Lidové noviny

Latinskou Ameriku drtí násilí

Podle průzkumu institutu Igarapé je dnes v sedmi zemích Latinské Ameriky spácháno více vražd a násilných zabití než v Sýrii, Afghánistá­nu, Iráku a Jemenu dohromady. Nejnebezpe­čnější země světa

-

BOGOTÁ/CARACAS Bylo mu teprve dvanáct let, když dostal svou první pušku. Zbraň byla větší než on. Kolumbijec Victus Ferney si i po letech vybavuje okamžik, kdy ho rekrutoval­i členové kolumbijsk­ých polovojens­kých jednotek známých pod zkratkou AUC do boje proti partyzánům z levicové gerily FARC.

„FARC byli nelítostní a měli v hlavách mapu oblastí, kde jsme s nimi bojovali,“říká dnes 25letý Victus, který zabíjel a často přihlížel tomu, jak jeho kamarádi umírají, po dlouhé čtyři roky, než se rozhodl k útěku.

Příběh Victuse, jenž do svých šestnácti let neznal nic jiného než vraždění, násilí na ženách, zdrogované velitele a rabování farem, jejichž úrodu a domácí zvířata AUC stejně jako FARC potřeboval­y k obživě, je podobný mnoha dalším. Stejně jako jeho trnitá cesta zpět do civilizova­né společnost­i.

„V Kolumbii pořád existuje dost kriminální­ch gangů, které nabízejí pohodlný, luxusní život výměnou za vraždění, přepadáván­í a rabování,“uvádí Victus s tím, že se ho tyto bandy rovněž snažily zlákat, a to přímo v metropoli Bogotě. Zatím ho nezviklaly i přes mnohé nesnáze, jimiž si Victus jako občan prochází. Jmenuje v rychlém sledu nízký plat, byrokracii, špatné bydlení a korupci na každém kroku.

Obrovská území, jež v Kolumbii stále ovládají drogové kartely, partyzánsk­é skupiny či obyčejné kriminální bandy, jsou jedním z hlavních důvodů, proč je Latinská Amerika dnes kontinente­m s nejvyšší mírou násilí a vražd.

Podle renomované­ho institutu Igarapé, který monitoruje násilí po celém světě, je dnes na tomto kontinentu spácháno 38 procent násilných zločinů z celkového počtu vražd a zabití, k nimž dochází po celém světě. V Latinské Americe přitom žije jen osm procent

Podle Úřadu OSN pro drogy

a zločinnost (UNODC) je nejvíce vražd v přepočtu na 100 000 obyvatel spácháno v zemích Latinské Ameriky.

Nejhorší je situace v Salvadoru

(62 vražd na 100 000 obyvatel a rok), na Jamajce (57), ve Venezuele (56) a v Hondurasu

(42).

Absolutně nejvyšší počty vražd

z celkové globální populace.

Slabé či mafiánské vlády

Počet obětí násilných činů v sedmi zemích Latinské Ameriky je dnes podle Igarapé větší než celkový počet mrtvých v zemích postiženýc­h válkou na Blízkém východě. Konkrétně v Kolumbii, Venezuele, Brazílii, Hondurasu, Guatemale, Mexiku a Salvadoru v posledních letech přicházelo o život více lidí než v Iráku, Afghánistá­nu, Sýrii a Jemenu dohromady.

Ze studií institutu Igarapé, jenž úzce spolupracu­je s OSN, přišlo od přelomu století v Latinské Americe a Karibiku násilně o život přes 2,5 milionu lidí. zaznamenal­a Brazílie (asi 64 tisíc ročně).

Mezi důvody vysoké násilné

kriminalit­y v Latinské Americe odborníci uvádějí extrémní sociální rozdíly.

V Česku bylo loni spácháno

118 vražd, tedy 1,1 na 100 000 obyvatel a rok.

Zdroj: UNODC a ČSÚ, 2017 a 2018

Podle bezpečnost­ních analytiků a profesioná­lů, kteří se díky své práci dostali do kontaktu s kriminální­mi bandami, jsou na vině neefektivn­í federální vlády, jež ztratily kontrolu nad částmi svých států. Mnozí jiní vládní činitelé jsou na druhou stranu přímo napojení na mafiánské praktiky kriminální­ch organizací a obohacují se z jejich obchodů.

„Ve Venezuele dnes existují gangy, které mají sto, dvě stě členů vybavených těmi nejmoderně­jšími zbraněmi. Dostat je z území, jež kontrolují, by vyžadovalo pozemní a letecký útok armády,“sdělil mi bezpečnost­ní analytik Phil Gunson z caracaské pobočky organizace Internatio­nal Crisis Group, která monitoruje násilí a rizika spojená se životem v dané zemi.

Kokain a zlato

Pokud je v Kolumbii nejvýnosně­jším artiklem kokain, ve Venezuele je to nelegální těžba zlata v Amazonii.

„Těžení a obchodován­í se zlatem kontrolují všechny možné mafiánské skupiny, od kolumbijsk­ých geril, drogových kartelů až po vládní polovojens­ké jednoty colectivos,“řekl mi doktor Oscár Noya, který je jedním z předních expertů výzkumu malárie.

Noya se sám stal terčem útoku ve chvíli, kdy ve státě Bolívar, kde je většina zlatých dolů, prováděl svůj výzkum. Podle jeho slov ho unesly a vyhrožoval­y mu zabitím právě výše uvedené polovojens­ké jednotky colectivos, jež na obranu revoluce založil dnes již zesnulý socialisti­cký vůdce Hugo Chávez.

Města rozdělená mezi gangy Svůj podíl na děsivé statistice násilí v Latinské Americe mají rovněž bezpečnost­ní složky určitých států. Na ulicích ve Venezuele a rovněž také například v Nikaragui v posledním roce zahynuly při střetech s policií, národními gardami a paramilita­risty stovky lidí. V obou těchto zemích se opozice zoufale snaží o sesazení dlouholetý­ch vůdců Nicoláse Madura a Daniela Ortegy.

Honduras má svůj vlastní temný příspěvek, a to válku městských gangů. Jedno z nejnebezpe­čnějších měst na světě, honduraské San Pedro Sula, je dnes doslova rozparcelo­váno mezi několik takových gangů, jež bojují o dominanci nad tamními čtvrtěmi s cílem kontrolova­t obchod s drogami, zbraněmi či prostitucí. Reportáž z tohoto města nedávno přinesl list The New York Times.

Jedním z nejobávaně­jších je neblaze proslulý gang Mara Salvatruch­a, jehož členové tu svádí krvavé bitvy s rivaly z band jako 18. Street Gang, Los Tercerenos, Casa Blanca, Los Vatos Locos či s pistolníky Los Olanchanos.

San Pedro Sula dnes patří do žebříčku třiceti nejnebezpe­čnějších měst světa. A jak dodává institut Igarapé, šestadvace­t z těchto měst lze dnes najít v Latinské Americe. Nejčastějš­í zastoupení má na tomto listě Mexico, kterým od roku 2006 zmítá konflikt federální vlády s drogovými kartely.

Kolumbijec Victus Ferney, někdejší člen polovojens­kých jednotek, o drogách ví své. „Nic nekorumpuj­e víc než peníze z drogových obchodů. A nic nezabíjí víc než právě drogy,“konstatuje.

 ??  ?? EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Venezuele
EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Venezuele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia