Lidové noviny

Bláznivý šéf rumunské pýchy

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalisté Mladé Boleslavi dnes ve 3. předkole Evropské ligy nastoupí v Rumunsku proti FCSB – klubu se slavnou minulostí, jemuž vládne podivínský boháč George Becali.

BUKUREŠŤ/PRAHA Jak to v klubu FCSB, bývalé Steaue Bukurešť, chodí, lze odhadnout z týden staré příhody. Rumunský celek měl po úvodní výhře 3:0 ve 2. předkole Evropské ligy na hřišti arménského Alaškertu postup prakticky v kapse. Jenže doma přes vedoucí branku i kvůli vyloučení prohrával o poločase 1:3. Až gól na konečných 2:3 a soupeřova červená karta dodaly hráčům klid.

Majitel George Becali po utkání láteřil: „Nejostudně­jší zápas v historii rumunského fotbalu.“A pro deník Gazeta Sporturilo­r popsal situaci, k níž došlo o přestávce. „Poslal jsem do šatny generálníh­o manažera, aby týmu vyřídil: hrajte fotbal a porazte je i v deseti.“

Na to konto trenér Bogdan Andone oznámil na pozápasové tiskové konferenci svou rezignaci. „Končím, peníze mě nezajímají. Chci dělat to, v co věřím. Snažil jsem se s majitelem mluvit, ale je to jeho tým, on rozhoduje,“uvedl.

„Bogdan je dobrý chlap, ale v tu chvíli byl ztracený, je trochu zastaralý,“dodal Becali k již bývalému kouči svého týmu.

Ten tak převzali asistenti Vergil Andronache a Dacian Nastai, kteří by měli mužstvo koučovat i proti Mladé Boleslavi. „Cítíme trošku větší šanci. Odvolali trenéra, zbavili se asi tří hráčů ze základní sestavy. Určitě nejsou v ideálním rozpoložen­í a pro nás je ta situace nejlepší možná,“podotkl brankář Středočech­ů Jan Šeda k zápasu, jenž se kvůli letním koncertům Eda Sheerana a Metalliky na národním stadionu odehraje v 60 kilometrů vzdáleném Giurgiu.

Z pasáčka ovcí miliardář Zmíněná událost je další položkou ve výčtu bizarností, které se poslední roky dějí v nejúspěšně­jším klubu rumunského fotbalu, jenž se o název Steaua a logo už léta soudí s ministerst­vem obrany.

Senzačního vítěze Poháru mistrů evropských zemí, který však poslední domácí titul slavil v roce 2015, má od roku 2003 v rukou právě „Gigi“Becali, jenž se z chudého pasáčka ovcí dopracoval podnikáním k aktuálnímu jmění ve výši 600 milionů dolarů. Jednašedes­átiletý kontroverz­ní byznysmen seděl v rumunském i evropském parlamentu, ale také ve vězení. Za machinace s pozemky v 90. letech, jimiž připravil stát v přepočtu o 18 milionů korun, si z celkem tříletého trestu odkroutil dva roky.

Svým chováním a výroky si vysloužil pověst mafiána, hrubiána, xenofoba i homofoba. „Vytvořím pro gaye a lesby samostatné čtvrti, aby tam zůstali a nechali nás na pokoji,“prohlásil během neúspěšné prezidents­ké kampaně.

Zároveň se prezentuje jako ortodoxní křesťan. Z toho důvodu například v roce 2008 vyhodil tureckého kondičního trenéra Yükselu Yeșilovu. „Steaua je křesťanský tým, kvůli němu jsme měli smůlu. Nechci ho tady už vidět. Nemůžeme mít muslima v týmu, který má kříž na dresech i na týmovém autobusu,“vysvětlova­l Becali.

Italskému kouči Cristianu Bergodimu se zase stalo něco podobného jako před týdnem Bogdanu Andonemu. Jenže Bergodi o pauze Becaliho do šatny nepustil, a tak vzápětí dostal padáka.

Dlouho u kormidla nevydržely ani legendy rumunského fotbalu, jakými byli Gheorghe Hagi, Dorinel Munteanu nebo Marius Lacatus. „Už toho mám dost. To napětí bylo nesnesitel­né a já jsem se cítil v klubu jako na mučidlech,“ulevil si Hagi poté, co po pouhých třech měsících podal výpověď. Stalo se tak na podzim 2007 po pohárovém utkání na Slavii.

Tehdejší vítězství sešívaných 2:1 při premiéře v Lize mistrů bylo jedním ze tří výher českých klubů proti rumunské stálici. Celkově je bilance lehce záporná (3-5-4). Vylepší ji nyní Mladá Boleslav?

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V luxusu. Jmění George Becaliho se odhaduje na 600 milionů dolarů, patří k němu i přepychový palác v Bukurešti.
FOTO PROFIMEDIA V luxusu. Jmění George Becaliho se odhaduje na 600 milionů dolarů, patří k němu i přepychový palác v Bukurešti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia