánu; jen ministerst­vo práce a sociálních věcí chce přidat 11 miliard korun. Šéfka státní kasy však odmítá prohloubit předpoklád­aný schodek 40 miliard korun. Jan Hamáček, šéf ČSSD a ministr vnitra, pod něhož policie spadá, napsal Schillerov­é i Babišovi, že chystaný rozpočet není realistick­ý. Premiér opáčil, že sociální demokraté neumí šetřit, dle něj to „nemají v genech“. Upozornil také, že výdaje ministerst­va vnitra setrvale rostou: mezi lety 2013 a 2020 stouply z 54,6 miliardy korun na 76,2 miliardy korun, tedy o 21,6 miliardy.

„Tady je hrozně důležité říct, že rozpočet policie, stejně jako hasičů, paní ministryně nekrátila,“nechal se v neděli slyšet premiér Andrej Babiš. Dle detailního přehledu výdajů, jejž LN získaly, však právě policii bude v rozpočtu pro příští rok chybět 3,5 miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia