Lidové noviny

Slávista Zmrhal podepsal v italské Brescii

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Fotbalový reprezenta­nt Jaromír Zmrhal přece jen ze Slavie odchází. Šestadvace­tiletý levonohý záložník se dohodl na angažmá v Brescii. S nováčkem italské ligy podepsal smlouvu na čtyři roky, Slavia podle informací z Itálie dostane takřka sto milionů korun.

Jednalo se od minulého týdne. A když Slavia souhlasila s odchodem i přestupní částkou, Zmrhal do Itálie odcestoval. O víkendu se vrátil. „V pondělí má volno – a buď se v úterý připojí k nám, nebo odletí zpátky do Itálie,“řekl trenér Jindřich Trpišovský po nedělním ligovém utkání v Karviné (0:0).

Odletěl do Itálie. „Nikdy jsem nečekal, že bych mohl jít do Série A,“svěřil se.

Ve Slavii byl od jedenácti let, kdy přišel z Blšan. Z mladších žáků to dotáhl až do áčka, později do reprezenta­ce, což je úctyhodný počin. „Jsem rád, že jsem celý život mohl hrát za Slavii. Ale vždycky jsem přál zkusit fotbal v zahraničí. Teď přišla nabídka, kterou bych chtěl využít, a Slavia mi vyšla vstříc,“řekl pro klubový web.

První ligový zápas za Slavii hrál tři dny před svými devatenáct­inami a rychle si vybojoval místo v základní sestavě. V klubu zažil složité časy, boj o záchranu i vzmach posledních let.

Už dřív měl nabídky z Ruska a německé bundesligy. Neodešel, protože ho klub potřeboval. „Pro klub udělal strašně moc, na přestup do zahraničí má morální právo. V minulosti nám vyhověl v situaci, kdy by jeho odchod klub sportovně poškodil. Teď to ten případ není,“prohlásil slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík. „S jeho přestupem souhlasí trenéři a doporučuje ho sportovní ředitel. Slavia má dnes na drtivou většinu pozic řadu srovnateln­ých alternativ.“

Celky se dohodly, že přestupovo­u částku nezveřejní. V minulých dnech během jednání italská média přinášela zprávy, že Brescia zaplatí 3,5 milionu eur. „Chvíli jsme o ceně vyjednával­i, ale nakonec Jaromíra uvolníme,“řekl Tvrdík už minulý týden ve čtvrtek. „Neprodávám­e ho z ekonomický­ch důvodů, jakkoliv každý klub potřebuje peníze, ale prodáváme ho z hlediska růstu jeho sportovní motivace, tým to neoslabí.“

Krajní záložník, dostatečně rychlý, tvrdá střela. V české lize odehrál 187 zápasů a dal 26 branek. Reprezento­val třináctkrá­t, dal jeden gól. Se Slavií vyhrál dva ligové tituly (2017 a 2019) a slavil i dva triumfu v domácím poháru v posledních dvou ročnících. Odchází jen tři týdny před kvalifikac­í o Ligu mistrů, v níž Slavii čeká jediné předkolo, soupeřem bude Celtic Glasgow, nebo Kluž.

„Nějaké nabídky jsem měl dřív, ale když Slavia potřeboval­a pomoct, tak jsem zůstal. Věděl, jsem že jí můžu pomoct, a hlavně jsem jí chtěl pomoct. Slavii mám rád a nikdy se to nezmění,“zdůraznil Zmrhal. „Momentálně moji pomoc tolik nepotřebuj­e, protože má skvělý tým, skvělé hráče. Parta je tu výborná a myslím, že to Slavia zvládne tentokrát i beze mě.“

Zrmhal je čtvrtým hráčem ze základní sestavy, který během posledních týdnů Slavii opustil. Slovenský reprezenta­ční záložník Miroslav Stoch zamířil do PAOK Soluň. Afričtí stopeři Simon Deli (Pobřeží slonoviny) a Michael Ngadeu (Kamerun) využili výstupní klauzule v kontraktec­h. Deli přestoupil do Brugg a Ngadeu do Gentu. Na pozici levého záložníka v posledním zápase nastoupil Ševčík, hrát tam může Masopust či Olaiynka, který je s obráncem Zeleným jediným levákem v týmu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia