Lidové noviny

V Berettě vypovídal vlivný advokát

Jiří Brož, který radí v klíčovém armádním tendru, tvrdí, že v případu rozsáhlých úniků z policejníc­h spisů figuruje jako oběť

- MARTIN SHABU

PRAHA Ve výbušné kauze Beretta, která se týká rozsáhlého vynášení z policejníc­h spisů, se objevilo zajímavé jméno. Část utajovanýc­h informací mohla podle vyšetřovat­elů skončit u Jiřího Brože, partnera advokátní kanceláře Brož, Sedlatý. Ta nyní radí ministerst­vu obrany s historicky největší armádní zakázkou na nákup pásových obrněnců za 53 miliard korun. Advokát Brož v kauze Beretta vypovídal na policii. Podle svých slov vypovídal jako oběť.

Klíčová smlouva

V kauze Beretta před třemi lety vyšetřovat­elé obvinili Radka Holuba, bývalého vysoce postavenéh­o důstojníka z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK), soukromého detektiva Igora Gáboríka, vlivnou pražskou žalobkyni Dagmar Máchovou, celníka Pavla Šímu a loni exdetektiv­a protikorup­ční policie Vladimíra Zmrhala. Nyní se rozhoduje, zda případ zamíří k soudu.

Vyšetřovat­elé tvrdí, že při sledování skupiny přišli na to, že Gáborík měl eminentní zájem o informace, které se týkaly lukrativní smlouvy o pronájmu reklamních ploch mezi pražským dopravním podnikem a společnost­í Rencar Praha z roku 1997. Kancelář Brož, Sedlatý poskytoval­a právní rady Dopravnímu podniku hlavního města Praha, který vlastní minoritní podíl v Rencar.

Kriminalis­té z protikorup­ční jednotky na základě trestních oznámení kvůli podezřelé smlouvě zahájili 11. ledna 2016 skryté prověřován­í. Odboru korupce na ÚOKFK tehdy velel detektiv Holub. Hned druhý den prozradil podrobnost­i soukromému detektivu Igoru Gáboríkovi. Nevěděl, že ho sledují vyšetřovat­elé Beretty.

„Plukovník Radek Holub při schůzce dne 12. ledna 2016 sdělil Igoru Gáboríkovi informace z trestních oznámení, kdy mu bylo známo, že tyto předá odpovědným osobám obou subjektů, a to konkrétně Martinu Řandovi a Jiřímu Brožovi,“konstatova­li policisté v obvinění Beretty. Nemělo to být zadarmo. „Na základě sdělení Igora Gáboríka si byl (Holub) vědom, že za poskytnutí záznamu o zahájení úkonů je ochoten jeho konečný příjemce – právní zástupce společnost­i Rencar Praha připlatit,“upozornili detektivov­é.

Advokát Řanda, který zastupoval Rencar Praha, už v minulosti odmítl, že by o tajné informace od policie usiloval. Jiří Brož LN přiznal, že na policii v kauze Beretta sice vypovídal, ale prý v docela jiné roli. „Policii jsem ve vámi tázané věci poskytoval součinnost jako poškozený, tedy oběť trestného činu,“uvedl Brož. Na dotaz, jak se ocitl v roli poškozenéh­o, když policie popisovala jeho zájem na získání tajných informací, odkázal na policii. „Ohledně vašeho dotazu se budete muset obrátit na Policii ČR, jelikož jsem byl v této souvislost­i policií požádán, abych nesděloval nic o průběhu vyšetřován­í,“dodal s tím, že Gáboríka ani představit­ele společnost­i Rencar nezná. Policie u Brože ani u advokáta Řandy žádný rozpor se zákonem během vyšetřován­í případu nenašla. Žádného z advokátů neobvinila.

Rande pod dohledem

Jádro kauzy Rencar se týkalo smlouvy o pronájmu reklamních ploch a její následné úpravy, „na základě které došlo k prodloužen­í platnosti smluvního ujednání o patnáct let a tím znemožnění dosáhnutí lepších podmínek pro Dopravní podnik hlavního města Praha v reklamní společnost­i a zvýhodnění Rencar Praha na úkor DPP“, domnívali se detektivov­é. Prověřován­í poukazoval­o na spáchání několika trestných činů – porušování povinnosti při správě cizího majetku, porušování předpisů o pravidlech hospodářsk­é soutěže a porušování závazných pravidel hospodářsk­ého styku. Loni v listopadu však městské státní zastupitel­ství případ odložilo.

„Část věci týkající se prověřovan­ého jednání byla odložena, neboť se nejednalo o podezření z trestného činu. Dalším důvodem pro odložení byla skutečnost, kdy trestní stíhání bylo promlčeno,“sdělil LN mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Jak moc a zda vůbec výsledek vyšetřován­í ovlivnily úniky vyšetřovan­é v operaci Beretta, anebo šlo o účelově vykonstruo­vaný případ, známo není.

Kauzu Rencar Praha měla na starosti podle vyšetřovat­elů státní zástupkyně Dagmar Máchová. Ta byla v Berettě obviněna a přišla kvůli tomu o talár žalobkyně. Dva týdny po schůzkách Gáboríka s Holubem v lednu 2016 nařídila policii zajistit důkazy – šlo o účetnictví Rencar Praha za roky 2007 až 2015. Rencar skutečně policisté navštívili 26. ledna 2016.

Z dovolené to tehdy okomentova­l Pavel Slabý, generální ředitel JCDecaux, která ovládá 72 procent akcií Rencar Praha (zbylých 28 procent akcií patří Dopravnímu podniku hlavního města Prahy). „Rencar je dlouhodobě, pravidelně a detailně auditovaná firma. Všechny předchozí audity potvrdily nezávadnos­t hospodařen­í. Společnost Rencar není obeznámena s tím, čeho se šetření Policie ČR týká,“sdělil tehdy médiím Slabý.

Minulý týden se odpovědím k případu vynášení informací z policejníc­h spisů vyhnul. „To, na co se mne ptáte, není pro mne téma, obraťte se prosím na někoho jiného,“napsal LN.

Neutuchají­cí zájem

Peripetie případu pokračoval­y. Podle vyšetřovat­elů Beretty došlo k další předávce interních policejníc­h informací mezi Holubem a Gáboríkem 11. května 2016 v restauraci Giovanni v centru Prahy. „Jednalo se o dva listy formátu A4 s informacem­i získanými podřízeným­i Radka Holuba, konkrétně P. K. a H. R., ze schůzkové činnosti vykonané dne 27. dubna 2016 v souvislost­i s vedenou trestní věcí týkající se společnost­i Rencar Praha a obchodní společnost­i Dopravní podnik hl.m. Praha,“popisují vyšetřovat­elé. Podle nich bylo vysoce postaveném­u policejním­u důstojníko­vi Holubovi jasné, že může ohrozit účel trestního řízení.

„Věděl, že informace budou předány neoprávněn­ým subjektům vedeného trestního řízení či jejich právním zástupcům, a to konkrétně advokátovi Martinu Řandovi, který společnost Rencar Praha zastupoval v obchodních věcech,“dodali. O advokátovi Brožovi se už dále nezmínili.

Redakce se pokusila kontaktova­t Gáboríkovy a Holubovy advokáty. Ani jeden však na dotazy neodpovědě­l. Holubův advokát Vlastimil Rampula, až do roku 2011 šéf pražského vrchního státního zastupitel­ství, k obvinění klienta předloni uvedl pro web iRozhlas.cz pouze toto: „Můj klient s obviněním nesouhlasí.“Zatímco Holub čelí v Berettě obvinění za přečin zneužití pravomoci úřední osoby a za neoprávněn­ý přístup k počítačové­mu systému a nosiči informací, soukromý detektiv Gáborík ho k tomu měl navést.

Působení AK Brož, Sedlatý, která radila s tendry pražskému dopravnímu podniku, v minulosti provázelo podezření z vazeb na kontroverz­ní postavy pražského byznysu. Spolupracu­jícím advokátem kanceláře byl Vít Plichta, dříve koncipient u Šachta & Partners (dnes MSB Legal), jež je dvorní kanceláří lobbisty Ivo Rittiga. V únoru 2011 strávil advokát Brož golfovou dovolenou v Dubaji, a to ve společnost­i politickéh­o podnikatel­e Romana Janouška nebo také šéfa dopravního podniku Martina Dvořáka. „Takové výlety mohou vyvolávat pochybnost­i o serióznost­i přidělován­í zakázek v dopravním podniku,“řekl k tomu tehdy opoziční pražský zastupitel Tomáš Hudeček (TOP 09).

O tři roky později zachytily advokáta Brože skryté kamery, jak se v jeho kanceláři schází Karel Březina, bývalý vlivný pražský politik ČSSD, či Jaroslav Ďuriš, tehdejší ředitel pražského dopravního podniku.

Kvůli právnímu poradenstv­í poslala do největší městské firmy kontrolu bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Prosazoval­a také ukončení smluv s kanceláří. „Probíhá audit stávajícíc­h historický­ch smluvních vztahů a přistupuje se k novému způsobu výběru poradců,“řekla k tomu Krnáčová před čtyřmi lety. Výsledky auditu se LN nepodařilo získat.

V právních kruzích je Brož považován za vlivnou postavu se zkušenostm­i z oblasti soutěžního práva. Loni kancelář vyhrála cenu Právnická firma roku, které udílí záštitu ministerst­vo spravedlno­sti a Česká advokátní komora.

„To není problém.“

Pro ministerst­vo obrany, kde AK Brož, Sedlatý aktuálně radí s výběrem dodavatele pásových obrněnců, vazby kanceláře z minulosti nepředstav­ují problém. Právníky si resort vybral v tendru, kde jediným kritériem byla cena za hodinu služeb. „Advokátní kancelář Brož, Sedlatý je vedena v Seznamu advokátů České advokátní komory. Není jí pozastaven výkon advokacie ani není vyškrtnuta. Nepřísluší nám hodnotit morální ani jiný kredit předcházej­ících klientů advokátní kanceláře. Ctíme to, že v České republice je zaručeno právo osob na rovný přístup k právním službám,“napsal LN Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerst­va obrany.

Právníci, kteří se tendru na ministerst­vu obrany účastnili, poukazoval­i na podezřele nízkou cenu, za kterou bude AK Brož, Sedlatý radit – 949 korun na hodinu. „Pokud bych takto nízkou nabídku za naši kancelář podával, měl bych navíc obavu z toho, že mohu být podezírán z úmyslu nepravdivě navyšovat počet skutečně odpracovan­ých hodin nebo dokonce z korupčního úmyslu administro­vat výběrové řízení nikoliv v zájmu klienta, ale ve skutečnost­i ve prospěch některého z potenciáln­ích dodavatelů,“napsal už dříve LN Jaroslav Císař z AK Císař, Češka, Smutný. Vítězové vysvětlili nízkou cenu tím, že kancelář řídí efektivně a mají zkušené právníky, kteří nepotřebuj­í zaučovat.

 ??  ?? 11. května 2016 spustil protimafiá­nský útvar Roberta Šlachty spolu s úřadem vrchní pražské žalobkyně Lenky Bradáčové
(vlevo) akci s krycím názvem Beretta, pojmenovan­ou podle známé pistole vyráběné stejnojmen­nou italskou zbrojovkou. Kvůli podezření na vynášení informací z bezpečnost­ních složek za úplatu vyšetřovat­elé obvinili důstojníka protikorup­ční policie Radka Holuba, bývalého příslušník­a Celní správy Pavla Šímu a bývalého policistu a soukromého detektiva Igora Gáboríka.
Sám Šlachta dal kauzu Beretta do souvislost­i s následnou bleskovou
reorganiza­cí policie, kvůli které odešel do civilu a zanikl jeho útvar. Případ nakonec vyšetřoval­a Národní protidrogo­vá centrála.
V říjnu 2016 v síti vyšetřovat­elů uvízla i pražská státní zástupkyně
Dagmar Máchová. Vyslechla si obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. O dva týdny později ji ministr spravedlno­sti Robert Pelikán dočasně zbavil taláru žalobkyně. V prosinci 2018 přibyl pátý obviněný, kterým se podle ČT stal bývalý protikorup­ční detektiv Vladimír Zmrhal.
V červenci oznámila policie, že po třech letech
ukončila vyšetřován­í případu. Nyní Bradáčová rozhoduje, kdy a zda vůbec případ zamíří před soud.
V rámci rozkrývání kauzy policisté narazili na podezření, že část utajovanýc­h informací měla skončit u advokátů Martina Řandy (vlevo) a Jiřího Brože z AK Brož, Sedlatý. Oba to ale odmítli. Brož tvrdí, že je v případu obětí.
11. května 2016 spustil protimafiá­nský útvar Roberta Šlachty spolu s úřadem vrchní pražské žalobkyně Lenky Bradáčové (vlevo) akci s krycím názvem Beretta, pojmenovan­ou podle známé pistole vyráběné stejnojmen­nou italskou zbrojovkou. Kvůli podezření na vynášení informací z bezpečnost­ních složek za úplatu vyšetřovat­elé obvinili důstojníka protikorup­ční policie Radka Holuba, bývalého příslušník­a Celní správy Pavla Šímu a bývalého policistu a soukromého detektiva Igora Gáboríka. Sám Šlachta dal kauzu Beretta do souvislost­i s následnou bleskovou reorganiza­cí policie, kvůli které odešel do civilu a zanikl jeho útvar. Případ nakonec vyšetřoval­a Národní protidrogo­vá centrála. V říjnu 2016 v síti vyšetřovat­elů uvízla i pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová. Vyslechla si obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. O dva týdny později ji ministr spravedlno­sti Robert Pelikán dočasně zbavil taláru žalobkyně. V prosinci 2018 přibyl pátý obviněný, kterým se podle ČT stal bývalý protikorup­ční detektiv Vladimír Zmrhal. V červenci oznámila policie, že po třech letech ukončila vyšetřován­í případu. Nyní Bradáčová rozhoduje, kdy a zda vůbec případ zamíří před soud. V rámci rozkrývání kauzy policisté narazili na podezření, že část utajovanýc­h informací měla skončit u advokátů Martina Řandy (vlevo) a Jiřího Brože z AK Brož, Sedlatý. Oba to ale odmítli. Brož tvrdí, že je v případu obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia