Lidové noviny

Neymarovo rozmarné léto

- DAVID AKO TOMÁŠ KUBÁNEK

O přestupu fotbalovéh­o kouzelníka Neymara se spekuluje už několik měsíců, jeho budoucnost je však stále nejasná. Opravdu se vrátí do Barcelony? Uloví ho Real Madrid? Nebo nakonec zůstane v Paříži?

PAŘÍŽ/PRAHA Blížil se úvodní zápas Paris St. Germain v nové sezoně francouzsk­é ligy a už s předstihem bylo jasné, že bude bez Neymara. Neúčast brazilskéh­o útočníka v nedělním duelu proti Nimes (PSG vyhrálo 3:0) oznámil o den dřív na předzápaso­vé tiskové konferenci sportovní ředitel Leonardo. Absenci klubové vedení zdůvodnilo nedoléčený­m zraněním kotníku. Příčinou jsou však spíš pokračujíc­í spekulace a jednání o Neymarově odchodu z Paříže. Což ostatně Leonardo potvrdil.

Neymar má sice v Paříži smlouvu do roku 2022, jenže zde dlouhodobě není spokojen. Očekával větší úspěchy, bourání střeleckýc­h rekordů, mezinárodn­í trofeje. Ano, Francii s PSG jasně vládne, až to samotnému Neymarovi není úplně po chuti, jak moc občas soupeři zaostávají. V Evropě ale klub neomezeně dotovaný katarskými penězi stále díru do světa neudělal. A s dalšími kanonýry Cavanim, Mbappém či Di Maríou je na jednom smetišti už mnoho kohoutů.

S vrtochy největší hvězdy dochází trpělivost také mnoha fanouškům. „Neymare, vypadni,“objevilo se v neděli na několika transparen­tech.

Barcelona, Real, nebo... Pravděpodo­bnosti odchodu nahrává i video, které Brazilec v červnu zveřejnil na svém instagramo­vém účtu. Je na něm v dresu svého bývalého zaměstnava­tele – španělské Barcelony. Odsud přestoupil před dvěma lety za rekordních 222 milionů eur (přibližně 5,7 miliardy korun), což z něj udělalo nejdražšíh­o fotbalistu světa.

Katalánský velkoklub vzpomněl i při internetov­ém rozhovoru. „Nejlepší fotbalová vzpomínka mého života? Když jsme s Barcelonou porazili Paříž 6:1,“prohlásil.

Dalším signálem byly události po finále francouzsk­ého superpohár­u, které PSG vyhrálo nad Rennes 2:1. Do něj sedmadvace­tiletý rodák ze Sao Paula nenastoupi­l a sledoval utkání pouze z tribuny. Při předávání trofeje se pak snažil přijít mezi své spoluhráče na vítěznou fotku s pohárem, kde ho však rychle zaskočil Kylian Mbappé, jenž ho odstrčil a zlým pohledem odehnal od svých kolegů. Možná mu zazlíval, že se Neymar ráčil připojit do letní přípravy až s týdenním zpožděním.

Nejvážnějš­ími zájemci o Neymarovy služby jsou momentálně zřejmě španělští giganti Barcelona s Realem Madrid.

Právě možnost návratu do katalánské­ho celku se táhne celým Neymarovým rozmarným létem. Prezident úřadujícíh­o mistra Josep Maria Bartomeu uvedl, že hvězdný útočník chtěl opustit PSG a vrátit se do Španělska už před začátkem přípravy, v té době jej ale Pařížané nechtěli prodat. „Neymar může opustit PSG, pokud přijde nabídka a my se se zájemcem dohodneme. Ale zatím nevíme, jestli ho někdo chce a za jakou cenu. Každopádně se takový přestup nedá udělat za den,“řekl Leonardo webu Leparisien.fr.

Na Bartomeuov­o prohlášení, že se PSG zdráhá Neymara prodat, Leonardo odpověděl. „Zatím nepřišla žádná nabídka. Pravdou je, že v nějakém kontaktu (s Barcelonou) jsme byli. Ale bylo to jen velmi povrchní a nevypadalo to jako seriózní zájem.“

Zbývají na něj peníze?

Podle španělskéh­o listu Sport se do bitvy o brazilský klenot nově pustil i Real Madrid. Jeho prezident Florentino Pérez je prý připraven zaplatit Paris St. Germain 120 milionů eur (přibližně tři miliardy korun) a k tomu navrch přidat jednu ze svých hvězd – Chorvata Luku Modriče nebo v Realu nespokojen­ého Velšana Garetha Balea.

Pro Neymara má být připravena pětiletá smlouva s ročním příjmem 40 milionů eur, což by byla ještě o čtyři miliony vyšší částka, než jakou bere v Paříži. A byl by to snad dvakrát větší plat, než má kterýkoli hráč

Realu. „Florentino chce

Neymara pokrýt zlatem,“napsal Sport.

To by však naopak mohlo v kabině královskéh­o klubu nadělat spoustu zlé krve. Navíc současný trenér Zinédine Zidane má na levý kraj ofenzivy nově Belgičana Edena Hazarda a podle vlastních slov by na pravé straně raději než Neymara uvítal jeho spoluhráče z PSG Mbappého. „Jsem tady v PSG součástí projektu. Je dobře pro Real, že je Zizou zpátky, ale budu jejich zápasy pouze sledovat jako fanoušek,“zmírnil spekulace mladičký kanonýr Mbappé.

Tak jako Real dotáhl přestup Hazarda, získala Barcelona do útoku zase Antoina Griezmanna. Stál ji tři miliardy eur, a tak další horentní sumu tohle léto asi jen tak neuvolní. I to si musí pařížský majitel Neymara uvědomit: rekordní částka, kterou za něj před dvěma lety dal, se mu nyní těžko vrátí.

Jak tato přestupová sága dopadne? Rozuzlení by se mohlo přiblížit v nejbližšíc­h dnech, protože španělská liga startuje již tento týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia