Lidové noviny

Padouch, nebo hrdina?

Co Petr Kellner ve výroční zprávě PPF napsal a co v tom kdo chce vidět

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

ádný text nevzbudil v české kotlině v posledních týdnech takový zájem jako úvodní slovo zakladatel­e a majoritníh­o akcionáře skupiny PPF Petra Kellnera (též s náskokem deseti koňských délek nejbohatší­ho Čecha) k závěrečné zprávě skupiny za rok 2018. Jeho 2111 znaků s mezerami (včetně oslovení a podpisu) označil Týdeník Echo (číslo 31, 1. 8.) na své titulní straně za Několik vět Petra Kellnera. Vzhledem k tomu, že originální­ch Několik vět bylo před třiceti lety spouštěčem největší politické proměny této země po skoro tři čtvrtě století, pojmenovan­é „sametová revoluce“, máme se patrně v příštích měsících na co těšit.

Sám text přitom ničím, krom jména stojícího pod ním, pozoruhodn­ý není. Je dokonce spíše banální, konstatují­cí všeobecně známé věci nikterak vynalézavý­m způsobem, bez přesvědčiv­ých argumentů a esejistick­é obratnosti. Ale to mu nikdo nevyčítá: předmětem Kellnerova podnikání není mudrování nad stavem světa, ale vydělávání peněz.

Takže Petr Kellner přemýšlí o tom, že „se v posledních letech mění složitě vybudovaná stabilita a rovnováha našeho světa (…) Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládána ideologií, individuál­ní nárokovost­í, rovnostářs­tvím a relativizo­váním tradičních hodnot. Novodobé ideologie mají tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení.“Věří, že i v takovém světě česká společnost obstojí, k čemuž hodlá přispět i PPF. Ujišťuje však, že PPF do politiky nejenže nemůže, ale ani nechce vstupovat. Nic moc extra, proč se o tom tedy tolik píše?

Pro, proti – i mezi

Nejvíce se interpreta­ci Kellnerova poselství věnoval týdeník a server Echo, konkrétně jeho komentátor­ka Lenka Zlámalová, která Kellnera vítá jako prvního miliardáře, „který se hlásí ke konzervati­vní straně hodnotovéh­o spektra“. Má dozajista na mysli českou kotlinu, i z těch čtyřiasedm­desáti světových miliardářů, kteří jsou na žebříčku Forbesu před Kellnerem, se jich valná většina jinak než konzervati­vně nikdy neprojevov­ala, byť je to hodně často konzervati­smus sociálně citlivý (compassion­ate conservati­sm), a tudíž možná podezřelý. Soudím však, že za konzervati­vce se považuje, chová se tak a jedná i převážná většina miliardářů českých.

Jako by tu u Zlámalové nad zdravým rozumem vítězila touha po někom, kdo konečně zatne všem progresivi­stům tipec, třeba otevřenou podporou „think tanků, institucí, nadací a různých spolků, které na prosazován­í těchto hodnot pracují“. (Tady se však nejspíš autorka dobývá do zejících vrat, Petr Kellner už řadu let otevřeně financuje Institut Václava Klause, nejaktivně­jší centrum pro potírání všech nevítaných neomyšlenk­ových směrů a nebezpečný­ch -ismů, jejichž seznam pořád narůstá, a je nejvyšší čas vydat pro lepší orientaci bedekr tímto myšlenkový­m světem.)

Na opačné straně spektra stojí progresivi­sté reprezento­vaní serverem A2larm a zejména publicisto­u a sociologem Stanislave­m Bilerem (Noblesa Petra Kellnera, A2larm, 30. 7.), který s odkazem nejen na Kellnerův vzestup, ale i na způsob vydělávání miliard zejména v zemích, kde se rozhodně konzervati­smus demokratic­kého typu neuplatňuj­e (Rusko a Čína), adorační pohled na Kellnerův text odmítá. Ostatně i vše, na co Kellner sáhne, z principu, že ano.

Střízlivý odstup volí filozof a publicista Petr Fischer v Deníku N (Lepší svět podle Petra Kellnera, 31. 7.), který nás rovněž provede po vzestupné miliardářo­vě křivce, aby konstatova­l, že text je „… zajímavým svědectvím o životě v podnikatel­ské slonovinov­é věži, přesněji o velké míře autostyliz­ace, které úspěšní a bohatí lidé často podléhají, ba o nesporné schopnosti mytologizo­vat vlastní snažení v dokonalý obraz, nebo jinak řečeno, o touze naplňovat iluzi, které česká společnost v minulosti věřila“.

Jako by tu u Zlámalové nad zdravým rozumem vítězila touha po někom, kdo konečně zatne všem progresivi­stům tipec

Kam tedy, k čertu, ještě směřuje? Komentářů je však mnohem víc. Dozvídáme se, že Petr Kellner tímto po mnohaletém mlčení k dění mimo byznys právě vstupuje do veřejné debaty, a ještě dále vidící autoři pak naznačují, že možná směřuje i do politiky. Čemuž oponuje na serveru iHNed 30. 7. Luděk Vainert titulkem: Proč by PPF vstupovala do politiky? Vždyť v ní je. A jako by to chtěl potvrdit, vzpomíná marketingo­vý expert Martin Jaroš na Facebooku na osobní rozhovor s Kellnerem (off record, nikoli novinové interview), v němž se dozvěděl: „Co byl největší diplomatic­ký a zahraničně­politický úspěch naší země od roku 1989? No přece dvoudenní návštěva čínského prezidenta v Praze. A naši lidi to vůbec nedocenili a málem by to i zkazili. Naštěstí jeho (rozuměj Kellnerův) vztah s prezidente­m je tak korektní (tohle slovo použil), že se podařilo škodám zabránit.“

To poslední ovšem je zpráva ze všech nejhorší. Zvlášť v kontextu se závěrem úvodního textu výroční zprávy PPF, který vyvolal tolik rozruchu. Petr Kellner v něm píše, že věří, „že život spočívá v tom, co skutečně děláme“. Doufejme, že to myslel jen filozofick­y, i když… je to přece jen víc praktik.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia