Lidové noviny

Větší krize, než si je Kreml ochoten přiznat

- JAN LIPAVSKÝ poslanec za Českou pirátskou stranu

VKremlu panuje panika. Podle posledních zpráv se počet zatčených účastníků na demonstrac­i za svobodné volby v Moskvě vyšplhal na více než 1400. Vládce Kremlu navíc nařídil domovní prohlídky těch, kteří byli do protestů zapojeni. Nepokoje přitom nebyly ani zdaleka tak masivní jako v minulosti. Například v roce 2010 po znovuzvole­ní Putina demonstrov­aly proti vládě v moskevskýc­h ulicích desetitisí­ce lidí.

Pak si do rovnice ještě dosaďme hospitaliz­aci opozičního lídra Alexeje Navalného.

Ředitel nemocnice, prominentn­í člen Putinovy strany Jednotné Rusko, tvrdí, že šlo o alergickou reakci. Navalného tým zase, že politik nikdy alergiemi netrpěl.

Události spolu souvisí. Počet demonstrac­í po celém Rusku roste. Ve srovnání s minulým rokem už jde nyní asi o třicetipro­centní nárůst, a to jsme teprve v půlce roku. Protesty se navíc neorientuj­í jen na dvě největší města, Moskvu a Petrohrad. Odehrávají se po celé zemi, i v menších městech. Například demonstrac­e v Jekatěrinb­urku byly daleko divočejší než ty v Moskvě.

Putin má před sebou čtyři roky mandátu, pak na pozici nejmocnějš­ího muže Ruska musí podle ústavy skončit. Oficiálně znovu kandidovat nemůže. Bude ho chtít nový prezident poslouchat, nebo se ho bude snažit zbavit jako nebezpečné konkurence? Putinova popularita je (i podle oficiálníc­h průzkumů) na rozdíl od situace po okupaci Krymu na historické­m minimu.

Putin vládne už déle než Leonid Brežněv, což zvláště u mladých lidí snižuje jeho legitimitu. Jeho nástupce tedy nebude mít k submisivit­ě mnoho důvodů. Ironicky, vůdci se podařilo svázat svůj osud se zemí, ale on i země poprvé po letech čelí nejistotě.

Situaci dále zhoršuje stav ekonomiky. Rusko se řítí do recese, která jej podle některých prognóz zasáhne v přespříští­m roce. V Moskvě se říká, že lednička poráží televizi. Tedy obrazné přirovnání toho, že propaganda lidi nedokáže dlouhodobě uspokojit. Euforie z anexe Krymu dávno pominula.

Nejistota se přenáší i na Putinovy přívržence. Prominenti z řad oligarchů si budou chtít zachránit nejen kůži, ale i majetek. Převody peněz, prodeje majetku a nákupy luxusních nemovitost­í v Evropě budou mezi ruskou elitou stále populárněj­ší. I proto je potřeba schválit screeningo­vé mechanismy a další nástroje, jako je například Magnitskéh­o zákon, co nejdříve. A to jak na evropské, tak především na domácí úrovni.

Rusko v současné době prochází daleko větší krizí, než si je Kreml ochoten přiznat. Putin ztrácí nervy. Reaguje ukvapeně a přehnaně. Uvidíme, kam až bude celá situace eskalovat, už teď je ale jasné, že pnutí bývalé velmoci se bude zvyšovat. Kreml si potlačován­ím protestů může vykoupit jen pár krátkých chvil relativní stability. V nedemokrat­ických režimech totiž se železnou pravidelno­stí platí, že stabilita je pouze odloženou nestabilit­ou. Zdánlivě stabilní zdi kremelskéh­o režimu se brzy začnou otřásat v základu. A na to musíme být dobře připraveni.

Putin ztrácí nervy. Reaguje ukvapeně a přehnaně. Už teď je ale jasné, že pnutí bývalé velmoci se bude zvyšovat.

Autor je místopředs­edou zahraniční­ho výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia