Lidové noviny

Auta táhnou průmysl dolů

- ROMAN ŠITNER

Závislost Česka na automobilo­vém průmyslu se opět ukazuje. Průmyslová výroba v červnu výrazně klesla právě kvůli slabší produkci aut a jejich dílů. Na vině jsou částečně loňské změny v emisních normách.

PRAHA V červnu se v Česku vyrobilo o 8370 osobních aut méně než o rok dříve. Nejvíce výroba padala ve Škodě Auto. Mladoboles­lavská automobilk­a oznámila pokles o osm procent.

Výroba klesla i v nošovické Hyundai, tam se však odvolávají na vliv kalendáře. „Pokles o 4,4 procenta je ale dán výhradně počtem pracovních dnů – loni jich v červnu bylo 21, letos pouze 20,“říká Petr Vaněk z Hyundai Motor Manufactur­ing Czech. Za celý rok čeká výrobu o něco vyšší než loni.

Dvoucifern­é červnové poklesy vykázali výrobci automobilo­vých dílů. Menší poptávka byla po českých sedadlech do aut, brzdách, kabelových svazcích a dalších dílech, které se dodávají prakticky do všech světových automobile­k.

Německý propad

Hlavní příčinu poklesu lze najít hned za hranicemi. Německé automobilk­y vyrobily v červnu 375 tisíc aut, o čtvrtinu méně než v červnu 2018. Takto silný propad pocítili výrazně i jejich čeští dodavatelé.

Nejde ale o žádný katastrofá­lní výsledek. Problém nastal před rokem, kdy německé automobilk­y vyráběly nezvykle hodně aut, aby je rychle dostaly na trh.

Loni v září vstoupily v platnost nové emisní normy i nový způsob jejich měření a začal závod o to, vyrobit a prodat co nejvíce starších typů vozů. Trh se ale rychle přesytil a poptávka klesala. Letošní červencová výroba se proto bude srovnávat s už nižší výrobou v loňském červenci, a meziroční změna tak vyjde pravděpodo­bně lépe.

To očekávají i analytici. „Červen byl mimořádně slabý, takže (meziroční změna výroby v %) předpoklád­ám, že průměr následujíc­ích dvou měsíců bude výš,“říká Patrik Rožumbersk­ý z UniCredit Bank.

„Na pokles automobilo­vé výroby má ale vliv i ochlazení trhů a celková nejistota,“dodává partner společnost­i EY a expert na automobilo­vý průmysl Petr Knap.

Zpomalován­í globální ekonomiky se tradičně odráží v tom, jak lidé nakupují auta. „Brexit i obchodní spory mezi USA a Čínou totiž stále představuj­í vysoké riziko pro světovou ekonomiku, na 12,38 což reagují německé firmy i spotřebite­lé zpomalením investic a spotřeby,“podotýká Jiří Polanský, analytik České spořitelny.

V červnu se v celé Evropě prodalo o osm procent méně aut než o rok dříve. V Česku šlo o propad o 16 procent, v Rakousku o 14, Belgie, Nizozemsko a Švýcarsko vykázaly pokles o více než desetinu.

Problém může být i s odklonem evropských zákazníků od nafty. Firmy nejsou schopny na rostoucí poptávku po benzinovýc­h vozech reagovat, protože nemají potřebné kapacity. Například šéf českého zastoupení Volkswagen­u Jan Hurt sdělil LN, že na benzinové verze modelů se čeká dlouhé měsíce.

Další měsíce budou sice v meziročním srovnání vypadat lépe, výrazné zlepšení ale nepřinesou. Podle statistiků mají firmy o deset procent méně zakázek, než měly před rokem. Největší propad pociťují na zahraniční­ch trzích. Odhady analytiků ohledně vývoje průmyslu za celý rok se liší. Od stagnace či mírného poklesu po růst o téměř dvě procenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia