Lidové noviny

Víc než oheň pálí Sibiř nouze

- TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN v Rusku

MOSKVA Televizní zprávy začínající výčtem živelních pohrom, zpožděných letů či dobrovolný­ch akcí typu „příspěvek na strom pro Sibiř“. Požáry na východě země jsou pro Rusko hlavním tématem léta. Názory na to, o jak závažný problém jde, se ale různí. Zatímco média i záchranné složky varují před katastrofo­u století, sami Sibiřané nabádají ke střízlivos­ti.

Záchranné složky, které koordinuje ministerst­vo pro mimořádné situace, registrují na 270 požárů. Hoří lesy na ploše odpovídají­cí zhruba polovině Česka, nejvíce v Irkutské oblasti, Krasnojars­kém kraji a v Jakutsku (Saše). Požáry se šíří většinou v místech, kam nevkročila noha člověka. Hasiči věnují pozornost jen zlomku z nich, pokud se přiblíží na 20 kilometrů od obydlených míst. Nejhorší situace je u vesnice Kujumba, osídlené sibiřským národem Evenků (Tunguzů), oheň je tu pět kilometrů daleko. „Nasazujeme si roušky, děti nepouštíme ven,“řekla novinářům z deníku Rossijskaj­a Gazeta Jana Zacharčuko­vá. Obyvatelé podle ní mají strach především z divoké zvěře: „Bojíme se, že tudy budou utíkat medvědi, losi a vlci,“dodala Zacharčuko­vá.

Dešti zatím neporučíme Drtivou většinu požárů ale nikdo nehasí, porost se nechává volně vyhořet, protože oheň je v tajze přirozeným živlem. Pokud hasiči zasahují, děje se tak jen v případě, pokud se oheň přiblíží k obydleným místům nebo infrastruk­tuře. Hasí se téměř výhradně ze vzduchu, i mnohatunov­é náklady vody z těžkých požárních letadel jsou v tajze kapkou v moři.

V pohotovost­i je také letoun An-26B Cyklon se speciálním­i patronami s jodidem stříbrným, které dokážou z mraků spustit déšť. „Zjednoduše­ně řečeno, střílet zatím není kam. Potřebujem­e bouřková oblaka, a ta nejsou,“vysvětluje ministr lesního hospodářst­ví Krasnojars­kého kraje Dmitrij Maslodudov. Podle něj se čeká na vhodnou meteorolog­ickou předpověď. „Jakmile bude vypadat slibně, zvedáme letadlo do vzduchu,“ujišťuje.

Letos na Sibiři i v celém Rusku panuje nezvyklé počasí. Zatímco v centrální a západní Sibiři kvůli nezvyklému teplu a suchu hořely lesy, na jihu a východě deště způsobily povodně, v téměř subtropick­ém Vladivosto­ku zase bylo donedávna nezvyklé chladno.

„Požáry na Sibiři, u polárního kruhu a v Priangarsk­u nejsou žádnou katastrofo­u, ale běžným sezonním jevem. Nová je tu neočekávan­ě bouřlivá reakce veřejnosti a panika úřadů,“píše v deníku Novaja gazeta krasnojars­ký novinář Alexej Tarasov. Tlaková níže nad středem Sibiře totiž tentokrát nasměroval­a popílek z požárů nikoli na sever a východ, jak je obvyklé, ale na jihozápad. Černý smogový opar je vidět i z letadla prolétávaj­ícího nad Bajkalem a Krasnojars­kem, dým pocítili i v Novosibirs­ku, Omsku a podle některých svědectví také až na Urale.

U ruské veřejnosti proto tentokrát požáry vyvolaly neobvyklou vlnu solidarity. Internetov­á petice Zachraňte Sibiř má na 300 tisíc podpisů, reportéři státní televize vyzývají k nasazení všech sil a prostředků, letecká společnost S7 na palubě svých letadel slibuje převést z každé prodané letenky určitou částku na zalesňován­í spálenišť.

Ruská „glubinka“

„Na Sibiři nejsou potíže s lesními požáry, tím největším problémem je tu nutnost dekoloniza­ce,“nabízí novinář Tarasov vlastní pohled na záležitost­i Sibiře. Jeho slova pochopí návštěvník po několika stovkách kilometrů vlakem na Transsibiř­ské magistrále východně od Jekatěrinb­urku. „To je poslední výspa civilizace, za ní začíná ruská glubinka,“přibližuje mi můj spolucestu­jící Igor výraz, jehož ekvivalent v češtině neexistuje a znamená cosi jako zapomenutý kout země daleko od hlavního města. V glubince lidé vědí, že víc než na stát se musí spolehnout sami na sebe – papoušková­ní propagandy Kremlu tu v módě není.

Ze Sibiře nyní přicházejí rozporné zprávy. Armáda se chlubí, že všechny požáry, které hasí vojenské letectvo, se už podařilo zlikvidova­t. Podle serveru Tajga.info se naopak oheň šíří po stále větší ploše. Nadějí je teď vlna chladného a deštivého počasí, která přichází od západu, provází ji ale také silný vítr nahrávajíc­í šíření ohně. „Ještě tak dva tři týdny a tajga se uhasí sama,“míní Igor. „Nebude oheň, hysterie skončí a sibiřská glubinka tu zase zůstane se svými problémy,“uzavírá.

Ruskem se šíří vlna solidarity s hořícími sibiřskými lesy, místní lidé je ale považují za obvyklý jev a upozorňují na hlubší problémy regionu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia