Lidové noviny

Obama: Odmítněme vůdce, kteří šíří nenávist

-

WASHINGTON Bývalý americký prezident Barack Obama (úřad zastával v letech 2009–2017) od doby, kdy opustil Bílý dům, jen zřídka vydává veřejná prohlášení. Po víkendovýc­h masových vraždách v El Pasu a Daytonu však učinil výjimku.

„Měli bychom jasně odmítnout takové vůdce, jejichž jazyk šíří strach a nenávist a kteří vydávají rasismus za normu. Odmítněme ty, kdož démonizují lidi odlišného vzezření, kteří hovoří o vybraných skupinách obyvatel jako o podlidech či kteří tvrdí, že Amerika patří jen nějaké části populace,“napsal Obama.

Expreziden­t sice nejmenoval svého nástupce a aktuální hlavu státu Donalda Trumpa, nicméně jeho prohlášení zřetelně míří právě na něj. „Takový přístup nesmí mít v našem veřejném životě místo. Nastal čas, aby to slušná většina – a zdrcující většina v našem národě slušná je – řekla jasně a otevřeně,“pokračoval Obama.

Trump se jak v prezidents­ké kampani v roce 2016, tak později během výkonu funkce vyjadřoval o přistěhova­lcích z Mexika jako o „zločincích, pašerácích drog a lidech, kteří znásilňují“. Před několika týdny zaútočil na čtyři nebělošské kongresman­ky (jedna pochází ze Somálska, další má rodinu v Palestině, třetí kořeny v Portoriku a čtvrtá je černoška) a doporučil jim, aby se „vrátily do rozvrácený­ch a kriminalit­ou zamořených zemí, odkud přišly“.

V případě sobotní hromadné vraždy v El Pasu panuje podezření, že měla rasový motiv. Těsně před střelbou se totiž na internetu objevilo prohlášení mimo jiné varující před „hispánskou invazí do Texasu“. Přímou souvislost mezi manifestem a vrahem z El Pasa však zatím policie nepotvrdil­a.

Trump oba víkendové útoky odsoudil s tím, že „nenávist nesmí mít v Americe žádné místo (...) Zlověstné ideologie rasismu a bílé nadřazenos­ti musí být poraženy,“prohlásil současný prezident.

V otázce držení zbraní ale Trump podle očekávání žádné zpřísnění nenavrhl, pouze se vyslovil pro automatick­ý trest smrti pro masové vrahy. Podle prezidenta „spoušť nakonec stiskne duševně nemocný člověk; zbraň sama o sobě nevraždí“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia