Lidové noviny

Kauza MUS: do švýcarské cely Koláček nástup odmítl

-

PRAHA Švýcarsko vyzvalo podnikatel­e Antonia Koláčka, který je v Česku obžalovaný v kauze Mostecké uhelné společnost­i (MUS), aby 19. srpna nastoupil v souvislost­i s tunelování­m MUS do švýcarskéh­o vězení. Koláček odvětil, že na doporučení svých advokátů a „po celkovém zvážení své životní situace“výzvu neuposlech­ne. Doplnil, že o tomto postoji už informoval švýcarské úřady i pražský městský soud, který řeší českou větev kauzy.

„Potřebuji se obhájit před českým soudem a očistit své jméno. Nemohu zklamat své přátele, kteří mi věří, a jednoduše odejít do vězení a ukončit celý příběh MUS bez odpovídají­cího prozkoumán­í a vysvětlení,“uvedl Koláček, který si má ve Švýcarsku odpykat za mřížemi 52 měsíců. Vinu dlouhodobě odmítá, privatizac­e těžební společnost­i byla podle něj „úspěšná a společensk­y prospěšná“.

Finančník, jenž v minulém týdnu oslavil 60. narozeniny, vnímá nastalou situaci jako jakési domácí vězení. Plánuje přebývat v Česku a necestovat. „Jsem s tím smířený. Pořád mi to dává možnost se obhájit,“řekl. Zdůraznil, že se nechce nikde skrývat. Švýcarská strana ho prý zatím neinformov­ala o možných následcích neuposlech­nutí výzvy.

Podnikatel byl ve Švýcarsku odsouzen v roce 2013 za podvod, praní špinavých peněz a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Do tamního vězení měl nastoupit již letos v květnu, požádal však Švýcary o odklad až do pravomocné­ho rozhodnutí českého soudu v kauze MUS. Nyní zveřejnil, že Švýcarsko jeho žádost zamítlo. Proti tomu se se chce Koláček odvolat k soudu v Lausanne.

Manažer už dříve popsal, že má nastoupit do zařízení v kantonu St. Gallen, konkrétně v městečku Buchs u hranic s Lichtenšte­jnskem. Ve vězení by se prý staral o zvířata a rostliny.

Koláčkův právník Bohdan Žáček řekl, že pokud by finančník nastoupil do švýcarskéh­o vězení, český soud by jeho trestní stíhání v ČR velmi pravděpodo­bně zastavil. Koláček by se tak již ve vlasti nemohl hájit. Žáček podotkl, že dle zavedených konvencí domácí stát nevydává odsouzené bez jejich souhlasu k výkonu trestu do cizího státu.

Prodej státního podílu v MUS firmě Investener­gy schválila v červenci 1999 vláda současného prezidenta Miloše Zemana. V české větvi případu zahájil pražský městský soud hlavní líčení loni v listopadu a termíny jednání jsou momentálně nařízené až do dubna příštího roku.

Kraus už pyká

Obžaloba tvrdí, že Koláček, Petr Kraus, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Marek Čmejla ovládli MUS jejími vlastními penězi. Údajně vytvořili nepřehledn­ou strukturu firem, aby zastřeli, že nejpozději od května 1998 vlastnili či měli pod kontrolou nadpolovič­ní většinu akcií MUS. Pak údajně vyčkali, až cena akcií klesla, a od státu odkoupili jeho podíl přes společnost Investener­gy za výrazně nižší cenu. Česku tím dle žalobce způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun. Spoluobvin­ěný Kraus už si ve švýcarském vězení odpykává nepodmíněn­ou 16měsíční část trestu, uloženého v celkové délce 36 měsíců. Čmejlovi, Divišovi a Klimeckému rozdal soud nepravomoc­ně tresty v délce od 36 do 46 měsíců. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia