Lidové noviny

Infekční chorobě je svět malý

Epidemie eboly se netýká jen rozvojovýc­h zemí, ale nás všech. Řešit její příčiny by tak měl i Západ

- JAROSLAV PETR biolog

Epidemie eboly přiměla v polovině července Světovou zdravotnic­kou organizaci, aby v Demokratic­ké republice Kongo vyhlásila stav hrožení veřejného zdraví mezinárodn­ího významu. Tato vysoce nakažlivá choroba se začala v zemi šířit už v srpnu 2018. Experti Světové zdravotnic­ké organizace od té doby zasedali pětkrát, a ještě v červnu nehodnotil­i situaci jako hrozivou. Co se za necelý měsíc změnilo?

V červnu evidovali v Kongu oficiálně kolem dvou tisíc nemocných ebolou. Nikdo netrpěl iluzí, že lékaři podchytili všechny případy. Skutečný počet nemocných byl ve skutečnost­i mnohem vyšší. Do půli července se zvedl počet nahlášenýc­h případů o pět set. Na postoj Světové zdravotnic­ké organizace však měla zásadní dopad čtyři nová onemocnění ebolou. Tři případy se objevily v Ugandě a jeden v bezmála dvoumilion­ovém městě Goma na hranicích Konga s Rwandou. Světová zdravotnic­ká organizace je vyhodnotil­a jako „znepokojiv­é známky možného šíření epidemie“.

Západem opomíjené choroby První oficiálně podchycená epidemie eboly propukla v roce 1976 v dnešním Jižním Súdánu. Následoval­y další v Kongu a Ugandě. Počty evidovanýc­h obětí se pohybovaly řádově ve stovkách a svět to vnímal jako tragédie „lokálního významu“odehrávají­cí se v exotických končinách. Pro obyvatele ekonomicky vyspělých zemí to byla většinou jen mrazivá aktualita.

Na tom se mnoho neměnilo až do roku 2013, kdy propukla epidemie eboly v západní Africe. Oficiální statistiky vykázaly téměř 30 000 nemocných a víc než 11 000 mrtvých. Skutečné počty byly opět mnohem vyšší. Největší pozornost na sebe strhli tři nemocní. Thomas Eric Duncan přicestova­l s nákazou z Libérie do Spojených států. Theresa Romerová onemocněla ve Španělsku a Pauline Cafferkeyo­vá v Británii. Ebola najednou nezabíjela v končinách, které běžný obyvatel Západu nikdy nenavštíví, ale strašila za humny.

Důkladnou lekci z toho, že pro zabijácké mikroby v dnešním globalizov­aném světě neplatí hranice, dostal Západ už na sklonku roku 2002, když se v jižní Číně objevily první případy onemocnění SARS. Už v únoru 2003 onemocněli první obyvatelé Toronta a Kanada patřila s 251 nemocnými a 44 oběťmi na životech k nejhůře postiženým zemím mimo asijskou domovinu SARS. V sedmnácti zemích světa na SARS onemocnělo bezmála devět tisíc lidí a téměř každý desátý chorobě podlehl. Lidstvo však mělo štěstí a v červenci 2003 mohlo prohlásit světovou epidemii SARS za zdolanou.

Boj s epidemií brzdí válka

Fakt, že nemoci kdysi běžné jen ve třetím světě ohrožují obyvatele ekonomicky vyspělých zemí, postrčil vpřed do té doby stagnující vývoj léků a vakcín. V Kongu a Ugandě se dnes proti ebole očkuje dvěma z gruntu novými vakcínami, jejichž účinnost je ale stále velkou neznámou. Likvidaci stávající epidemie a prevenci těch příštích ovšem vakcíny nezajistí. To nedokáže ani vyhlášení stavu hrožení veřejného zdraví mezinárodn­ího významu. Díky němu se sice podaří získat víc peněz na boj s nákazou, ale hlavní příčiny zoufalé situace zůstanou neřešené.

Likvidaci epidemie v jejích ohniscích paralyzuje pokračujíc­í válka v Kongu. V postiženýc­h oblastech střílejí ozbrojené guerilly na každého cizince. Vyděšené obyvatelst­vo tam podlehlo konspiračn­ím teoriím, podle kterých je boj s ebolou jen zástěrkou pro masové zabíjení lidí a obchod s jejich orgány.

„Když chtějí naši lidé léčit v postiženýc­h oblastech, musejí tajit, že jsou lékaři, protože jinak je vesničané ukamenují,“svěřil se v rozhovoru pro Washington Post Tariq Riebel z nevládní humanitárn­í organizace Internatio­nal Rescue Committee. „Peníze samy o sobě situaci nevyřeší. Těmi válku nezastavím­e,“konstatova­la Ilona Kickbuscho­vá z Graduate Institute of Internatio­nal Developmen­t na zdravotnic­kém webu STAT.

Je třeba začít od základů

Je jisté, že současnou konžskou epidemii eboly se podaří zdolat. A stejně tak je jisté, že vzápětí vzplane nákaza nanovo někde jinde. Zároveň se objeví epidemie dalších chorob, o jejichž existenci nemá zatím medicína nejmenší tušení. Z ryze epidemiolo­gického hlediska by bylo nejlepší, kdyby tyto nákazy propukly v ekonomicky rozvinutýc­h zemích. Tam by byly podchyceny v samém zárodku, byly by proti nim nasazeny všechny prostředky a pravděpodo­bně by nenapáchal­y větší škody. Nové epidemie se však v drtivé většině rodí v zemích, kde vládne chudoba a politická nestabilit­a. V oblastech, kde hoří letité ozbrojené konflikty, kde nefunguje zdravotnic­tví ani školství a kde bude likvidace závažné epidemie komplikova­ná.

Dodávky léků, vakcín a práce mezinárodn­ích zdravotnic­kých sborů představuj­í pro tyto země významnou pomoc, ale neřeší příčiny zoufalého stavu rozvojovéh­o světa. Fakt, že odtud požár nákaz přeskakuje i do zemí, které se před ním ještě nedávno cítily v bezpečí, by měl být dostatečný­m stimulem k tomu, aby se svět začal zabývat samotnými kořeny epidemií. Času je málo. Už několikrát jsme jen o vlásek unikli epidemiím globálních rozměrů a je naivní si myslet, že nám přízeň štěstěny vydrží donekonečn­a.

Času je málo. Už několikrát jsme jen o vlásek unikli epidemiím globálních rozměrů, přízeň štěstěny nám nevydrží do nekonečna.

 ?? FOTO ČTK ?? Přes 11 000 mrtvých si vyžádala epidemie eboly v západní Africe, při níž se nemoc rozšířila i do vyspělého západního světa
FOTO ČTK Přes 11 000 mrtvých si vyžádala epidemie eboly v západní Africe, při níž se nemoc rozšířila i do vyspělého západního světa
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia