Lidové noviny

Příbram v akci

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Diváci ho tradičně vídali na balkoně příbramské­ho stadionu, odkud s kumpány sledoval zápasy svého klubu. Jaroslava Starku ale vedle fotbalovéh­o pažitu vábí i bojové sporty.

PRAHA Příbram. Středočesk­é město někdejších uranových horníků v minulých dekádách získalo pověst místa, kde spíše než radnice vládne podsvětí a kde se spory spíše než smírem řeší brokovnicí. Nepřehlédn­utelnou postavu příbramské­ho prostředí představuj­e kontroverz­ní podnikatel Jaroslav Starka.

Svérázného fotbalovéh­o bosse lze v poslední době spatřit v hledištích turnajů bojového sportu MMA, mimo jiné v blízkosti lobbisty Iva Rittiga, který „proslul“svým zákulisním vlivem ve vysoké politice. „Ivo se kolem boxu motá od 90. let. Když jsme tehdy byli mladší, vrcholem byla K-1 (mezinárodn­í kickboxers­ká organizace – pozn. red.). Ivo je kamarád, je pracovitý jako málokdo, v boxu má jméno a umí přitáhnout špičkové fightery. Měl tu legendy Chucka Norrise nebo Jeana-Clauda Van Damma,“vysvětluje Starka, kterého v roce 2006 policie demonstrat­ivně zatkla na dálnici. Podezříval­a ho, že se s dalšími komplici podílel na vraždě Lamberta Krejčíře, otce uprchlého gangstera Radovana Krejčíře. Po čtyřech letech však kriminalis­té stíhání zrušili.

Ukousnuté ucho

Příbramská stopa v českém MMA, kde soupeři v kleci bojují údery i chvaty, vestoje i na zemi, je výraznější, než by se na první pohled mohlo zdát. Zápasnici Lucii Pudilovou, která je jedinou českou zástupkyní v prestižní světové soutěži UFC, trénuje Starkův dlouholetý spolupraco­vník Ladislav Erdélyi. Na konci 90. let založili firmu Sport-Condicio, stáli u zrodu sportovníh­o klubu KBC Příbram. „Jsme kamarádi přes 30 let. Vidíte sám, jaké úspěchy má v současnost­i Lucka Pudilová,“popisuje Starka.

Výchova úspěšných zápasníků však pro Erdélyie nepředstav­uje pouze současnou pracovní náplň, ale též náplast na temnou minulost. V roce 2001 jej štrasbursk­ý trestní soud odsoudil k osmi letům vězení za kuplířství, kdy s dalšími komplici měl dle verdiktu nutit k prostituci desítky žen různých národností. V roce 2002 ho navíc příbramský soud poslal na více než pět let do vězení za brutální zbití dvou lidí. Jedné z obětí dokonce ukousl kus ucha.

Vlivní v záři reflektorů Bojovým sportům se věnuje i další Starkův spolupraco­vník, Petr Větrovský. V roce 2008 začal působit ve vedení Starkova fotbalovéh­o klubu 1. FK Příbram, aby se později stal jeho generálním ředitelem. V současnost­i se věnuje agentuře VDN Promo, která se vedle koncertů zaměřuje i na marketing bojových turnajů.

Síly spojil například s organizací Oktagon MMA, která je v současnost­i na tomto poli jedničkou. „Specializu­jeme se na marketing, PR a byznys. Naše agentura dokázala do České republiky přivézt Mikea Tysona a Tysona Furyho. Velmi úzce spolupracu­je s Attilou Véghem (přední slovenský bojovník – pozn. red.), se kterým připravuje­me velký osobní projekt,“řekl LN Větrovský.

Manažer se nediví, že MMA v poslední době uchvátilo známé celebrity a vlivné podnikatel­e. „Je to magnet, který přitahuje krásné ženy a vlivné lidi, kteří se chtějí zviditelni­t. Kolem zápasníků se pohybují zajímaví lidé. Je to něco jako formule 1,“míní bývalý šéf fotbalové Příbrami.

Že se kolem tohoto bojového sportu točí lidé jako Rittig či Starka, je podle něho dáno i historicky. „Ivo Rittig tu organizova­l zápasy K-1 už v 90. letech, Jarda Starka byl vždycky spojen s bojovými sporty. Tím, jak jsou teď bojové sporty více na očích, vidět jsou tím pádem více i lidé, kteří se dostávají do blízkosti MMA. Média se o tento sport začala zajímat, díky čemuž je vidět i na osoby, o kterých mluvíte,“dodal Větrovský, který si v minulosti střihl i politickou kariéru. V letech 2010 až 2018 byl příbramský­m zastupitel­em ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia