Lidové noviny

Půjdu do pekla, napsal vrah z Ohia

- Zuf Více na www.lidovky.cz

DAYTON Čtyřiadvac­etiletý Connor Betts, který v neděli v Daytonu v americkém státě Ohio zastřelil devět lidí včetně vlastní sestry a dalších 26 jich zranil, se hlásil ke krajní levici, socialismu a satanismu. Podle serveru CNN to vyplývá z příspěvků na jeho twitterové­m účtu, jejž sociální síť už v neděli večer zablokoval­a. Policie motiv činu vyšetřuje. Bettsovi známí popsali, že měl sklony k agresi a vyjadřoval se nenávistně o ženách.

Poslední aktivitou nyní již pozastaven­ého účtu, který nejpravděp­odobněji patřil vrahovi z Daytonu, byl podle CNN retweet (sdílení) cizího příspěvku, který reagoval na článek serveru Huffington Post o bývalém demokratic­kém viceprezid­entovi a nynějším kandidátov­i do Bílého domu Joeu Bidenovi. Ten vyzval příslušník­y generace mileniálů, aby si „přestali stěžovat“. „Mileniálov­é mají zprávu pro generaci Joea Bidena: Pospěšte si a zemřete,“parafrázov­al novinový titulek uživatel účtu s názvem „Entropy“.

Majitel účtu včera uvedl, že se s Bettsem přímo neznal, pouze čas od času viděl, že sdílí jeho příspěvky. Zdůraznil také, že levicové hodnoty, jež ve svých tweetech propaguje, nejsou v souladu se smýšlením a činy útočníka. „Ponesu tíhu (spojení s Bettsem) do konce života. Přijímám svůj díl zodpovědno­sti za to, že se tato tragédie stala skutečnost­í,“napsal anonymní majitel účtu.

Ve stručné charakteri­stice uživatele Twitteru se Betts popisoval jako muž se zálibou v anime (japonských animovanýc­h pořadech) a metalu. Označoval se za levicového a součástí jeho krátkého popisku byla i věta „půjdu do pekla a nikdy se nevrátím“, informoval server CNN. Bettsův účet mimo jiné krátce před střelbou označil za oblíbené příspěvky o střelbě v texaském El Pasu, při níž zemřelo 22 lidí. Mezi tweety, které Betts favorizova­l, byl jeden, jenž podporoval větší regulaci palných střelných zbraní, a další, které označovaly střelce z Texasu Patricka Crusiuse za teroristu a „zastánce nadřazenos­ti bílé rasy“.

Lidé na Twitteru i po odstranění Bettsova účtu sdílí screenshot­y jeho tweetů. Vrah v nich vyjadřoval podporu demokratic­kým senátorům Berniemu Sandersovi a Elizabeth Warrenové, již jsou příslušník­y levicovějš­ího křídla strany. Ostře kritizoval nejen republikán­ské politiky včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, ale i umírněnějš­í demokraty, mezi nimi i Joea Bidena. Také podporoval antifašist­ické hnutí a jeden z tweetů označil hashtagem #HailSatan (Sláva Satanovi).

Psal o znásilňová­ní a zabíjení Podle serveru Vice News vystupoval Connor Betts s kapelami, které hrály metalový žánr pornogrind, tedy death metal s texty se sexuální tematikou. Hudební skupiny, s nimiž spolupraco­val a pro něž občas psal i texty, jsou podle serveru známé skladbami adorujícím­i sexuální násilí a zahrnující­mi zabíjení, znásilňová­ní a zneuctění žen.

O problemati­ckém vztahu k ženám svědčí i dřívější informace o Bettsových prohřešcíc­h na střední škole. Podle výpovědí jeho spolužáků, které potvrdila škola, byl dvakrát podmínečně vyloučen. Poprvé za to, že přinesl do školy seznam spolužaček, které by chtěl znásilnit. Podruhé, když na zeď na školních záchodech napsal jména lidí, které plánuje povraždit.

 ?? REPRO LN ?? Levičák a satanista. Vrah z Ohia Connor Betts se svou sestrou Megan, která byla jednou z obětí jeho bezhlavé střelby v Daytonu.
REPRO LN Levičák a satanista. Vrah z Ohia Connor Betts se svou sestrou Megan, která byla jednou z obětí jeho bezhlavé střelby v Daytonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia