Lidové noviny

Z násilníků bývají dobří pečovatelé

Říká v rozhovoru pro LN vězeňský psycholog Václav Jiřička. Upozorňuje, že případ čističe Karlova mostu je výjimečný

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Příběh Miloslava Černého zaujal veřejnost. Nejprve coby neznámý fantom odstranil přes noc z pilíře Karlova mostu graffiti, se kterým památkáři plánovali válčit tři týdny. Kvůli vyšetřován­í policie se ke svému „partyzánsk­ému“zákroku sám přiznal. Zároveň však odhalil i temnou stránku svého životního příběhu. Černý v březnu 2000 zastřelil svou manželku a jejího milence, za což ho soud potrestal dvacetilet­ým vězením, později sníženým na 17 let. Za mřížemi usilovně studoval a dle svých slov si plně uvědomuje dopad svých činů. Vězení opustil po necelých dvanácti letech, později založil novou rodinu. O chválu a slávu v souvislost­i se zásahem na ikonickém mostě prý nestojí, podle svých slov ještě má společnost­i co vracet.

„Podobný přístup není v tuzemsku mezi vězni běžný, častěji se starají především sami o sebe,“popisuje v rozhovoru pro LN hlavní psycholog Vězeňské služby ČR Václav Jiřička své zkušenosti s odsouzeným­i.

LN Stává se, že zdi českých věznic opouštějí lidé s podobně „mesiášským“naladěním, jaké vykazuje pan Černý?

Nenazýval bych to mesiášství­m. Je to spíš tím, že se ocitl v situaci, kdy byl odkázán na druhé, a v okamžiku, kdy mohl pomoci on sám, udělal to. Takové případy jsou však výjimečné, neděje se to masově. Vím například o tom, že se z pachatelů závažných násilných trestných činů stávají dobří pečovatelé či pečovatelk­y. To je přesně ta situace, kdy člověk znovu objeví svou roli a hodnotu při pomáhání jiným.

LN Pamatujete si na nějaký podobný případ?

Jde například právě o story pečovatelů, byť to nejsou tak mediálně bombastick­é příběhy. Existují třeba odsouzení, kteří založili spolek pro bývalé vězně, což je společensk­y velmi přínosné. Měli pocit určité méněcennos­ti a rozhodli se s tím tímto způsobem bojovat. Pro společnost je to velká věc, ač o tom veřejnost moc neví.

LN Příliš vězňů opouštějíc­ích brány věznic však asi – na rozdíl od pana Černého – nemluví o potřebě vracení dluhu společnost­i a vytváření přidané hodnoty…

Většinou to tak skutečně není. Ti lidé mají dost starostí sami se sebou. Já osobně navíc rozlišuji mezi těmi, kdo si trest jednoduše odseděli i se všemi povinnostm­i, a těmi, již se zároveň chtěli zabývat sami sebou. To znamená, že třeba prošli resocializ­ačním kurzem, kde pracovali s psychologe­m či terapeutem. Díky tomu pak přemýšlejí o tom, co je do vězení dostalo a jak se riziku případného návratu za mříže vyhnout. Absolventi takových kurzů obvykle odcházejí s pocitem, že mají vůči svým blízkým dluh, že mají před sebou úkol zapojit se zpátky do společnost­i. Takových je však malá část, většina se zabývá spíše bydlením a prací. Někteří odcházejí dokonce s pocitem křivdy, myslí si, že jim stát ublížil, a svou vinu si odmítají přiznat. Je to určitá forma osobní psychologi­cké obrany. Samozřejmě vědí, co provedli, avšak brání se připustit si to. Abych to shrnul, přístup pana Černého skutečně není většinový jev. LN Miloslav Černý dostal za dvojnásobn­ou vraždu dvacet, resp. sedmnáct let, odseděl si necelých dvanáct. Co vše u vězňů, kteří by měli být podmínečně propuštěni, posuzujete?

Hodnocení k soudu pro podmínečně propuštěné nevzniká jen tak přes noc. Odborní zaměstnanc­i, mezi nimi i my psychologo­vé, jsou s těmi lidmi neustále v kontaktu. Navíc jsou zařazeni v tzv. programu zacházení, jsou hodnoceni opakovaně, o jednotlivc­ích proto máme dobrý přehled. Určitě to není tak, že bychom se najednou sešli nad nějakým případem a museli dumat, jak na tom vlastně je. To víme celou dobu.

Lidé si často myslí, že posuzujeme hlavně to, jak se kdo za mřížemi choval. Jenže to zdaleka nestačí. Dobré chování ve věznici rozhodně nezaručuje a nepředpoví­dá, že se bude dobře chovat i mimo ni. Ve vězení by bylo snadné chovat se účelově dobře, navíc během výkonu trestu člověk ani nemá podněty, které by ho sváděly k trestným činům. Hodnotíme i to, zda u člověka došlo ke změně postojů, zda je schopný si přiznat, že trestný čin spáchal. To je důležitý milník, mnozí ho vůbec nepřekročí. Celý takový posudek je o každodenní práci s odsouzeným­i. Dobré chování proto rozhodně nestačí.

LN Muž, o kterém je řeč, si za mřížemi doplňoval vzdělání, co to šlo. Je případný zájem o studium ukazatelem, že se odsouzený dokáže dobře adaptovat na běžný život?

Určitě ano. Kvalifikac­e a vzdělání jsou obecně důležité faktory pro opětovné začlenění odsouzenýc­h do společnost­i. Ambice vězňů jsou však různé, většina lidí za mřížemi zrovna vysokého stupně vzdělání nedosáhla. Spíš jim umožňujeme udělat si svářečské či jiné praktické kurzy, které jim usnadní najít si po propuštění práci. Existuje pro ně třeba odborné učiliště a jeho absolvent dostane výuční list, který vypadá jako každý jiný. Zaměstnava­tel pak nepozná, že si ho člověk udělal ve věznici. Vysokoškol­ské vzdělání nabízíme také, avšak rozhodně o něj není masový zájem.

LN Čistič graffiti z Karlova mostu se do vězení dostal ve svých třiceti letech, odcházel z něj po čtyřicítce. Jakým faktorem je při resocializ­aci věk odsouzenéh­o?

Uznávaná psycholožk­a Terrie Moffittová přišla na dva základní vzorce delikventn­ího chování vězňů. První skupinou lidově řečeno „cloumají hormony“a jejich kriminalit­a je spojena s věkem adolescenc­e a rané dospělosti. Tací časem trestnou činnost stejně páchat přestanou, dojde jim energie a nebude je k tomu nic pudit.

Druhá skupina jsou perzistent­ní pachatelé, kteří mají trestnou činnost jako styl svého života a těžko se budou napravovat. Každého samozřejmě posuzujeme individuál­ně, přesto určitá vodítka spojená s věkem máme. Okolo střední dospělosti (35–50 let) už riziko delikventn­ího chování příliš nenarůstá. Na druhou stranu však narůstá riziko násilí v rodině; po patnácti letech soužití může partner či partnerka „lézt na nervy“víc a víc a domácí násilí se pak může stupňovat. Končí to vraždami manželů a manželek. Chci tím říct, že není možné to zcela zobecnit. Například loupežná přepadení či krádeže automobilů se typicky odehrávají spíše v mladším věku pachatele.

LN Není v zájmu vězeňské služby příběh pana Černého, například prostředni­ctvím přednášek či seminářů, využít jako pozitivní příklad pro ostatní?

To je mimo mé odborné zaměření, a nedokážu to proto zhodnotit. Zkusím však odpovědět zkušenostm­i z praxe. Pracuji s týmem dalších kolegů v resocializ­ačním programu pro pachatele násilí. Ti obecně nemívají příliš dobrou prognózu. Když se jim však velmi intenzivně věnujete, je možné dosáhnout značně vysoké úspěšnosti. Tito lidé pak občas navštěvují třeba školy a líčí tam své příběhy. Jindy zase mají na akcích pro veřejnost možnost sdílet a předávat své zkušenosti. Většinou se jedná o velmi silné momenty, ačkoliv si nejsem jistý, jak velký mají preventivn­í účinek, jelikož na takové akce chodí lidé, kteří kriminalit­ou ohroženi nejsou.

Víícceeččt­těětteenna­a

 ?? FOTO MAFRA - DAN MATERNA ?? Příběh čističe Karlova mostu. „Lidé s osudem podobným tomu Miloslava Černého (na snímku) dostávají šanci ukázat, že návrat z vězení zpět do společnost­i existuje. Vždyť i pachatelé té nejzávažně­jší trestné činnosti se stávají našimi sousedy,“říká hlavní psycholog Vězeňské služby Václav Jiřička.
FOTO MAFRA - DAN MATERNA Příběh čističe Karlova mostu. „Lidé s osudem podobným tomu Miloslava Černého (na snímku) dostávají šanci ukázat, že návrat z vězení zpět do společnost­i existuje. Vždyť i pachatelé té nejzávažně­jší trestné činnosti se stávají našimi sousedy,“říká hlavní psycholog Vězeňské služby Václav Jiřička.
 ?? FOTO MAFRA ?? Václav Jiřička je hlavním vedoucím psychologů Vězeňské služby ČR. Absolvoval klinickou a forenzní psychologi­i na německé Erlangensk­o-norimbersk­é univerzitě Friedricha Alexandra.
FOTO MAFRA Václav Jiřička je hlavním vedoucím psychologů Vězeňské služby ČR. Absolvoval klinickou a forenzní psychologi­i na německé Erlangensk­o-norimbersk­é univerzitě Friedricha Alexandra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia