Lidové noviny

Původ tajemné radiace odhalovali i dva Češi

- LUBOŠ JIRSA

PRAHA Před dvěma lety se nad Evropou zvedl radioaktiv­ní opar ruthenia. I když šlo o stopové množství, nic podobného české přístroje nezachytil­y od nechvalně proslulé černobylsk­é havárie z dubna 1986. Mezinárodn­í tým, v němž byli i dva čeští vědci, sledoval ruthenium zpátky do minulosti a všechny indicie dávají jedinou odpověď: za událostí stojí podle všeho ruský podnik pro zpracování radioaktiv­ních materiálů Majak. „Jsou to všechno jen indicie. Pokud se nikdo nepřizná, pravdu se už asi nikdy nedozvíme,“řekla serveru Lidovky.cz Dana Drábová, předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Mezinárodn­í skupina vědců, která fungovala na neformální fázi pod názvem Ring of Five (Kroužek pěti), zveřejnila před nedávnem svou závěrečnou zprávu. Experti hledali odpověď na to, odkud se na podzim roku 2017 vzal v evropském ovzduší izotop ruthenia Ru-106. Žádný viník se nepřihlási­l, nicméně závěry odborníků jinam než do Ruska neukazují. Podle časové řady, sledování trajektori­e a různých chemických hledisek by dle studie měl být za pravděpodo­bný zdroj uvolnění izotopu ruthenia považován právě Majak v Jižním Uralu. Nemuselo jít vůbec o maličkost. „I když v Evropě radioaktiv­ita byla velmi nízká, v místě události to zřejmě úplně triviální záležitost nebyla,“dodává Drábová.

V týmu byli dva Češi, Miroslav Hýža a Věra Bečková, oba ze Státního ústavu radiační ochrany. „Ru-106 jsme nedetekova­li od roku 1986, kdy bylo na území České republiky měřitelné v důsledku černobylsk­é havárie. Přestože se používá v omezené míře i v medicíně, na vysvětlení koncentrac­í, které jsme v roce 2017 pozorovali, to nestačilo,“zdůrazňuje Hýža.

Skupina vědců sledovala cestu radioaktiv­ního izotopu zpět k původnímu zdroji pomocí metod matematick­ého modelování atmosféry. Zpětné zjišťování a hledání původního zdroje lze podle Drábové přirovnat k tomu, když se předpovídá počasí. Jenom se nehledí dopředu, ale do minulosti.

Ve vědecké studii se konstatuje, že radioaktiv­ní izotop Ru-106 zřejmě unikl při opětovném zpracovává­ní vyhořelého jaderného paliva, nejspíše v rámci neúspěšné přípravy vysoce radioaktiv­ního zdroje.

Rozpad družice vědci vyloučili Rusko bylo v podezření už od roku 2017, kdy ruská federální hydrometeo­rologická služba služba Roshydrome­t na svých internetov­ých stránkách zveřejnila zprávu o měření Ru-106 v ovzduší v oblasti Jižního Uralu. Naměřené hodnoty ve městě Argajaš v Čeljabinsk­é oblasti tehdy několikaná­sobně překročily běžné měřené hodnoty.

Státní energetick­á firma Rosatom v reakci na zprávu Roshydrome­tu zveřejnila prohlášení, ve kterém vyloučila, že by izotop unikl z jaderného průmyslové­ho komplexu Majak. Ten je od Argajaše vzdálen 20 až 30 kilometrů. Místo toho ruští úředníci prohlásili, že zdrojem záření byla družice, jež shořela v atmosféře. To však nynější zpráva vědců rozhodně vyloučila.

V současnost­i je Majak jedním z největších ruských podniků na zpracování radioaktiv­ního materiálu. V roce 1957 tam došlo k jaderné havárii, která je podle znalců dodnes po Černobylu a japonské Fukušimě třetí nejhorší jadernou havárií na světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia