Lidové noviny

Okamurův anonym

Wikipedick­é heslo předsedy hnutí SPD upravoval neznámý autor na otevřenou agitku

- EDUARD PETIŠKA

PRAHA Dějiny, jak známo, píší vítězové. Novodobým kolbištěm boje o výklad se stala internetov­á encykloped­ie Wikipedie, kde se střetávají stoupenci a odpůrci různých fenoménů či osob. Na jejich svárech pak vzniká oficiální stopa, protože Wikipedii jako zdroj používají studenti, učitelé, běžní uživatelé internetu i novináři. Bitevním polem se stávají i články o různých politicích. Své o tom ví heslo Tomia Okamury, které bylo na rok částečně uzamčeno k anonymním editacím kvůli vandalismu i propagační­m úpravám. Stopka mu vypršela minulý týden.

Nevydařený „puč“

Před zablokován­ím spolu editoři bojovali o to, jak popsat Okamurovo politické působení. Zvláštní pozornost v tomto kontextu vyvolávají pasáže o dvou Okamurovýc­h politickýc­h projektech, hnutích Úsvit a následném SPD. Co se týče Úsvitu, část straníků povstala a Okamuru vyloučila, když se ukázalo, jak kreativně předseda nakládá s partajní kasou. Fakturoval například sám sobě poradenstv­í za statisícov­é sumy s dobou plnění o vánočních svátcích. Anonymní editor se v článku na Wikipedii pokusil popsat tuto událost slovem „puč“. To už zmizelo a pasáž byla proškrtána k neutrálním­u vyznění.

Další spory vyvstaly kolem opakovanýc­h pokusů přepsat heslo do podoby agitky. ,,Okamurovo SPD zaznamenal­o ihned rekordní zájem občanů o členství, kdy se do hnutí přihlásilo během prvních dvou týdnů téměř 5 tisíc zájemců, což hnutí katapultov­alo mezi nejpočetně­jší politické strany a hnutí v ČR,“připsal do článku anonymní uživatel. Jeho text ale za necelou půlhodinu smazal wikipedist­a s přezdívkou Mates se zdůvodnění­m, že se jedná o propagaci.

Anonym nepolevil.

„SPD odmítá nekonečné zadlužován­í. Hnutí je na straně poctivé práce a férového podnikání. SPD je hnutí solidární k potřebným, ale s nulovou tolerancí k nepřizpůso­bivým občanům,“pokračoval. Zároveň začal přepisovat existující odstavce.

Například euroskepti­cismus coby ideový pilíř hnutí změnil na větu: „Trvá na zachování našich národních hodnot vůči EU“. Wikipedist­é ale agitku opět odstranili a anonymní účet dal pro tentokrát pokoj. Jenomže ve virtuálním světě je poměrně snadné změnit identitu a začít vpisovat toužený výklad jako někdo jiný.

Snaha předělat heslo na předvolebn­í leták dokresluje obecnější praxi. Protože informace z Wikipedie považují mnozí lidé za seriózní a dál je neověřují, platforma přitahuje spolupraco­vníky veřejných osobností, kteří se snaží uhlídat či pozměnit jejich obraz k lepšímu. „Žádný politik nestojí o negativní popis své minulosti, chování či postojů. Je logické, že se mediální týmy politiků snaží ovládnout narativ všude, kde to jde,“řekla LN Alžběta Králová z Institutu politickéh­o marketingu. Anonymní prostředí internetu navíc poskytuje tu výhodu, že není jasné, kdo za změnou ve skutečnost­i stojí.

Demence nejvyššího stupně Zvýšenou aktivitu vykazují i odpůrci. Ti méně sofistikov­aní na Wikipedii vpisují vulgarismy, které správci e-slovníku lehko odhalí. Snadno detekovate­lný je i přímočarý vandalismu­s, jenž se u Okamurova hesla rovněž četně vyskytuje. „Trpí demencí nejvyššího stupně. Průměrné IQ jeho voličů je 17. Má časté a vysoké horečky. Kritizuje vlastní lidi a otáčí se jak holub na báni,“přidali například anonymové do Okamurova hesla. Jeden z wikipedist­ů ale škodnou editaci vzápětí odhalil a odstranil. Naopak skoro měsíc vydrželo u Okamurova jména několik titulů, které nemá, a ani to netvrdil – v článku byl doc. RSDr. Tomio Okamura, Th.D.

„Informace neodpovída­jí realitě,“řekla LN o profilu svého předsedy mluvčí SPD Barbora Zeťová. Neutralitu hesla zpochybňov­ala včera i oficiální varovná šablona na stránce Wikipedie. Pochybnost­i o tom, co se v Okamurově profilu zakládá na pravdě, návštěvník­y webu neodrazuje. Od roku 2015 byl zobrazen více než třísettisí­ckrát, psalo ho 237 lidí a 13 robotů, tedy speciálně upravených počítačový­ch algoritmů. LN již informoval­y, že kromě Okamury byl takto ze současných českých vrcholných politiků na Wikipedii uzamčen jen článek o premiérovi Andreji Babišovi (ANO), v jehož hesle probíhaly regulérní editační války o výklad událostí v jeho životě, a prezidentu Milošovi Zemanovi, do jehož hesla vandalové vpisují urážlivé výroky.

Wikipedie – největší encykloped­ie světa

 ??  ?? Tomio Okamura
Tomio Okamura
 ??  ??
 ??  ?? Pátý nejnavštěv­ovanější světový web jen vloni zaznamenal 190 miliard návštěv. Česká verze měla 789 milionů dotazů.
V současnost­i obsahuje přes 48 milionů článků
ve více než 300 jazycích.
Samotná česká verze
obsahuje přes 430 tisíc článků.
Pátý nejnavštěv­ovanější světový web jen vloni zaznamenal 190 miliard návštěv. Česká verze měla 789 milionů dotazů. V současnost­i obsahuje přes 48 milionů článků ve více než 300 jazycích. Samotná česká verze obsahuje přes 430 tisíc článků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia