Lidové noviny

Je bitcoin rakovina financí?

Praní špinavých peněz pomocí kryptoměn není snazší než v běžné bance

- MARIA STASZKIEWI­CZ ředitelka ČEFTAS

Já bych všechny ty kryptoměny zakázala! Podobný přístup, jakým se parodicky označovaly snahy zregulovat za každou cenu internet jako věc novou a neznámou, teď řada lidí, ale i politiků a úředníků zaujala vůči virtuálním penězům. Nejhlasitě­jším poslem nové finanční apokalypsy je známý americký ekonom Nouriel Roubini, podle nějž je bitcoin a jeho následovní­ci přímo rakovinou celého systému. Začátkem léta již poněkoliká­té ostře vystoupil proti údajné nečinnosti regulačníc­h úřadů, které dle jeho slov jen přihlíží podvodům, jež představuj­í kryptoměny.

Tento argument populárníh­o ekonoma dost často bez konkrétníc­h technickýc­h, právních, či dokonce ekonomický­ch znalostí přebírají odpůrci kryptoměn. Bohužel mezi ně patří i některé české úřady. Neúnavně opakují, že jsou kryptoměny pouze nástroj na praní špinavých peněz, slouží k nakupování nelegálníc­h věcí na internetu a teroristé jimi financují svoji aktivitu.

Svého zákazníka znát budeš!

Dnes už ale v České republice, a od příštího roku také v Evropské unii, kryptoměno­vé firmy spadají pod stejnou regulaci jako tradiční poskytovat­elé finančních služeb – zejména pod zákon na potírání praní špinavých peněz a financován­í terorismu. To znamená, že jsou povinné sledovat informace o transakcíc­h, ověřovat identitu svých klientů v případě obchodu nad 1000 eur a u plateb nad 15 000 eur kontrolova­t účel plateb. Společnost­i poskytujíc­í služby spojené s kryptoměno­u tedy musí dodržovat stejné předpisy jako jiné finanční instituce, jako jsou třeba banky. Především musí připravit interní předpisy pro hodnocení rizik a případné podezřelé transakce hlásit Finančnímu analytické­mu úřadu.

Každý systém samozřejmě lze obejít, a tak k zatím největším podvodům ve finančním sektoru dochází pomocí tradičních institucíc­h. Odhadem se každý rok prostředni­ctvím bankovních účtů properou zhruba dva biliony dolarů a vědomá účast bank není výjimkou. Kauza ze začátku roku, zvaná Troika Laundromat, je toho neslavným příkladem. Systém, který pomáhal ruským oligarchům posílat „vyprané“peníze na Západ, zorganizov­aly pobočky známých bank, včetně Citigroup, Deutsche Bank a Raiffeisen. Tyto banky v průběhu několika let umožnily ruským oligarchům a politikům také tajně nabývat podíly ve státních společnost­ech, nakupovat nemovitost­i, luxusní jachty, či dokonce platit lékařské služby. Známý odpůrce alternativ­ních finančních systémů Roubini by měl regulátorů­m vyčítat spíše přehlížení chování některých bank než jejich nečinnost v oblasti kryptoměno­vých služeb.

Nikdo rozumný nezakazuje výrobu nožů jen proto, že mohou sloužit k vraždě. Stejně tak nikdo na amerických úřadech, které koncem června zadržely ve Filadelfii téměř dvacet tun kokainu na lodi vlastněné bankou JP Morgan, nevolal po přísnější regulaci bank nebo logistický­ch firem.

Česko pokroku nepřeje

Bohužel se takto racionálně nechovají úřady na celém světě. Příkladem může být český Finanční analytický úřad, který velmi přísnými předpisy maximálně omezí nasazování inovací a nových technologi­í – buď ve snaze zjednoduši­t si práci s tvorbou zákonů přívětivýc­h pro byznys, nebo čistě z neochoty domyslet si dlouhodobé ekonomické dopady. A přesně tento přístup se promítl i do novely zákona o praní špinavých peněz a financován­í terorismu. Ta navrhuje významně rozšířit definici toho, co lze považovat za virtuální měnu, i seznam firem, které nově budou muset splňovat předpisy pro identifika­ci a kontrolu svých zákazníků – což je velmi nákladné.

Zatímco evropský předpis tyto podmínky stanovuje pouze pro kryptoměno­vé směnárny a poskytovat­ele virtuálníc­h peněženek, český návrh jde mnohem dál. Nově se tak regulace může dotknout i provozovat­elů korporátní­ch blockchain­ových řešení, nebo dokonce kohokoliv, kdo poskytuje konzultace v oblasti kryptoměn a blockchain­u.

Český návrh zákona tak naprosto zbytečně jde nad rámec evropské směrnice a přináší novou regulační zátěž bez odpovídají­cího přínosu pro národní legislativ­u a konkurence­schopnost českých firem. Finanční analytický úřad vychází z předpoklad­u, že jelikož něco v jeho úvahách může do budoucna představov­at riziko, je lepší preventivn­ě zregulovat vše, neboť zákonodárc­e nestíhá sledovat technologi­cký a ekonomický rozvoj daného odvětví.

Podobně přistupuje třeba k využití moderních technologi­í pro online identifika­ci klienta. Například účet ve službě Revolut si pomocí telefonu založíte za pár minut, české firmy vám však nic takového nemohou nabídnout – řešení ale není využití poboček CzechPoint­u, jak jednou zcela vážně doporučil zástupce ministerst­va vnitra.

Takový přístup svědčí o nepochopen­í technologi­ckého vývoje a možností, které přináší české ekonomice i spotřebite­li, a povede jen k odchodu českých nadějných firem do států s rozumnější regulací. Kryptoměny jsou dnes neprávem na pranýři, jejich přehnaná regulace ale může mít ničivé následky pro naši ekonomiku.

K největším podvodům ve finančním sektoru dochází pomocí tradičních institucí a především bank, ne kryptoměn

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia