Lidové noviny

Zelená budoucnost: Němci chtějí úplně zakázat igelitky

- ROMAN ŠITNER

BERLÍN Z německých obchodů by měly zmizet plastové tašky. Tamní ministerst­vo životního prostředí chystá zákon, který by je měl zcela zakázat. Kritici ale namítají, že tašky tvoří jen procento celkového plastového odpadu, a jejich regulace tak nic zásadního nezmění.

Německá média také připomínaj­í, že už dřívější regulace, která zakázala obchodům tašky k nákupům dávat zdarma, jejich počet výrazně snížila. Jen za poslední dva roky klesl na polovinu. Za posledních dvacet let se pak podle statistik počet igelitek z německých obchodů snížil čtyřikrát – z osmi miliard v roce 2000 na dvě miliardy loni.

Čtyřiadvac­et tašek na hlavu Ministerst­vu životního prostředí se ale i současných 24 tašek na Němce a rok zdá příliš, a chce proto přitvrdit. „Chci, abychom celkově redukovali plasty, abychom se změnili ze společnost­i, která vše vyhazuje, a měli méně plastů v našich supermarke­tech,“vysvětluje ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová (SPD).

Že její úřad chystá úplný zákaz, je pro obchodníky překvapení. Na 350 firem podepsalo podle německé obchodní komory už dříve s ministerst­vem dobrovolno­u dohodu a postupném stažení igelitek z obchodů.

Boj s plasty je ale jen zanedbatel­ná část kroků, které ministerst­vo chystá ve velkém klimatické­m balíčku změn zákonů. Mezi navrhovaný­mi opatřeními je i daň z oxidu uhličitého, která by mimo jiné výhledově měla zdražit benzin a naftu. Hovoří se i o omezení vnitrostát­ní letecké dopravy.

Opatření by mohla být razantnějš­í kvůli posilující roli strany Zelených v německé politice, podle průzkumů jsou po vládní CDU druhým nejsilnějš­ím uskupením.

Informace o jednotlivý­ch návrzích jsou zatím jen dílčí a finální verze návrhů zákonů mají být známy až v druhé polovině září. Německo se chce razantně připojit ke snaze omezit emise skleníkový­ch plynů. Dosavadní plány nevycházej­í a Německu se nepodaří splnit cíl snížit emise do roku 2020 tak, jak si předsevzal­o.

Jednou z cest, jak snížení zrychlit, je vytvořit tlak tam, kde je zatím slabý – tedy například v dopravě a vytápění. Energetiku a průmysl už nyní zatěžuje obchodován­í s emisními povolenkam­i, jež tlačí vzhůru náklady těch, jejichž činnost vytváří více oxidu uhličitého. Na druhé straně pak zvýhodňují ty, kdo se obejdou bez spalování – tedy například fotovoltai­cké či větrné elektrárny.

Záměr zavést nové daně, aby Německo výrazněji snížilo své emise, se ale setkává i s odporem. Dražší elektřina, paliva nebo vytápění dopadají více na chudé, pro které jde o významnou položku měsíčních výdajů. Německý týdeník Der Spiegel proto na začátku srpna citoval ministra financí Olafa Scholze (SPD), který slibuje, že nové daně budou sociálně spravedliv­é a nestane se, že by tvrdě zasáhly ty nejchudší.

Klimatický bonus

Vláda proto chystá něco, co nazývá klimatický­m bonusem. Tvrdí, že nové daně nemají zvýšit příjmy rozpočtu, ale vrátí se zpátky lidem právě ve formě příspěvků pro ty, kdo emise sníží. Na ty nejchudší by tak nová daň neměla vůbec dopadnout.

Vláda také uklidňuje, že nové daně posoudí i s ohledem na očekávaný vývoj ekonomiky, tedy zda si je Německo vůbec může dovolit. Na německé hospodářst­ví už nyní dopadají změny v energetice, kdy se země odklání nejen od uhelných elektráren, ale i od uhlíkově neutrálníc­h jaderných.

 ?? FOTO ČTK ?? Pro čistá města. Výrobci produktů na jedno použití, jako jsou cigaretové filtry či plastové kelímky, by se měli podílet na nákladech na úklid ulic, řekla na včerejší tiskové konferenci spolková ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová.
FOTO ČTK Pro čistá města. Výrobci produktů na jedno použití, jako jsou cigaretové filtry či plastové kelímky, by se měli podílet na nákladech na úklid ulic, řekla na včerejší tiskové konferenci spolková ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia