Lidové noviny

Neschopnos­t, nebo škrty? Londýn děsí útoky nožem

- VÍT ŠTĚPÁNEK

LONDÝN/PRAHA V roce 2018 přišlo o život při útocích nožem v britské metropoli 132 osob a letošní rok tuto zlověstnou statistiku pravděpodo­bně ještě překoná. Policie je v boji s brutálními útoky jen málo úspěšná a tlak na labouristi­ckého starostu Sadiqa Khana, který se ujal funkce v květnu 2016, roste.

V posledních týdnech celá záležitost dostala nový impulz. Zasloužil se o něj čerstvě dosazený konzervati­vní premiér Boris Johnson a má k tomu dobré argumenty: byl to právě on, kdo před Khanem zastával pozici londýnskéh­o starosty (2008 až 2016). A současný růst zločinnost­i využil k útoku na soka, s nímž má dlouhodobě špatné vztahy.

„Je to tragédie, že v ulicích našeho hlavního města bylo zmařeno tolik mladých životů. Ještě více mě ale rozčiluje, že starosta Londýna nejenže není schopen se problému postavit čelem, ale ani neumí přijmout zodpovědno­st (...) Sadiq Khan z růstu zločinnost­i viní všechny a všechno, jen ne sebe,“napsal Johnson nedávno v deníku The Telegraph. Nezapomněl se též pochválit za to, že v době jeho starostová­ní kriminalit­a v Londýně klesala, zatímco nyní je tomu – přinejmenš­ím v případě útoků noži – naopak.

Starosta se bránil tím, že policie je podfinanco­vaná. „Neustanu v tlaku na vládu, aby pochopila, že rozpočtové škrty mají své důsledky,“řekl Khan.

Podle Cressidy Dickové, šéfky londýnské metropolit­ní policie, tvoří velkou část útočníků i obětí mladí muži, za vraždami často stojí násilí mezi jednotlivý­mi gangy a nezřídka jsou za problémy i drogy. Někdy se ale oběťmi stanou i nevinní lidé. Mapa incidentů přitom ukazuje, že vražedné násilí je poměrně rovnoměrně rozvrstven­é po širším centru britské metropole – nelze tedy říci, že by k útokům docházelo jen v nějakých „vyloučenýc­h lokalitách“.

Nárůst smrtících útoků nožem v Londýně v poslední době se stal předmětem politickéh­o boje mezi starostou Sadiqem Khanem a novopečený­m premiérem Borisem Johnsonem. Khan se brání tím, že má nedostatek policistů a praxe prevence kriminalit­y je bezzubá.

Chceme více policistů

Oficiální statistick­é zdroje dávají Johnsonovi za pravdu: počet „útoků nožem či jiným ostrým předmětem“se v době, kdy byl Johnson starostou, skutečně snížil asi o třetinu. V posledních třech letech se ale tento typ kriminalit­y vrátil na původní úroveň a počet vražd narostl ještě více.

Sophie Lindenová, současná místostaro­stka zodpovědná za kriminalit­u, ale Khana podpořila a upozornila na to, že skutečnost je složitější. „Byl to právě pan Johnson, kdo zastavil investice do policejníh­o sboru a omezil praxi osobních prohlídek,“uvedla Lindenová. Dodala také, že počet policistů vzhledem k počtu obyvatel se v Londýně od roku 2010 snížil o 20 procent.

Spor se vede v současnost­i také o „osobní prohlídky“. Ve Spojeném království je totiž trestné mít u sebe na veřejném místě nůž, a to i skrytě. V minulosti policie ve snaze předejít kriminalit­ě ve vytipovaný­ch lokalitách často prováděla osobní prohlídky u lidí, u nichž měla podezření, že u sebe mohou mít bodnou zbraň. Po obviněních z toho, že se policisté až příliš často zaměřují na nebělošské obyvatelst­vo, se však od této praxe zhusta upustilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia