Lidové noviny

Spiš a neznámé Magorovy stopy

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Tento text spatřil světlo světa v malé vesničce na východoslo­venské Spiši. Jmenuje se Uloža, je vzdálená asi pět kilometrů od středověké­ho města Levoča a v nadmořské výšce necelých 900 metrů nad mořem zde žijí asi dvě stovky stálých obyvatel. Jezdíme sem pravidelně na prázdniny už dvě desítky let. A zpočátku je to pokaždé stejné: ze všeho nejvíc si musí člověk zvyknout na ticho, které se úderem osmé hodiny večerní zmocní celého zdejšího prostoru. Díky tomu, že chalupa, na níž každoročně pobýváme, se nachází ve strategick­y výhodné poloze mezi zdejší farou a obecním úřadem, jemuž místní stále ze zvyku říkají „MNV“čili v nářečí „em-en-ve“, bylo za ty roky možné aspoň trochu proniknout do vnitřního života obce. Takže jsme před příjezdem vždycky zvědaví, jak se změnily vztahové konstelace a kdo je najednou s kým a proti komu, kdo je v kurzu a kdo nikoli.

Právě v tomto prostředí se před několika lety ocitl český undergroun­dový básník Ivan Martin Jirous, zvaný Magor. Výsledkem jeho pobytu je útlá básnická sbírka Úloža, která vyšla až posmrtně v roce 2013. Obsahuje básně z let 2009 až 2011, jež následně uspořádal Martin Machovec. Literární kritika sbírku přijala vesměs kladně a často byla označována jako autorovo „smíření se se světem“.

Jirous tehdy v Uloži pobýval u básníka,

spisovatel­e a především oceňovanéh­o autora dětských knížek Erika Jakuba Grocha. Když byl Groch před lety hostem veletrhu Svět knihy v Praze, byl tehdy představen jako „Tom Waits současné slovenské poezie“. Před mnoha lety se rozhodl zcela zásadním způsobem změnit svůj život a opustit kolotoč, který s sebou přináší život ve velkém městě. Groch si koupil jednu z nejstaršíc­h a zároveň nejrozpadl­ejších dřevěných chalup v Uloži, pro vodu si chodil k obecní pumpě, pro jídlo někdy k sousedům. K nám si občas zašel pro trochu kávy, cukr anebo paralen, když mu nebylo dobře. Jednou se nám svěřil, že si život v Uloži vybral zcela záměrně. Prý ho oslovila zdejší katolická religiozit­a, která je úzce spjatá s nedalekým poutním místem Mariánská Hora.

To zjevně přitahoval­o i hluboce věřícího Magora. Stejně tak určité outsiderst­ví, které pramenilo z toho, že vesnice Uloža byla, jak napsal sám básník v úvodu sbírky, kdysi místem, kam byli z nedaleké Levoče odváženi neboli uloženi nemocní morem.

Mezi Uložany je Magorův pobyt stále ještě v živé paměti. A jak se na správnou vesnici patří, stále ji rozděluje. Zatímco například jedna naše sousedka pěje na „básníka z Prahy“chválu, protože patřil ke štamgastům v její hospodě, a dokonce se jí prý podepsal na papírový ubrousek, jiní sousedi na to vzpomínají negativně. Vybavuje se jim, že prý „lezli v noci po všech čtyřech ke Grochově chalupě“, a nelíbí se jim ani, že ve sbírce se hovoří o tom, jak údajně Magor s Grochem hledali a následně konzumoval­i halucinoge­nní houby.

Třeba až příští generace Uložanů ocení, jak se jejich obec takto zvěčnila v literatuře.

Mezi Uložany je Magorův pobyt stále ještě v živé paměti. A jak se na správnou vesnici patří, stále ji rozděluje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia