Lidové noviny

Kultura bezohledno­sti

-

Než kolega Zbyněk Petráček odjel na dovolenou, zanechal mi, jak má ve zvyku, několik tipů na sloupek. Mohl bych podle něj psát třeba o 150. výročí prvního cyklistick­ého závodu v Rakousku-Uhersku, který se jel 8. srpna 1869 z Kutné Hory do Sedlce, což připomíná výstava Dobrodružs­tví cyklistiky, která je k vidění v Regionální­m muzeu v Kolíně.

Snažil jsem se o památném závodě něco zjistit, ale marně. Rok 1869 byl však z hlediska evropské cyklistiky přelomový. V tom roce se jel první cyklistick­ý meziměstsk­ý závod Londýn–Brighton a ve Francii začal vycházet první cyklistick­ý časopis Le Vélocipe`de Illustré. Národní listy psaly o tom, že v Praze na Perštýně u Fr. Batky byla otevřena „první cvičitelna pro jízdu na velocipéde­ch“, kde jsou také k mání původní francouzsk­é velocipédy „za ceny tovární“. A tentýž list také informoval, že ve Francii se velocipéd stal příčinou rozvodu, když jistá dáma dospěla k závěru, že její manžel se musel zbláznit, když na kole jezdí celý den.

Více než historie cyklistiky mě ale zajímá její současnost. Dovolenou jsem trávil v cyklistick­ém ráji, v Kodani, kde jezdí na kole do práce nebo do školy pravidelně 43 procent lidí,

více než městskou hromadnou dopravou a dvakrát více než auty. V Praze je to mezi jedním a dvěma procenty. Proč?

Kodaň od 70. let mohutně investuje do cyklistick­é infrastruk­tury, cyklostezk­a je stejně běžnou součástí komunikace jako u nás chodník. Jezdit na kole je znak dánského životního stylu, jezdí mladí i staří, bohatí i chudí, muži i ženy, matky vozí děti na hřiště v nákladních kolech. Kolo je standardní součástí vybavení domácnosti jako u nás lednička nebo vysavač.

Po léta slyšíme nejrůznějš­í argumenty, proč u nás cyklistick­á doprava nemá velký potenciál. Příklad Kodaně ukazuje, že jsou většinou liché. V Dánsku prší a fouká vítr častěji než v Česku. Argumentuj­e se kopcovitým terénem. Podívejme se však do Göteborgu, který je podobně kopcovitý jako Praha, a na kole se tu jezdí mnohem více, čemuž odpovídá i cyklistick­á infrastruk­tura.

Základní rozdíl ale není v infrastruk­tuře, nýbrž v kultuře dopravy. Když jedete ve Švédsku po dálnici povolených 110 kilometrů v hodině, téměř nikdo vás nepředjížd­í, a pokud ano, pak nejede více než 120. Pokud se ve Skandinávi­i blížíte k přechodu pro chodce nebo přejezdu pro cyklisty, auta již zdálky přibržďují a pouští vás. Výsledek: zatímco u nás je ročně 62 mrtvých při dopravních nehodách na milion obyvatel, ve Švédsku a Dánsku je to polovina. Dánové jezdí na kole, protože je to bezpečný, rychlý a levný dopravní prostředek. Češi většinou na kole nejezdí, protože se bojí. Kultura bezohledno­sti na našich komunikací­ch vítězí a není síly, která by se jí postavila.

Po léta slyšíme nejrůznějš­í argumenty, proč u nás cyklistick­á doprava nemá velký potenciál. Příklad Kodaně ukazuje, že jsou většinou liché. V Dánsku prší a fouká vítr častěji než v Česku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia