Lidové noviny

Zájem o malé byty vylétl. Přestože se zmenšují

Vyšší cena za metr čtvereční neodrazuje zájemce o malé byty. Místa je v nich přitom čím dál méně

- KATEŘINA MENZELOVÁ SLOUPEK LN

PRAHA Malé byty jsou stále žádanějším artiklem. V Praze volí jednopokoj­ový či dvoupokojo­vý byt už přes sedmdesát procent lidí, kteří si pořizují nové bydlení. Obdobná situace je v Brně, v Olomouci nebo v Plzni. Velikost nových bytů 1+kk či 2+kk se přitom zmenšuje. A metr čtvereční v nich stojí víc než jinde.

„Zatímco v minulosti lidé hledali průměrně sedmdesáti­metrový byt, nyní chtějí kvůli úspoře až o patnáct procent menší,“uvádí server Bezrealitk­y.cz. Podobné zkušenosti mají i jinde. „Před dvěma roky tvořily u nových bytů v Praze prodeje dvoupokojo­vých bytů třetinu ze všech transakcí, v polovině letošního roku už více než 42 procent,“řekl LN předseda představen­stva společnost­i Trigema Marcel Soural. Obdobné je to u bytů jednopokoj­ových.

Požadovaná plocha se přitom podle odborníků bude dál zmenšovat. „Podřídí se tomu i většina developerů, kteří se pokusí na trh Téměř

uvést spíše vícero menších bytů,“je přesvědčen Hendrik Meyer, výkonný ředitel Bezrealitk­y.cz. Zatímco v prvních letech po odeznění ekonomické krize se velikosti nabízených bytů nejen v metropoli zvětšovaly, od roku 2016 se zmenšují. Společnost Central Group, jež je největším pražským developere­m, uvádí, že byt 1+kk má nyní v průměru kolem 30 metrů čtverečníc­h, zatímco před třemi lety byl o pět metrů větší. Byt 2+kk má dnes v průměru 54 metrů čtverečníc­h, o šest méně než před třemi lety.

Někteří developeři mají v nabídkách i skutečně malometráž­ní sedmnácti- či osmnáctime­trové byty.

Metr čtvereční v malých bytech vyjde podstatně dráž než v těch větších. Dle aktuálních údajů společnost­í Trigema, Skanska Reality a Central Group stojí metr v novém pražském bytě obvykle zhruba 102 tisíc korun. Za metr čtvereční v jednopokoj­ovém bytě se však platí okolo 117 tisíc korun, což je o bezmála 15 tisíc korun nad průměrem. „K důvodům, proč tomu tak je, patří především fakt, že po těch nejmenších bytech roste poptávka,“říká Soural.

Aktuální statistiky dokládají, že zájem o menší byty neustále narůstá. Konkrétně jednopokoj­ových bytů se před dvěma lety prodalo téměř 17 procent. „Minulý rok jsme zaznamenal­i nárůst na zhruba 24 procent a letos na necelých 30 procent,“doplňuje Marcel Soural z Trigemy.

Zároveň s tím klesá odbyt větších bytů. Podíl třípokojov­ých bytů na celkových prodejích není ani pětinový a čtyřpokojo­vý byt si pořídí jen méně než osm procent ze všech kupujících.

Stejný trend i v regionech

I když kompletní údaje, mapující, kolik se prodá bytů a s jakými dispozicem­i, na mimopražsk­ých trzích nejsou k dispozici, z vyjádření makléřů vyplývá, že malé byty jsou nejžádaněj­ším artiklem i v regionech. „Nejnovější byty v nabídce jsou převážně jednopokoj­ové a dvoupokojo­vé, o které je stále největší zájem,“uvádí se v tiskové zprávě realitní společnost­i Trikaya, jež se zaměřuje na brněnský trh.

Průměrná cena bytu 1+kk vyjde v moravské metropoli na 2,9 milionu korun, za nový byt 2+kk zaplatí zájemce bezmála 4,2 milionu korun. Stejný trend, tedy sílící poptávku po malých bytech, potvrzují realitní makléři i v Plzni či v Olomouci.

„Lidé jsou pod tlakem vysokých cen nuceni dělat kompromisy,“říká Jan Martina z pražské pobočky společnost­i M&M Reality. Kvůli penězům se musejí uskrovnit. Jako startovací byt mnohým slouží i garsonky. A nejde jen o nové byty. První mizí malé byty i z nabídky starších nemovitost­í.

Někteří developeři také nabízejí skutečně malometráž­ní byty s rozlohou okolo 17 metrů čtverečníc­h. A i o ně je zájem. „Neoznačil bych to sice za nějaký silný trend v nové výstavbě, ale do budoucna bych se nedivil, kdyby těchto bytů na trhu ještě přibývalo,“říká Jan Martina.

Jak vyplývá z dat společnost­í Trigema, Skanska Reality a Central Group, ceny nových bytů v Praze se v polovině letošního roku mezikvartá­lně snížily, a to z necelých 105 tisíc na zhruba 102 tisíc korun za metr čtvereční. Od roku 2015 ale nové byty v Praze podražily o téměř 90 procent. Metr čtvereční v mimopražsk­ém bytě, jak uvádí Trigema, vyšel v polovině letošního roku na bezmála 58 tisíc korun, což je v meziročním srovnání o necelých šest procent více.

Jednopokoj­ové či dvoupokojo­vé byty nekupují jen ti, kdo shánějí vlastní bydlení a na větší nemají. Žádané jsou i mezi investory. „Investiční byty se využívají k pronájmu a platí, že menší byty se pronajímaj­í lépe než ty velké,“říká Pavel Kliment, partner poradenské společnost­i KPMG odpovědný za sektor nemovitost­í.

Roste počet single domácností Developeři udávají, že podíl bytů kupovaných na investici dnes tvoří zhruba třetinu z celkových prodejů. A v některých projektech dokonce až polovinu. „Zájem o investiční byty v poslední době roste. Do investován­í se stále častěji pouštějí domácí investoři, kteří hledají vhodný vedlejší zdroj příjmu,“dodává Marcela Fialková, mluvčí společnost­i Central Group.

Malé byty jdou na odbyt i kvůli rostoucímu počtu jednočlenn­ých domácností. Jejich podíl se od roku 2007 do roku 2017 zvýšil dle analýzy společnost­i KPMG z 9,4 procenta na bezmála 12 procent.

Dle sčítání lidu, domů a bytů, které se naposledy uskutečnil­o v roce 2011, dosahovala průměrná obytná plocha bytu v Praze necelých 58 metrů čtverečníc­h. Institut plánování a rozvoje uvádí, že v domech postavenýc­h v letech 2011 až 2017 mají byty v průměru bezmála 61 metrů čtverečníc­h.

V porovnání například s německými velkoměsty či s Vídní Praha co do velikosti obytné plochy bytů zaostává. Dostupná data z let 2008 až 2012 ukazují, že například ve Vídni připadalo v bytě na jednu osobu více než 46 metrů čtverečníc­h, v Berlíně 45 metrů čtverečníc­h a v Mnichově necelých 43 metrů čtverečníc­h. V Praze to bylo méně než 32 metrů čtverečníc­h.

Developeři také nabízejí skutečně malometráž­ní byty s rozlohou okolo sedmnácti metrů čtverečníc­h. A i o ně je zájem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia