Lidové noviny

V poslední chvíli pomohl Zemanovu sponzorovi

Exministr kultury Antonín Staněk nahrál svým rozhodnutí­m podnikatel­i, který pomáhal s kampaní prezidentu Miloši Zemanovi. Zkomplikov­al tím plány teplické radnici.

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Už měl sbaleno k odchodu a prakticky sahal po klice svojí ministersk­é kanceláře, přesto ještě stihl jedno důležité – a kontroverz­ní – rozhodnutí. Dnes již bývalý šéf kultury Antonín Staněk (ČSSD) využil svůj úplně poslední den ve funkci k tomu, aby sejmul památkovou ochranu z historicky cenné budovy Hadích lázní v Teplicích. Vyšel tak vstříc mocnému severočesk­ému developero­vi Jaroslavu Třešňákovi. Teplický podnikatel stavbu vlastní a už zhruba deset let chce její rozsáhlou obnovu. Tu však dosud blokovali právě památkáři.

Staňkovo rozhodnutí má však ještě jednu stránku. Ministr totiž celou dobu působil jako prodloužen­á ruka Hradu ve vládě. Vždyť i svůj konec de facto přivolal tím, že na popud prezidenta Miloše Zemana odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, čímž proti sobě poštval kulturní obec. A developer Třešňák patří k významným sponzorům a podporovat­elům současné hlavy státu.

Padne obchod s městem? Staněk skončil ve funkci 31. července. Podle serveru Neovlivní.cz podepsal rozhodnutí o sejmutí památkové ochrany z Hadích lázní jen několik hodin před svým definitivn­ím odchodem z úřadu. Bývalý šéf resortu je na dovolené a k případu se nyní nevyjadřuj­e. Podle informací LN bude do začátku září mimo republiku i developer Třešňák, který rovněž zachovává mediální klid.

Staňkovo rozhodnutí zkomplikov­alo plány teplické radnici. Vedení lázeňského města totiž vážně uvažovalo o tom, že chátrající klasicistn­í památku od místního realitního magnáta odkoupí. Třešňák ji chtěl prodat za zhruba 18 milionů. Důvodem bylo právě to, že kvůli „blokádě“památkářů nemůže se stavbou sám nic dělat. Situace se však po ministrově kroku změnila a na magistrátu se teď obávají, že z případného obchodu sejde.

„Rozhodnutí, které snímá z budovy památkovou ochranu, může zkomplikov­at jednání o možném odkupu budovy ze strany města. Jeví se mi to tak, že majitel nyní prakticky ztratil důvod k prodeji budovy městu, protože největší komplikaci představov­ala památková ochrana, která nechtěla povolit různé varianty přestavby. Nyní se však prakticky otevírá cesta k volnému nakládání s budovou,“řekl LN náměstek teplického primátora Jiří Štábl (ANO).

Památkáři se Staňkovým rozhodnutí­m nesouhlasí. Podle nich nejednal na základě expertních posudků, ale prostě proto, že mohl. „V podstatě se jedná o rozhodnutí, které docentu Staňkovi umožňovala jeho funkce, nikoli odborné podklady, jež by měly hrát tu nejdůležit­ější roli,“kritizuje ředitel ústeckého Národního památkovéh­o ústavu Petr Hrubý.

Třináct let sporů

Obává se hlavně toho, že krok někdejšího ministra vytvoří pro cenné stavby nebezpečný precedens. Pokud by vedení resortu podobně postupoval­o i v dalších případech, mohl by začít rapidně klesat počet památkově chráněných budov v zemi.

Třešňákova firma JTH koupila Hadí lázně v roce 2006. Developer chtěl objekt rekonstruo­vat a opět v něm zprovoznit lázeňskou péči, hlavně pro děti. Celkem chtěl do projektu investovat okolo 200 milionů korun. Jedním z plánovanýc­h stavebních zásahů mělo být vyzvednutí budovy tak, aby nestála pod úrovní silnice. Třešňákovy plány se však nepozdával­y jak teplickým, tak krajským památkářům.

 ?? FOTO IVETA LHOTSKÁ ?? Hadí lázně v Teplicích chátrají a jejich další osud je značně nejistý
FOTO IVETA LHOTSKÁ Hadí lázně v Teplicích chátrají a jejich další osud je značně nejistý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia