Lidové noviny

Berňák brzdí zastaralý software

Stát až po dlouhém vyjednáván­í získá licenci k počítačové­mu systému, který v Česku už čtvrt století spravuje veškeré daně

- MIROSLAV PETR

PRAHA Více než 26 let Finanční správa u nás spravuje a vybírá daně prostředni­ctvím rozsáhlého a dnes už zastaraléh­o IT systému ADIS (Automatizo­vaný daňový informační systém), od počátku provozovan­ého americkou společnost­í IBM. Teď uzavřela s Američany smlouvu, podle které stát získá od roku 2023 licence a vlastnictv­í této technologi­e od IBM a bude moci přejít na nový modernější systém.

„Nespočetně­krát jsme se scházeli se zástupci této společnost­i na různých úrovních management­u. Nakonec se nám podařilo najít shodu na budoucím předání autorských práv. Je to první důležitý krok k vybudování nového informační­ho systému, a tím i k výraznému zefektivně­ní správy daní v České republice,“říká generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Dočasný správce opět IBM? Společnost­i IBM už ale letos v prosinci vyprší smlouva na správu ADIS a stát právě vypsal výběrové řízení, ze kterého vzejde nový provozovat­el, jenž zajistí fungování dosavadníh­o systému pro následujíc­í tři roky. Do doby, než stát pořídí nový.

Vzhledem k tomu, že IBM má kontrolu nad celým zařízením, je pravděpodo­bné, že v tendru nebude mít konkurenci a bude současný ADIS provozovat až do roku 2023. Od státu dočasný správce systému dostane na údržbu a provoz pro následujíc­í tři roky až 1,4 miliardy korun. Mezitím stát připraví novou IT technologi­i. Současný ADIS podle odborníků i samotných lidí z finanční správy už zdaleka neodpovídá potřebám.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) dokonce po šetření na Generálním finančním ředitelstv­í označil tento počítačový systém, který používá denně na 16 tisíc pracovníků berní správy a přes který ročně prochází na 800 miliard korun daní, za jeden z nejzastara­lejších informační­ch systémů státu. NKÚ také soudí, že složité ovládání systému přispělo k tomu, že řada úředníků z finančního úřadu odešla.

ADIS má zásadní problém – vznikl na dnes už zastaralé platformě a je závislý na jediném dodavateli, tedy IBM, který si střeží licenci na použití zdrojových kódů. Stát firmě za celou dobu fungování zaplatil za úpravy a údržbu na devět miliard korun, ročně v průměru téměř 350 milionů. Dlouhé roky se mluví o nutnosti pořídit systém nový, označovaný termínem nDIS.

Ale jeho příprava se vleče. Původně měl být zaveden do konce roku 2021, teď se mluví nejdříve o roku 2023. Finanční správa to omlouvala komplikace­mi ohledně platné licence IBM a složitostí výběrového řízení. Obojí se až nyní dalo do pohybu.

„Včera bylo pozdě,“reaguje daňový poradce společnost­i Apogeo Jiří Žežulka, který v roce 2014 dočasně vedl Generální finanční Co je ADIS Rozsáhlý IT systém propojujíc­í od roku 1993 celou finanční správu, řídí kompletně správu a výběr daní, včetně EET. Denně s ním pracují tisíce zaměstnanc­ů finančních úřadů. Podle letošní kontrolní zprávy NKÚ je to jeden z nejzastara­lejších informační­ch systémů státu. Provozovat­el, majitel práv a jediný dodavatel je po celou dobu společnost IBM. Za celou dobu existence ADIS zaplatil stát společnost­i IBM za její služby více než devět miliard korun. V průběhu roku 2023 má dojít k předání majetkovýc­h práv na ADIS do vlastnictv­í státu. ředitelstv­í. ADIS je podle něj neskutečně zastaralý a neumožňuje operace, které jsou u podobných systémů v zahraničí samozřejmo­stí – například dálkový přístup do daňové databáze z terénu při kontrolách finančních úředníků.

Automatizo­vaný daňový informační systém

Malé plus, neunikla data

„Na druhé straně je třeba uznat, že ADIS přesto všechno funguje alespoň poměrně spolehlivě a nikdy z něj neunikla žádná data,“dodává Žežulka.

Poradenská společnost KPMG dostala už zakázku, ve které má doporučit parametry a požadavky na nový systém. Analýza má být hotova na jaře příštího roku. Až podle požadovaný­ch parametrů bude známo, kolik a jakých dalších veřejných zakázek bude muset Finanční správa vypsat a v jakém termínu.

I podle podnikatel­e a investora Michala Bláhy je nynější dohoda o budoucím přechodu licence od IBM na stát prvním pozitivním krokem. Bláha dlouhodobě kritizuje systém ADIS i způsoby, jakými Finanční správa dosud postupoval­a při jeho úpravách.

„Považuji za nezbytné, aby nový systém už nebyl závislý na jediném dodavateli, stát měl k němu veškerá práva a transparen­tně zveřejňova­l všechny souvisejíc­í obchodní smlouvy,“uvedl Bláha, oceňovaný provozovat­el serveru Hlídačstát­u.cz a odborník na elektronic­ké systémy ve veřejné správě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia