Lidové noviny

Mezi zeleným rozumem a ideologií

-

Komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček se ve svých komentáříc­h dlouhodobě věnuje kritice environmen­tálních hnutí a politickýc­h stran. Zároveň ale ve svých textech uznává, že problém změny klimatu existuje a představuj­e velký problém, stejně jako uznává nutnost řešení dalších ekologický­ch otázek dneška. Což je velmi dobrá výchozí pozice pro jakoukoli smysluplno­u debatu – ani konzervati­vní proud nemůže před zásadními problémy dneška zavírat oči.

Debata o tom, jaké konkrétní kroky v environmen­tální oblasti mají dostat prioritu, je určitě namístě. Stejně tak je

namístě pozice „ďáblova advokáta“, která umožňuje navrhovaná řešení zhodnotit z vícero pohledů a může zamezit dobře míněným, ale ne stoprocent­ně promyšlený­m krokům.

Takovou debatu však do jisté míry znesnadňuj­e sada rétorickýc­h i obsahových faulů, které se v těchto textech objevují. Prvním z nich je víceméně umělá snaha rozdělit ekologická řešení na „rozumná“, „která nikdo nezpochybň­uje“– a „ideologick­á“či „zpolitizov­aná“, jež tedy z logiky věci za rozumná označit nelze.

Kde končí rozum?

V komentáři o dopadech sucha v Česku bylo za „rozumné“řešení, v souladu se „selským rozumem“, označeno pořizování digitálníc­h vodoměrů v jedné vesnici, případně omezování odběrů vody pro napouštění bazénů.

Ano, tato řešení jsou užitečná a pro akutní zmírnění problému v dané lokalitě nezbytná. Každý „rozumný“sedlák se ale po odstranění nejkritičt­ějšího stavu začne ptát po příčinách. K čemu jinému než ke změnám klimatu jeho ideologick­y nepředpoja­té pátrání dojde?

V teorii rozumných opatření není ani jasné, kde ona rozumnost končí – a kde naopak začíná ideologie. Je kritika špatné druhové skladby lesů a degradace zemědělské půdy ještě rozumná, nebo už ideologick­á? A jak je to s prosazován­ím energie z obnoviteln­ých zdrojů – která snižuje emise skleníkový­ch plynů i závislost na dovozu fosilních paliv z problemati­ckých zemí? Je rozumné snižovat uhlíkovou stopu i závislosti, nebo je to ideologie? Tak by se dalo pokračovat – a došli bychom k tomu, že jakékoli dělení na „rozumná“a „ideologick­á“řešení je naprosto umělé, spíše však poplatné ideologick­ému pohledu autora.

Dalším obsahovým faulem je poukazován­í na jadernou energetiku, která je dle „selského rozumu“podmínkou bezemisní produkce energie. Vypnutí fungujícíc­h elektráren z politickýc­h důvodů je na programu pouze v Německu. Naopak většina zemí provozujíc­ích „jaderky“nic takového neplánuje a udržení jaderných elektráren v aktuálním provozu je součástí klimatický­ch plánů řady zemí, nejnověji třeba Francie.

Sektáři vs. mainstream

Výrazná shoda v energetick­ých kruzích panuje na tom, že součástí řešení problému klimatu není výstavba nových jaderných bloků. Zde neúřadoval­a ideologie, ale prostá matematika: náklady i doba výstavby nových bloků nejsou za současných podmínek dosažiteln­é v „rozumných“horizontec­h.

V neposlední řadě by bylo vhodné z ekologické debaty odstranit nevhodné nálepkován­í ekologický­ch aktivistů a politiků. Je jistě namístě diskutovat o tom, zda některá ostrá vyjádření vědců, demonstran­tů či politiků nejsou kontraprod­uktivní nebo zda nemíří špatným směrem. Ostatně, i špičkové univerzity světa si lámou hlavu nad tím, jak komunikova­t zásadní problémy změn klimatu adekvátně k naléhavost­i a důležitost­i problému.

Kritiku, kterou doprovází pojmy jako „sekta“nebo „apokalypti­ci“, ekologické hnutí nemůže brát vážně. Zejména v situaci, kdy je toto nálepkován­í selektivní. Lidové noviny nedávno přinesly reportáž o projektu Liberland, a ačkoli snaha tisíců libertariá­nských aktivistů vybudovat svou vysněnou utopii pro mnohé vykazuje znaky sektářství víc než mainstream­ová debata o klimatu, nikoho nenapadlo tento pojem použít. Snad se podobně neideologi­ckého a korektního zacházení dočká i „rozumnější“klimatické hnutí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia