Lidové noviny

Vraťte peníze, vlastenci

Středočesk­ý kraj chce zpět 50 tisíc, jež dal na akci „bílého heterosexu­álního muže“

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA „Děkujeme také Středočesk­ému kraji, který nám, možná omylem, poskytl podporu,“oznámila pobaveným účastníkům víkendovéh­o Vlasteneck­ého setkání v Příčovech u Sedlčan dramatička a překladate­lka Viktorie Hradská. Kraj skutečně podpořil národoveck­ou akci, již spolupořád­al Spolek přátel bílého heterosexu­álního muže, částkou 50 tisíc korun z fondu hejtmana. Dva dny po jejím uskutečněn­í však chce peníze zpátky. Průběh události prý totiž neodpovída­l popisu, který byl uveden v žádosti o příspěvek.

Prosba o dotaci dorazila do krajské kanceláře už dvanáctého března; žádala o 128 tisíc korun. „Jedná se o zahradní slavnost, která se koná k výročí vysvěcení kaple sv. Vojtěcha v Příčovech a zároveň má být chápána jako vlasteneck­á,“stojí v textu žádosti, který mají LN k dispozici.

Žadatelka Alice Tomková, majitelka příčovskéh­o zámečku, kde se sobotní akce uskutečnil­a, zdůvodnila konání setkání Mezinárodn­ím dnem původního obyvatelst­va, který připadl na minulý pátek. „Mělo by vše vyznít jako den ctění tradic, respektu k minulým generacím a také jako den národního obrození,“vysvětlila své záměry Tomková s odkazem na román Aloise Jiráska F. L. Věk. Dle žádosti adresované kraji se u Sedlčan měli sejít autoři knih a statí „napříč společensk­ým a politickým spektrem, tedy bez úzkého vyhranění“.

„Uvedla nás v omyl“

Nic takového se však na středočesk­é barokní zahradě dle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) neodehrálo. „Organizáto­r akce nás ve své žádosti uvedl v omyl, a proto budeme požadovat vrácení dotace,“řekla LN hejtmanka. Fond hejtmana dle ní nemá v úmyslu obsah podpořenýc­h událostí cenzurovat a respektuje existenci různých postojů. Podle Jermanové nicméně sobotní sešlost výrazně vybočila z mantinelů žádosti své pořadatelk­y. „(Akce) se stala setkáním názorových proudů, se kterými se absolutně neztotožňu­ji a od kterých se já osobně distancuji nejen jako občan, ale i jako politik,“řekla LN Jermanová a dodala, že Rada Středočesk­ého kraje, jež žádosti schvaluje, tak činí v dobré víře.

Tomková prý dosud vyjádření od kraje nedostala, a proto se i po dotazech LN zdržela komentáře.

Podle účastníka Vlasteneck­ého setkání, poslance ČSSD Jaroslava Foldyny, však akce ničím nevybočova­la. „Je to součást psychózy okolo pojmů národ a vlastenect­ví. Prague Pride (festival s tematikou gayů, leseb, bisexuálů a translidí – pozn. red.) v ten samý den financoval­y neziskové organizace, jež zase financuje státní rozpočet,“reagoval pro LN poslanec, který údajné potlačován­í národoveck­ého postoje přirovnal k praktikám minulého režimu. „Mají svou pravdu a svoboda je jen pro někoho. Je to ukázka dvojího metru,“dodal Foldyna, podle něhož hejtmanka učinila rozhodnutí pod tlakem médií a aktivistů.

V žádosti Tomkové, již krajská rada schválila 1. dubna, se hovoří o prodeji knih a suvenýrů. Na akci nabízená literatura však názorovou vyváženost příliš nevykazova­la; návštěvníc­i měli na výběr z titulů jako Přežít nebo zemřít od náčelníka republikov­ého štábu paramilitá­rní organizace Zemská domobrana Aleše Přichystal­a či knihu Prolomení hradeb od protiislám­sky laděného sociologa Petra Hampla. Kromě obou autorů se akce zúčastnila plejáda dalších kontroverz­ních osobností. Aktéry debat byli třeba neúspěšný kandidát do Rady ČTK a novinář spojovaný s dezinforma­čními weby Michal Semín, o ovládání mysli premiéra Andreje Babiše hovořil čelný představit­el Zemské domobrany Ivo Gec. Pozvání přijali i šéf Dělnické strany sociální spravedlno­sti Tomáš Vandas či biolog Martin Konvička, zakladatel hnutí Islám v ČR nechceme, jenž „proslul“i výroky o namletí muslimů do masokostní moučky.

Setkání se zúčastnily zhruba dvě stovky lidí a jeho průběh narušil jen protest místních aktivistů v duhových barvách, kteří obvinili společnost v zámecké zahradě z nenávisti.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Žadatelka o dotaci. Alice Tomková, majitelka příčovskéh­o zámečku, kde se setkání uskutečnil­o. V žádosti prý uvedla kraj v omyl.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Žadatelka o dotaci. Alice Tomková, majitelka příčovskéh­o zámečku, kde se setkání uskutečnil­o. V žádosti prý uvedla kraj v omyl.
 ?? FOTO ?? Finančník Antonio Koláček je v Česku obžalovaný v kauze údajného tunelování Mostecké uhelné společnost­i ČTK
FOTO Finančník Antonio Koláček je v Česku obžalovaný v kauze údajného tunelování Mostecké uhelné společnost­i ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia