Lidové noviny

(Ne)slavné konce

- ADAM JUNEK

Příběhy úspěchu založeného na neotřelém přístupu, či dokonce drzosti v kombinaci s nezlomnou vůlí a nevysychaj­ícím proudem nápadů lidé mívají rádi. Inspirují se v nich nebo prožívají aspoň imaginárně to, co se v jejich životech neodehrává. Módní branže je takových plná, případně je umí přifouknou­t, aby se zboží lépe prodávalo.

Ne všechny ale končí hollywoods­kým „šťastně až na věky věků“.

Asi nejsmutněj­ší story z poslední doby je případ značky Sonia Rykiel. Po marném hledání nového investora skončila v likvidaci, ani ne tři roky po smrti své zakladatel­ky a po padesáti letech své existence. Rykielová v 70. letech přišla s odvážnou revolucí v oblékání žen. Nákladné látky nahradila jednoducho­u pleteninou. Ze svetru, považované­ho za sportovní oblečení, udělala módní záležitost. A Pařížanky naučila po svém vzoru chodit komplet v černém. Sama k tomu říkala, že nechce ztrácet čas vybíráním barev.

Její styl byl nezaměnite­lný. Vždy šik, vždy praktický, vždy trochu drzý. Ať už šlo o asymetrick­y střižené malé

bylo povinností pro milovníky módy. Vlajkovou lodí byly černé úzké džíny a bílé spodní prádlo prezentova­né na lepých tělech – úplně původně Marka Wahlberga nebo Brooke Shieldsové. A právě k poslednímu jmenovaném­u se módní dům plně navrátil, když rozvázal spolupráci s jedním z nejtalento­vanějších současných tvůrců Rafem Simonsem. Ten pro vlastně konzervati­vní značku tvořil příliš progresivn­ě.

Zkrátka rozmarný svět módy je plný fascinujíc­ích příběhů až na to, že některé trošku neslavně končí.

Sonia Rykielová nahradila nákladné látky jednoducho­u pleteninou. Ze svetru, považované­ho za sportovní oblečení, udělala módní záležitost.

Autor je redaktorem Seznam Zpráv

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vždy zůstávala „pařížská“. Možná i proto má módní tvůrkyně Sonia Rykielová (1930–2016) na rozdíl od Diora a dalších ve městě nad Seinou svou ulici. Nikdo však nebyl schopen pokračovat v jejích šlépějích.
FOTO PROFIMEDIA Vždy zůstávala „pařížská“. Možná i proto má módní tvůrkyně Sonia Rykielová (1930–2016) na rozdíl od Diora a dalších ve městě nad Seinou svou ulici. Nikdo však nebyl schopen pokračovat v jejích šlépějích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia